Bursa scade cu peste 2%, după declarațiile premierului Tudose că Pilonul 2 va deveni opțional. „Este îngrijorare în piață”, spune un broker

Bursa scade cu peste 2%, după declarațiile premierului Tudose că Pilonul 2 va deveni opțional. „Este îngrijorare în piață”, spune un broker

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 8 sep 2017

Vânzările s-au intensificat la Bursa de Valori Bucureșt, iar după orele prânzului tendința descendentă s-a accentuat, indicii principali pierzând aproape 2,5%. Piața digeră informațiile că Pilonul 2 al fondurilor de pensii administrate privat, cu contribuții obligatorii ar urma să devină opțional de la anul. Piața de acțiuni ar fi văduvită de sume de bani consistente pentru cel mai constant cumpărător. Sunt deprecieri pe linie pe toate titlurile lichide.

Tabou „roșu” intens la Bursa de Valori București. Din primele 10 cele mai tranzacționate acțiuni, la ora 14.00 nu mai puțin de 7 titluri consemnează deprecieri mai mari de 2% față de sesiunea anterioară. „Se vinde momentan”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, Senior Trader la BRK Financial Group, care nu exclude ca indicele BET să găsească o zonă de suport în zona în care se află acum, cu puțin sub reperul de 7.800 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

El spune că piața reacționează la declarațiile primului ministru Mihai Tudose de ieri seara într-o emisiune televizată conform cărora Pilonul 2 de pensii ar urma să devină opțional de anul viitor. „E o problemă”, zice Raț.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Băncile cer Parlamentului ca interogarea contului de plată să nu fie scutită de perceperea oricărui comision CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile cer Parlamentului ca interogarea contului de plată să nu fie scutită de perceperea oricărui comision

Indicii BET și BET Plus pierd 2,4%. Cel mai lichid titlu, cel al Băncii Transilvania (TLV), cu transferuri de 11,17 milioane lei, cobora cu 2,2%, până la prețul de 2,2250 lei/acțiune, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Cotația este deja cu 12,7% sub ultimul maxim din august. Pe titlurile OMV Petrom (SNP) și Romgaz Mediaș (SNG) deprecierile sunt de aproape 3%, iar titlurile Transgaz (TGN) scad cu o amplitudine dincolo de acest reper.

Debutul a fost negativ, dar la început declinul era mai mic de 2% pe majoritatea emitenților. Vânzările s-au accelerat după orele prânzului., rulajul pieței de acțiuni apropriindu-se de echivalentul a 10 milioane de euro.

„Poate fi văzută ca și o corecție pentru că trendul este de creștere”, spune Raț de la BRK, ce nu exclude și o întoarcere a pieței, având în vedere incertitudinile existente și în piețele financiare internaționale. În România, și indicele de dobândă ROBOR a tins să crească, reflectând o scumpire a costurilor de finanțare a statului român. Declarația ministrului Ionuț Mișa că la rectificare ar putea lua bani Ministerului Transporturilor accentuează sentimentul negativ. „Este îngrijorare; își face loc un sentiment de pesimism în piață”, a conchis Raț.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
romgaz
transgaz
omv petrom
razvan rat
brk financial