Bursa s-a întors la maximele post-ordonanță. Profită și de un context extern

Bursa s-a întors la maximele post-ordonanță. Profită și de un context extern

Sursa foto: Servikos / dreamstime.com

scris 1 apr 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat peste un procent, ajungând la cele mai ridicate valori din acest an. Investitorii s-au activat la cumpărare într-un context favorabil la risc pe piețele financiare internaționale.

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o ședință pozitivă. Indicele principal a fost catapultat pe un nou maxim al anului 2019, investitorii anulând instantaneu mișcarea corectivă din precedentele 2 sesiuni. De data aceasta, nu a fost numai contextul intern favorabil, cu repartizări generoase de câștiguri din partea companiilor cu cele mai lichide acțiuni adăugându-i-se un climat care parte a conduce la înțelegeri îăntre guvernanți și mediul corporativ în vederea îndulcirii așa-numitei „taxe pe lăcomie”, cea care a adus prăbușirea bursieră de la cumpăna dintre ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața românească de capital beneficiază și de un suflu pozitiv din afară. Bursele mari au continuat în nota pozitivă a săptămânii anterioare. În Europa, indicii principali și regionali au avut închideri „pe verde”: +1,00% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,90% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,97% pentru indicele PX de la Praga.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nuclearelectrica, al doilea deal cu americanii în doar o săptămână. General Electric va face 8 ani întreținere și reparații la centrala nucleară Cernavodă. Câți bani va încasa CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica, al doilea deal cu americanii în doar o săptămână. General Electric va face 8 ani întreținere și reparații la centrala nucleară Cernavodă. Câți bani va încasa

La București, amplitudinea aprecierilor a fost similară cu cea a piețelor europene. Astfel, indicele compozit BET Plus au urcat cu 1,20%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,21%, până la nivelul de 8.143,10 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele are cakle liberă pentru o mișcare ce să anuleze integral șocul bursier provocat de ordonanță. Cotația are susținere din partea mediilor mobile în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa s-a întors la maximele post-ordonanță. Profită și de un context extern

Credibilitatea impulsului favorabil de astăzi poate fi pusă la îndoială de lichiditatea mică, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 24,92 milioane lei (5,23 milioane euro). Pe de altă parte, un argument favorabil îl reprezintă faptul că aprecierile de astăzi au fost antrenate de cele mai vizibile acțiuni, cele ale băncilor și care, deținând ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România sunt folosite de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală.

Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12% CITEȘTE ȘI Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12%

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 2,65%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, pe transferuri de 6,73 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal, s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 1,26 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,77%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,71 milioane lei.

Aceeași dinamică, +0,77%, au avut-o și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 32,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,36 milioane lei. La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,83%, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 1,45%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 1,77 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) a închis cu 1,68% peste referință, la prețul de 0,3630 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,11 milioane lei.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,20%, până la prețul de 0,9260 lei/acțiune, pe transferuri de 1,63 milioane lei. Emitentul a comunicat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat un număr de 6,13 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 5,33 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari. Într-o zi slabă pentru acțiunile SIF, indicele financiar a subperformat pieței, cu o apreciere de numai 0,48%, până la nivelul de 35.939,43 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica