Bursa surmontează corecțiile ex-dividend ale emitenților și urcă pe noi maxime ale anului

Bursa surmontează corecțiile ex-dividend ale emitenților și urcă pe noi maxime ale anului

Sursa foto: Bram Janssens / dreamstime.com

scris 5 iun 2019

Indicele BET de la BVB a depășit reperul de 8.600 de puncte, cea mai ridicată valoare de la promovarea în decembrie 2018 a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, susținută de creșterile acțiunilor bancare și de escaladarea unor noi maxime de către acțiunile Fondul Proprietatea (FP).

Într-un context internațional în care Rezerva Federală Americană a creat așteptări că ar urma să intervină cu tăieri de dobânzi pentru a susține creșterea economică a SUA, incersând astfel ciclul de întărire monetară început acum câțiva ani, și bursa românească și-a găsit drumul spre noi maxime locale. Remarcabil, această performanță este obțnută în pofida unor ajustări ex-dividend pentru emitenți importanți de la cota pieței locale.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus a crescut astăzi cu 1,69%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,72%, până la nivelul de 8.615,37 de puncte, cea mai ridicată valoare din acest an. Sub aspect tehnic, media mobilă smplă de 8 zile (SMA8) a trecut peste media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) în această săptămână, iar acum „evantaiul” este perfect pentru alinierea creșterilor, cu mediile mobile în proporții Fibonacci mai scurte situate deasupra celor cu perioade mai lungi, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa surmontează corecțiile ex-dividend ale emitenților și urcă pe noi maxime ale anului

Volumele continuă să fie bune. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 55,71 milioane lei (11,78 milioane euro), asigurat în proporție de 69,30% de primele cele mai tranzacționate acțiuni. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,72%, până la prețul de 11,84 lei/acțiune, pe transferuri de 16,52 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 2,27%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,14 milioane lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) își continuă evoluția explozivă de la acest început de vară, cu un salt de 2,83%, până la un nou maxim de 1,0900 lei/acțiune de la listarea acestui emitent în 2011. Dacă volumele din piața reglementată au fost în echivalent 8,53 milioane lei, în piața deal s-a realizat pe acest emitent și cea mai mare tranzacție specială, în valoare de 6,42 milioane lei. Un transfer de tip deal s-a efectuat și cu 1,56% din acțiunile Mecanica Ceahlău (MECF), în sumă de aproape 484.000 de lei.

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

În Europa, închiderile au fost mixte, cu aprecieri ușoare ale indicilor continentali și corecții în regiunea Europei Centrale și de Est: +0,19% indicele Euro Stoxx 50, +0,08% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,45% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,08% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,11% pentru indicele indicele PX de la Praga.

În piața petrolului, cotația rămâne în zona minimelor ultimelor 4 luni, în zona de 61-62 dolari/baril pentru țițeiul de tip Brent, context în care și la BVB acțiunile energetice au subperformat pieței, cu un avans de numai 0,61% al indicelui sectorial BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,79% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3850 lei/acțiune, într-o sesiune în care a adunat schimburi de 1,76 milioane lei.

La același capitol, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,13%, până la prețul de 371,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,46 milioane lei, cu o zi înainte de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor în care pe ordinea de zi figurează 2 propuneri alternative de dividend, iar titlurile Electrica (EL) au avut un avans de 1,35%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 5,59 milioane lei, după ce cel mai mare jucător din piața locală de administrare a activelor financiare, NN Group, a comunicat că a ajuns la o dețniere de 6,21% din distribuitorul de electricitate.

Pe transferuri de 1,19 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au avut o revenire robustă, de 4,65%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune, însă chiar și după acest salt cotația încă este cu 32,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus operatorul telecom la cota BVB în luna mai a anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
electrica
digi