Indicele reprezentativ BET s-a stabilizat în jurul nivelului de 8.300 de puncte. Dragoș Mesaroș, de la SSIF Goldring, spune că investitorii par a aștepta să vadă rezultatele financiare și susține că va face la fel. „Până atunci, nu o să fac tranzacții.”
Bursa de Valori București a avut o sesiune de tranzacționare ușor pozitivă și cu un rulaj al pieței de acțiuni de 43,84 milioane lei (9,62 milioane euro), dintre care 59,60% a fost reprezentat de transferurile cumulate de 26,13 milioane lei realizate pe primele 2 acțiuni bancare.
Indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,17%, până la nivelul de 8.299,22 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,22%. Este a 9-a ședință de tranzacționare consecutivă cu oscilații mai mici de un procent față de referință la nivelul indicilor. „Parcă anticipează rezultatele financiare”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „Evoluții stranii, volume de vară”, a caracterizat acesta parcursul pieței.
CITEȘTE ȘI Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastatorLa Banca Transilvania (TLV) a fost ultima zi înainte de data de înregistrare pentru încasarea dividendului brut de 0,06 lei/acțiune. Aceasta a impulsionat activitatea de tranzacționare, schimburile ridicându-se la 13,23 milioane lei în piața reglementată. Cotația a urcat cu 0,69%, până la prețul de 2,9200 lei/acțiune, nivel cu 2,66% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune care la sfârșitul lunii mai dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Pe același emitent, s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, cu 800.000 de titluri, efectuată la prețul de 2,9100 lei/acțiune și a cărei valoare s-a ridicat la 2,33 milioane lei.
BRD, profit dublu, vânzători mulți
Al 2-lea rulaj al zilei, de 10,57 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 0,85%, până la prețul de 14,22 lei/acțiune în ziua în care banca a raportat un profit net semestrial de 750,06 milioane lei aproape dublu față de perioada similară a anului trecut. Mesaroș de la Goldring apreciază drept bun rezutatul financiar, dar remarcă din maneira de tranzacționare că a fost o știre pe care s-a vândut. „Au apărut destul de mulți vânzători. Pe 3-4 niveluri de preț erau ordine mari”, a declarat brokerul.
Investitorii, prudenți față de financiare pe segmentul
Și pe piețele europene bursiere tendința a fost de vânzare. Închiderile au fost pe linie „roșii” pentru indicii principali ai burselor mature: -0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,39% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,57% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Pe piețele regionale, excepția a reprezentat-o indicele BUX de la Budapesta care s-a apreciat cu 0,71%, în timp ce indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au coborât, în acord cu restul piețelor europene, cu 0,85% și, respectiv 0,43%.
La București, prin contrast, cu restul pieței, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,33%. Mesaroș pune acest lucru pe seama anticipării unor rezultate slabe din partea companiilor de pe segmentul energetic. Spre exemplu, la Transgaz Mediaș (TGN), este puțin probabil ca și în al 2-lea trimestru să vină cu un rezultat foarte bun. „Nu ar mai fi de ce să crească”, spune brokerul despre acțiunea transportatorului de gaze naturale.
Electrica, înapoi la nivelurile de imediat după „decolare”
Dintre companiile energetice, titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul corectiv, pe volume echivalente cu 4,14 milioane lei, cu un declin de 0,28%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune în zona în care s-a tranzacționat la o zi după publicarea anunțului privind achiziția pachetelor deținute de Fondul Proprietatea (FP) la subsidiarele sale pentru suma de 752,03 milioane lei. Piața ar interpreta pozitiv această utilizare a unei părți din cash-ul de 2,60 miliarde lei de care dispunea pe bilanțuri la finele anului trecut, randamentul adus de dividendele subsidiarelor sale urmând să fie peste ceea ce aduceau acești bani din depozitele bancare, atrăgea atenția pentru Profit.ro Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management România.
Fondul Proprietatea, o acțiune tot mai greu de recomandat investitorilor cu țintă pe termen lung
Pe segmentul financiar, indicele BET-FI a pierdut 0,19%, până la nivelul de 33.618,77 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a avut o zi pozitivă, cu o apreciere de 0,34% a titlurilor sale, până la prețul de 0,8740 lei/acțiune. Este într-o zonă de maxime istorice, unde fondurile Elliott ale magnatului american Paul Singer vând constant în ultima jumătate de an, preț de peste 1% din titluri numai în ultimele 2 luni.
Pentru Mesaroș este de înțeles această dezinvestire și de aceea nici nu cumpără acțiuni ale Fondului. „Nu văd posibilitatea pe termen mediu și pe termen lung. Nu văd motive de creștere și este greu de crezut că merge mai mult. Disocuntul de piață față de activul net s-a redus deja. Nici nu recomand la clienți”, spune brokerul.
Nu mai pare investiția de viitor. Capitalizarea scade de la trimestru la trimestru. Pentru el politica FP este clară, vinde din dețineri și face răscumpărări. Investiția este relativ sigură, dar randamentul este mic, „Noi, ca brokeri, încercăm să facem mai mulți bani pentru clienți decât investiții de genul ăsta”, a mai spus Mesaroș.
2 zile cu creșteri de peste 10% pentru acțiunile Turbomecanica
O acțiune cu un astfel de randament a fost Turbomecanica (TBM). Pentru a 2-a zi consecutiv creșterea a fost de peste 10%, prețul de închidere de azi fiind de 0,2440 lei/acțiune, care dă companiei o capitalizare bursieră de 90,14 milioane lei (19,77 milioane euro). Rulajul cumulat al celor 2 sesiuni de tranzacționare a fost de 1,13 milioane lei, pe locurile 3 și 6 între tranzacțiile din ultima jumătate de an pe acest emitent. „Turbomecanica, minuni după rezultat”, sintetizează Mesaroș. Compania a raportat pe data de 25 iulie un profit net semestrial de 6,82 milioane lei, în creștere cu 65% față de prima jumătate a anului 2016.