ASF dispune: SIF Oltenia trebuie să convoace AGA. Solicitarea de convocare din partea SIF Banat Crișana care avea pe ordinea de zi revocarea președintelui Tudor Ciurezu fusese inițial respinsă

ASF dispune: SIF Oltenia trebuie să convoace AGA. Solicitarea de convocare din partea SIF Banat Crișana care avea pe ordinea de zi revocarea președintelui Tudor Ciurezu fusese inițial respinsă

Tudor a primit premiu de la BVB pentru tranzacția anului, dar riscă să primească un "cartonaș roșu" de la acționari.

scris 19 iul 2019

Supraveghetorul ASF a instituit Consiliului de Admnistrație al SIF Oltenia obligația de a convoca în termen de 45 de zile Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor la solicitarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. Mutarea este importantă întrucât AGA are pe ordinea de zi revocarea lui Tudor Ciurezu, omul care de peste un sfert de veac își leagă destinele de SIF-ul de la Craiova, iar cele 2 SIF-uri contestatare au avut masa critică de voturi ca în luna mai să modifice Actul Constitutiv.

A mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare în anii 2018-2019, dar acum riscă să piardă șefia SIF Oltenia (SIF5). Tudor Ciurezu, în calitate de președinte Consiliului de Administrație, are obligația de a convoca o Adunare Generală a Acționarlor în care SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), controlând 5% din titlurile SIF-ului cu sediul la Craiova, îi cer capul. Dispunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost publicată ieri pe portalul Bursei de Valori București și deși este contestabilă, devine executorie, termenul limită pentru convocarea AGA fiind de 45 de zile.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițial, Consiliul de Administrație al SIF Oltenia refuzase să dea curs solicitării SIF-urilor contestatare "neîndeplinirea condițiilor legale de formă și fond" ca o cauză a respingerii, însă nu face precizări cu privire la elementele concrete care ar contraveni legii. ASF a cerut clarificări cu privire la aceste afirmații, iar CA al SIF Oltenia a răspuns că este vorba despre chestiuni care nu sunt de competența AGA, care cad în sarcina boardului sau a conducerii executive, iar unele chiar ar fi contrare unor dispuneri legale imperative.

Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria \'investment grade\' CITEȘTE ȘI Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria 'investment grade'

Decizia ASF menționează că libertatea de apreciere a administratorilor se limitează la verificarea îndeplinirii validității cererii, respectiv întrunirea pragului necesar de 5% din capitalul social și ca aprobarea rezoluțiilor propuse să fie după caz de competența Adunării Generale Ordinare a Acționarilor sau a Aduncării Generale Extraordinare a Acționarilor. "Administratorii nu sunt îndreptățiți să refuze convocarea AGA la solicitarea acționarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, pe considerente ca reaua-credință sau abuzul de drept, instanța de judecată fiind singura în măsură să se pronunțe cu privire la existența sau ineistența acestor împrejurări", spune decizia supraveghetorului pieței de capital.

Instituția fusese sesizată chiar la 2 zile de la decizia CA a SIF Oltenia de neconvocare a AGA de către Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (APIC) care a caracterizat drept abuzivă această respingere a solicitării SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. „AIPC consideră că modalitatea în care consiliul de administrație al SIF Oltenia a înțeles să procedeze este profund eronată și, totodată, de natură a afecta drepturile acționarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia, cât și, în general, la nivelul pieței”, afirma comunicatul organizației.

ASF dispune acum convocarea unei AGA ce ar putea să aducă și sfârșitul șefiei lui Ciurezu la SIF Oltenia, omul care și-a legat cel mai mult numele în ultimii ani de păstrarea pachetului de acțiuni la BCR și negocierea îndepungată cu grupul bancar austriac Erste pentru înstrăinarea participației. "Adminstratorii societății au obligația de a da curs întocmai solicitării acționarilor cu deținerea calificată prevăzută de lege, astfel cum a fost formulată, aceștia neavând dreptul de a intervemi asupra rezoluțiilor propuse de acționari, în sensul cenzurării acestora, adunarea acționarilor fiind singurul organ decizional în măsură să se pronunțe cu  privire la admiterea sau respingerea acestora", mai spune documentul Autorității.

Cotații record: Prețul ofertei publice de răscumpărare de la Fondul Proprietatea este de 1,21 lei/acțiune, cu 13% peste cel de piață CITEȘTE ȘI Cotații record: Prețul ofertei publice de răscumpărare de la Fondul Proprietatea este de 1,21 lei/acțiune, cu 13% peste cel de piață

Decizia de respingere a venit în contextul în care pe ordinea de zi figura ca punct principal îndepărtarea lui Tudor Ciurezu, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea societății, iar la AGA desfășurată în luna mai contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au arătat că au masa critică de voturi impunând adoptarea unei modificări a Actului Constitutiv care amputează puterea lui Ciurezu asupra hotărârilor investiționale. AGA respectivă a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Între cele 2 societăți s-a escaladat un conflict care care părea neanunțat atunci când SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) ceruseră inițial, aparent, doar implementarea unor reguli de guvernanță corporativă ca filtru pentru deciziile majore de politici investiționale ale SIF Oltenia. La jumătatea lunii trecute, SIF Banat Crișana solicitase convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, unde viza o ordine de zi ce includea revocarea din Consiliul de Administrație al societății cu sediul la Craiova a președintelui Tudor Ciurezu și a 3 membri ai boardului apropiați acestuia, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. În aceeași AGA ar fi urmat să fie alegeri pentru locurile eventual vacantate cu persoane ale căror mandate ar urma să expire în aprilie 2021, odată cu ale celorlalți membri aleși anul trecut.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

O bătălie dintre cele 2 SIF-uri s-a consumat la Arad, unde acționarii au respins solicitarea SIF Oltenia pentru îndepărtarea lui Drăgoi din fruntea SIF Banat Crișana.  În motivarea demersului, reprezentanții SIF-ului de la Craiova îi acuzau pe șefii de la SIF Banat Crișana de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori. Președintele Drăgoi declara, însă, pentru Profit.ro, chiar înainte de AGA, că acest demers este "o perdea de fum" ridicată de Ciurezu pentru a masca principalele probleme care, de fapt, sunt la SIF Oltenia. El invoca faptul că, prin tertipuri juridice, conducerea societății a împiedicat intrarea în vigoare a hotărârilor AGA, însă pe lista sa, de săptămâna aceasta, s-ar putea adăuga și actuala respingere a convocării unei noi AGOA.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu are de partea sa rezultatul unor prețuri ce au ajuns acum în piață cu aproximativ 40-50% peste cele de achiziție. În mod paradoxal, "premiul" pentru cele mai bune tranzacții de mari dimensiuni cunoscute pe anul în curs pentru piața de capital ar putea fi chiar o revocare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi