Chimcomplex Borzești, care a preluat active Oltchim, vrea să cumpere active Rompetrol și pregătește obligațiuni și atragerea de parteneri, angajând Rothschild. Chimcomplex vorbește de "achiziția Rompetrol" UPDATE Reacția KMGI pentru Profit.ro

Chimcomplex Borzești, care a preluat active Oltchim, vrea să cumpere active Rompetrol și pregătește obligațiuni și atragerea de parteneri, angajând Rothschild. Chimcomplex vorbește de "achiziția Rompetrol" UPDATE Reacția KMGI pentru Profit.ro
scris 16 dec 2021

Chimcomplex Borzești, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, pregătește o serie de proiecte, precum producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică, și vorbește și despre includerea în strategia companiei a oportunității dezvoltării unor parteneriate și "a achiziției Rompetrol (KMG International)", în contextul dezvoltării Diviziei de Chimie și al integrării petrochimice, cu o ofertă gândită să fie depusă la începutul anului viitor.

UPDATE Mai jos reacția KMGI, transmisă pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În scopul finanțării acestor proiecte și implementării strategiilor de dezvoltare, compania are în vedere lansarea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) in prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista societatea în acest demers, respectiv Rothschild & Cie. 

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Rothschild este una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, furnizând și servicii de consiliere financiară.

În urmă cu circa un an, KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, care deține în România grupul Rompetrol, a anunțat că este dispusă să își vândă toate activele locale considerate neesențiale, printre care furnizorul de servicii la sondă Rompetrol Well Services, un business de circa 70 milioane lei anual ai cărui principali clienți sunt producătorii de hidrocarburi Romgaz și OMV Petrom. Din portofoliul KMGI, parte a Rompetrol Rafinare, face parte și rafinăria Petromidia, cu o tranzacție inițiată în urmă cu trei ani.

Principalul activ al Grupului este Rompetrol Rafinare, care operează rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare și complexă rafinărie din România) și Vega Ploiești (cea mai longevivă unitate internă de prelucrare și unicul producător de bitum, hexan), precum și singurul producător de polimeri – divizia de petrochimie de pe platforma Midia.

Recent au apărut informații conform cărora PKN Orlen, cea mai mare rafinărie din Polonia, ar vrea să cumpere Petromidia, neconfirmate de polonezi.

Kazahii și-au explicat intenția de vânzare a activelor neesențiale arătând că evoluția pandemiei de coronavirus la nivel național și internațional, împreuna cu măsurile adoptate de autoritățile locale, centrale și europene, au determinat o regândire și adaptare a strategiei, care cuprinde toate direcțiile cheie: operațional, resurse umane, financiar și investiții.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Consecventă cu strategiile sale în ceea ce privește dezvoltarea și operaționalizarea Diviziei Verzi, compania anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste
proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa.

În ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică, Compania anunță finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și a achiziției Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022.

În scopul finanțării proiectelor menționate și implementării strategiilor de dezvoltare, Compania are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) în prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista societatea Chimcomplex SA Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie", este mesajul Chimcomplex.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

UPDATE KMGI a transmis pentru Profit.ro următoarea declarație:

"“În prezent, Grupul KMG Internațional este în plin proces de actualizare a strategiei sale de dezvoltare pe termen mediu și lung, în linie cu obiectivele Uniunii Europene privind tranziția energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Aceste obiective reprezintă o provocare pentru industria petrolului și a gazelor naturale și determină numeroase consecințe pentru principalii actori. Aceștia sunt nevoiți să aibă în vedere un nou set de provocări legate de reglementări și piață, dar și să își extindă gama de servicii și soluții într-un ritm mult mai alert.

KMG Internațional a inițiat anterior o serie de proiecte cu impact major în reducerea impactului activităților sale asupra mediului - de la investiții majore în modernizarea unităților de producție și care au și componente de mediu, dotarea benzinăriilor sale cu puncte de încărcare electrică și panouri solare, inițierea amplului program de ecologizare a batalurilor istorice din cadrul rafinăriei Vega – cel mai mare și complex program de acest fel din România, dar și construcția unui noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia – o investiție de circa 148 milioane dolari. De exemplu, noua centrală va permite din 2024 o reducere anuală de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.

Noua strategie a Grupului se va concentra în jurul activelor sale, vitale pentru dezvoltarea României. Grupul este în prezent unicul producător intern de polimeri, hexan, bitum, soluții de încălzire, dar și alte produse necesare unor domenii precum transporturi, agricultură, construcții, industria alimentară.

De exemplu, tranziția către vehicule electrice sau alimentate cu alți carburanți (hidrogen, combustibili sintetici) va afecta cererea de carburanți clasici și va contribui fundamental la schimbarea segmentului downstream. Pe termen lung, transformarea și optimizarea parțială a rețelei este inevitabilă, viziunea noastră urmărind transformarea benzinăriilor în puncte de utilitate și servicii.

O altă direcție pentru KMG Internațional presupune, bineînțeles, o diversificare a surselor de energie, cum ar fi electricitate și biocombustibili, acesta din urmă fiind un combustibil - cheie de tranziție în drumul către zero emisii.

Ne așteptăm la multe provocări din partea lumii noi, multe dintre acestea generate de legislația din ce în ce mai exigentă în privința soluțiilor de protejare a mediului și de decarbonizare. Una dintre cele mai presante provocări este dependența de diferite tehnologii alternative, multe dintre fiind încă în faza incipientă de dezvoltare, spre deosebire de modelul actual al tehnologiei petroliere, care este bine pus la punct.

Adoptarea tehnologiilor în curs de maturizare poate atrage după sine incertitudinea cu privire la costurile de investiții și exploatare, precum și o provocare legată de alegerea momentului optim pentru implementare. În plus, această va solicita și o dezvoltare rapidă a capacităților necesare în afară sferei convenționale de petrol și gaze naturale.

În acest sens, unul din aspectele luate în considerare și analiză de Grup îl reprezintă și stabilirea unor discuții cu companii care au experiență în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare și este prematur în acest stadiu să oferim alte informații, dacă aceste discuții se vor reflecta și în colaborări/parteneriate."

Compania Chimcomplex Borzești și-a dublat în primele 3 trimestre cifra de afaceri, la 1,71 miliarde lei, de la 804,24 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

În același răstimp, cheltuielile totale s-au majorat într-o dinamică mai redusă, +59,43%, ceea ce a permis obținerea unui profit net de 422,21 milioane lei, comparativ cu pierderea de 32,91 milioane lei din primele 3 trimestre ale anului trecut. Compania a preluat activele Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

În 2018, Oltchim a finalizat contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor, începând cu finele ultimei săptămâni. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.

Totodată, un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex. În urma acestei tranzacții, Oltchim a rămas cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin planul de reorganizare.

Ulterior, în luna mai 2019, Tribunalului Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului combinatului petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, admițând astfel cererea formulată de consorțiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL. Principalele active fuseseră însă vândute către Chimcomplex.

După acea tranzacție, Chimcomplex a anunțat că vrea să se extindă puternic.

viewscnt
Afla mai multe despre
chimcomplex
bvb
bursa
stefan vuza
aero