Bursele europene au încheiat tranzacțiile în creștere, în condițiile în care investitorii au reacționat la deciziile privind dobânzile de politică monetară luate trei bănci centrale, între care și Banca Angliei, care a lăsat dobânda de referință neschimbată, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a înregistrat un câștig de 0,88%, toate sectoarele și bursele majore fiind în teritoriu pozitiv. Acțiunile tehnologice au condus, cu o creștere de peste 1,63%, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor neschimbate, la un maxim din ultimii 16 ani, de 5,25%, o decizie la care era așteptată pe scară largă.
Majoritatea economiștilor chestionați de Reuters au prognozat o reducere a dobânzii cheie în august, după alegerile din 4 iulie din Marea Britanie.
Decizia vine după ce datele publicate miercuri au arătat că prețurile din Regatul Unit au crescut cu 2,0% în mai, în termeni anuali, atingând ținta de inflație a băncii centrale.
Anterior, Banca Națională Elvețiană a declarat că își reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, o măsură anticipată de două treimi dintre economiștii chestionați de Reuters.
Decizia urmează unei mișcări similare din martie și înseamnă că BNS își păstrează poziția de lider în ciclul global de relaxare a politicii.
Banca centrală a Norvegiei și-a menținut joi rata dobânzii de politică monetară de 4,5%, așa cum era de așteptat, și a declarat că aceasta va continua să fie menținută la un nivel maxim din ultimii 16 ani până la sfârșitul anului 2024, cu condiția ca economia să evolueze așa cum se prevede în prezent.
Indicele german DAX a urcat cu 0,95%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 1,34%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a avansat cu 0,82%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 1,37%.