Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Sursa foto: Skypixel / dreamstime.com

scris 8 mai 2019

Contrar uzanțelor pieței, producătorul de instalații industriale AAGES Târgu Mureș propune o majorare de capital cu un preț de 3,30 lei/acțiune, cu 10% peste prețul de piață. Decizia vine în contextul în care compania urmărește extinderea capacităților de producție, iar prețul reprezintă și un angajament al acționarului majoritar care vede mai sus valoarea companiei. Efectul de tractare a fost, însă, redus în sesiunea de ieri.

La 2 ani de la listare, AAGES Târgu Mureș (AAG), societate specializată în producția instalațiilor de încălzire prin inducție, își exprimă intenția de a folosi mecanismele pieței de capital pentru finanțarea dezvoltării. Participarea investitorilor de portofoliu este, însă, sub semnul întrebării, în contextul în care conducerea societății a ancorat prețul pentru operațiunea de piață la niveluri superioare celor de pe bursă, dar și istoricului de tranzacționare din ultimul an.

Urmărește-ne și pe Google News

Convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 10 iunie include pe ordinea de zi un vot pentru o operațiune de majorare a capitalului social prin emiterea a 850.000 de acțiuni noi care ar urma să fie achiziționate cu drept de preferință de acționarii înregistrați prin aport în numerar. Emitentul are emise în prezent un număr total de 10,00 milioane acțiuni.

Datele privind majorarea de capital menționează o formulă de calcul care are în vedere un preț al pieței la momentul aprobării prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar precizează totodată că prețul ar urma să nu fie mai mic de 3,30 lei/acțiune. Astfel, conducerea AAGES promovează operațiunea de majorare de capital cu aport în numerar la un preț superior celui de piață, contrar cu ceea ce cea mai mare parte a emitenților a obișnuit investitorii, respectiv promovarea unui preț inferior celui din piața secundară pentru a face oferta atractivă acționarilor existenți.

OMV Petrom și-a majorat profitul: Vânzările de carburanți și electricitate au compensat scăderea veniturilor din comercializarea gazelor CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat profitul: Vânzările de carburanți și electricitate au compensat scăderea veniturilor din comercializarea gazelor

AAGES a promovează operațiunea la un preț cu aproximativ 10% superior celui de piață, dacă avem în vedere reperul de închidere al zilei precedente, cât și nivelul de 2,99 lei/acțiune la care se situează media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care dă trendul, dar și punctul de echilibru al instrumentului financiar analizat.

Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Așa cum se vede pe graficul atașat, de la listare, titlurile AAGES Târgu Mureș s-au înscris pe o traiectorie descendentă destul de coerentă, iar trendul negativ nu a fost încă invalidat nici de rezultatele preliminare anuale care au indicat o dublare a profitului net al companiei, la 5,5 milioane lei.

Majorarea de capital care urmează să fie intermediată de SSIF Goldring nu vine neapărat într-un moment nefavorabil pentru emitent, dar promovarea operațiunii la un preț superior celui de pe segmentul regular este de natură să inducă confuzie în piață.

Operațiunea este pe deplin explicabilă din punctul de vedere al punctului în care se află compania, cu comenzi în creștere pentru export și cu necesitatea extinderii capacităților de producție. La jumătatea acestei luni, AAGES va inaugura o nouă hală de producție la fabrica din Sângeorgiu de Mureș, investiție aprobată în cuantum 500.000 de euro de acționari anul trecut.

În argumentarea deciziei de convocare a AGEA pentru majorarea de capital, conducerea companiei menționează scopul finanțării capitalului de lucru necesar extinderii producției facilitată de finalizarea investiției în noua hală de producție.

Prețul de emisiune de 3,30 lei/acțiune, sugerează această nevoie de capital, operațiunea de piață urmând să se ridice la 2,80 milioane lei. Totuși, se observă, că și în cazul promovării unui preț de 2,70 lei/acțiune, cu un mic discount față de cel de piață, firma ar atrage 2,30 milioane lei, cu doar 500.000 de lei sub valoarea preconizată în prezent, dar cu avantajul de a aduce o participare mai largă din partea investitorilor de portofoliu.

Americanii vin cu bani de acasă la Zentiva România CITEȘTE ȘI Americanii vin cu bani de acasă la Zentiva România

Așa cum arată convocatorul publicat ieri, pentru investitori mai degrabă are sens să cumpere acțiuni din piața secundară la valori apropiate de 3,00 lei/acțiune, decât să-și facă planuri pentru plasamente în baza drepturilor de referință la prețuri superioare.

De altfel, o altă miză a promovării majorării de capital peste prețul de piață este acela al stabilirii unei ancore superioare cotațiilor cu care piața s-a obișnuit în 2018-2019 pentru acțiunile AAGES. Nu mai departe de sfârșitul anului trecut, pe vânzările nediscriminate pe panică antrenate de așa-numita „taxă pe lăcomie”, titlurile producătorului de instalații industriale atingeau minime în piață în zona de 2,40-2,50 lei/acțiune.

Promovarea majorării de capital la prețul de 3,30 lei/acțiune arată un angajament din partea acționarului majoritar, inginerul Gabor Molnar. Dacă este dispus să realizeze plasamentele la prețul respectiv, înseamnă că acesta vede valoarea companiei mai sus și penalizarea pieței nejustificată.

Este un argument suplimentar pentru creșterea prețului după epuizarea unui motor existent în programul de răscumpărare a 40.000 de acțiuni, reprezentând 0,40% din capitalul social al companiei, pachet care urmează să fie alocat cu titlu gratuit angajaților, conform unui anunț al emitentului publicat chiar la începutul acestei luni.

Efectul de tractare al majorării de capital cu preț superior celui din piață a funcționat în prima parte a sesiunii, când titlurile AAGES au atins în piață un maxim intraday de 3,06 lei/acțiune, totodată, una dintre cele mai ridicate cotații din ultimele 6 luni. Investitorii de portofoliu au manifestat, însă, prudență față de ceea ce reprezenta o creștere de doar 4,08%, iar succesiv au pus „capac” la nivelul de 3,04 lei/acțiune, unde s-au aglomerat ordine preț de aproximativ 4.700 de acțiuni, iar ulterior la nivelul de 3,02 lei/acțiune, în timp ce BID-ul de la 3,00 lei/acțiune a fost „servit” cu ordine de vânzare directe.

Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Închiderea s-a realizat ieri la prețul de 3,02 lei/acțiune, deasupra mediei mobile exponențiale de 200 de zile și este de urmărit în ce măsură piața va urmări o acoperire a ecartului dintre cotația de la BVB și prețul de emisiune de 3,30 lei/acțiune. Dividendul de 0,15 lei/acțiune oferă un suport moderat, conferind acțiunilor AAGES, la ultima cotație, un randament net de 4,72%.

viewscnt
Afla mai multe despre
aages
goldring
bvb
bursa
majorare de capital
rascumparari