După ce titlurile celei mai importante companii petroliere românești au suferit o depreciere de 5%, trăgând în jos bursa, acestea au avut astăzi un ricoșeu parțial care a determinat o mișcare corespondentă a principalilor indici.
Piața a ajuns în zona maximelor post-criză, însă investitorii par puțin capacitați pentru consolidarea mișcării de creștere. Acesta este contextul în care fluctuațiile pe un emitent au avut puterea de a influența oscilații neconcludente la nivelul indicilor. Practic, 2 zile la rând, titlurile OMV Petrom (SNP) au ținut capul de afiș al bursei.
Deprecierea de 5,13% din ziua precendentă a fost urmată de un ricoșeu astăzi de 1,55%, până la prețul de închidere de 0,3940 lei/acțiune, pe tranzacții în scădere, de 17,03 milioane lei. Investitorii au reacționat la acest mijloc de iulie la știri contradictorii cu privire la 3 subiecte care au înconjurat emitentul, respectiv perspectiva retragerii Exxon Mobil din proiectul de exploatare a gazelor naturale a perimetrului Neptun Deep de la Marea Neagră, primele demersuri privind punerea în aplicare a deciziei din justiție pentru transferarea pachetuui de 8% din acțiunile companiei de la stat către salariații societății și finalmente aprobarea de către Consiliul Concurenței a extinderii colaborării dintre OMV Petrom și Auchan în deschiderea de magazine aferente stațiilor de alimentare cu carburanți. Declinul cotației de ieri ar putea fi influențat și de o interpretare greșită a ultimei măsuri ca însemnând potențial o vânzare a tuturor magazinelor din benzinării de către OMV Petrom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața a reacționat în ansamblu în aceeași direcție cu cea a OMV Petrom, chiar dacă amplitudinea a fost diferită la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,50%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,51%, până la nivelul de 8.968,90 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele a ricoșat din media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), relevantă din punctul de vedere al tranzacționării în general în piețele financiare.
Mișcarea a fost încă și mai atenuată pentru acțiunile bancare, cele care dețin ponderea indicelui MSCI pentru România și care sunt folosite de investitorii instituționali nerezidenți ce vor să ia expunere pe piața locală. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,20%, până la prețul de 2,5150 lei/acțiune, pe transferuri de 4,70 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 13,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,18 milioane lei.
În oglindă, astăzi tendința a fost negativă în piețele financiare internaționale, marcate de volatilitate ridicată, mai cu seamă în piețele valutare. În Europa, închiderilor au fost „pe roșu”: -0,64% indicele Euro Stoxx 50, -0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,28% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele indicele PX de la Praga.
La București, rulajul pieței de acțiuni a fost de 36,82 milioane lei (7,80 milioane euro). Pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,52 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avansat cu 0,16%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, o dinamică inferioară indicelui energetic BET-NG care s-a apreciat cu 0,64%.
Tot în creștere, cu 0,38%, s-a aflat și indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.833,60 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,47% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,0800 lei/acțiune într-o zi în care au adunat transferuri de 1,83 milioane lei.