Bursa românească și-a pierdut elanul. „Este pleoștită”, spune un analist financiar

Bursa românească și-a pierdut elanul. „Este pleoștită”, spune un analist financiar

Sursa foto: Sureeporn Teerasatean / dreamstime.com

scris 13 iul 2017

Tendința de apreciere din ultimele sesiuni de la BVB a dat semne de ezitare astăzi, indicii principali închizând „pe roșu”. Activitatea de tranzacționare a coborât sub reperul de 5 milioane de euro. Analistul financiar Liviu Moldovan vede motive mici pentru creșteri susținute după ce la bursă a încetat „goana după dividend”.

Ricoșeul puternic din minimele locale atinse pe fondul unei crize guvernamentale încheiate în mesajele contradictorii ale noilor miniștri, dintre care cele mai grave pentru piața de capital sunt cele privind desființarea Pilonului II al fondurilor de pensii, s-a oprit cel puțin temporar astăzi. Indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,13%, până la nivelul de 8.160,99 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o depreciere de o amplitudine similară.

Urmărește-ne și pe Google News

Observator de 20 de ani al bursei românești și al piețelor financiare internaționale, Liviu Moldovan nu se așteaptă la o relansare a creșterilor. „Raliu cum am văzut în prima jumătate a anului nu prea sunt șanse să mai vedem”, a declarat acesta pentru Profit.ro. Spune că nu este vorba că ar veni un vânt potrivnic din piețele externe, ci că bursa locală va fi lipsită de principalul ei motiv de creștere din aceste luni, „goana după dividend”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cine a pus ochii pe averea cuponarilor CITEȘTE ȘI Cine a pus ochii pe averea cuponarilor

Pe piețele europene a fost, de asemenea, o zi de ezitare, cu închideri divergente la nivel de indici: +0,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,12% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,40% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, +0,76% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,17% pentru indicele PX de la Praga.

La București, rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 21,33 milioane lei (4,67 milioane euro), ceea ce îl face pe Modovan, timp ce peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, să caracterizeze bursa drept „pleoștită”. „Nu-i fac nicio vină. Asta e situația”, spune.

Volumele ar urma să se mențină reduse. „Cu siguranță vor fi mai mici pe perioada verii. Așa se întâmplă la noi. Cum bursa noastră este cu foarte multe caracteristici particulare, picajul volumelor pe perioada verii este mult mai mare decât cel de pe piața americană.”

Acțiunile bancare, destul de aproape de maxime

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 4,18 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au staționat pe nivelul de preț de 2,90 lei/acțiune, reper cu 3,33% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune atins la sfârșitul lunii mai și care dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,14%, până la nivelul de preț de 14,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei.

20 de acțiuni în sistemul de licitații și pe piața reglementată de la BVB. Inhibă lichiditatea și favorizează un abuz de tranzacții „telefonate”, spune un investitor CITEȘTE ȘI 20 de acțiuni în sistemul de licitații și pe piața reglementată de la BVB. Inhibă lichiditatea și favorizează un abuz de tranzacții „telefonate”, spune un investitor

Băncile nu ar urma să beneficieze de un climat de ridicare a dobânzilor, ce să ridice randamentul obținut de sector. Moldovan, timp de peste 10 ani trader inclusiv pe piețele financiare internaționale pentru o casă de brokeraj din România, punctează că în SUA și Europa piețele iau act de schimbarea de mecanisme ale băncilor centrale în ceea ce privește normalizarea politicii monetare.

Astfel, accentul ar urma să se pună pe reducerea bilanțurilor băncilor centrale și nu pe ridicarea de dobânzi. „Inflația n-a crescut, PIB-ul are o creștere de 2,1% în SUA, Trump nu au luat nicio măsură de stimulare economică și de investiții. N-are niciun sens să mai ridici dobânda, neavând presiuni inflaționiste”, spune Moldovan.

Corecție pe FP, aprecieri pe sectorul energetic

Al 2-lea rulaj al zilei pe piața reglementată de la BVB, de 2,18 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 1,04%, până la prețul de 0,8590 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos și indicele financiar BET-FI, care a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 33.239,95 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o închidere pozitivă, +0,10%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,65% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 0,3080 lei/acțiune, într-o sesiune în care schimburile s-au cifrat la 1,67 milioane lei.

Tot pe segmentul energetic, transferuri apropiate de 1 milion de lei s-au mai realizat pe titlurile Transgaz (TGN), Electrica (EL) și Romgaz Mediaș (SNG). Pe ultimul emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,55 milioane lei.

Ce fac noile companii listate la bursă

Titlurile MedLife (M) au suferit o corecție de 1,10%, până la prețul de 36,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,86 milioane lei. Cotația este cu 38,46% peste prețul de 26,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus compania de servicii medicale la cota Bursei de Valori București.

Celălalt emitent listat recent, Digi Communications (DIGI), s-a apreciat, pe volume echivalente cu aproximativ 531.000 de lei, cu 0,76%, până la prețul de 39,70 lei/acțiune, cu 3 pași de cotare sub prețul ofertei. „Stă bine în climatul actual”, spune despre acțiunea Digi Moldovan. „Prețul de ofertă a fost corect. Poate prea corect.” Cotația a rezistat deși nu a fost susținută de dividende ca în cazul altor acțiuni, dar și la seria de scandaluri.

Șanse mici de scădere până la culesul viilor

Pentru piețele financiare, Moldovan anticipează o lichiditate în scădere, pe măsura retragerii injecțiilor. Astfel, dacă până acum, Rezerva Federală Americană încasa principalul pentru titlurile de valoare cumpărate anterior prin programele de relaxare cantitativă, și îl reinvestea cumpărând alte titluri, atsfel încât bilanțul de 4,3 trilioane dolari să se mențină. De acum înainte, banca centrală a SUA nu va mai reinvesti, ci va sterliza sumele încasate. Va fi vorba în ultima parte a anului de aproxuimativ 10-30 miliarde dolari pentru ca să nu zdruncine piața. Abia apoi vor surveni ridicările de dobândă, care se vor face pe o pantă mai puțin accentuată decât investitorii anticipau inițial.

Ce impact va avea pentru burse? „N-o să se resimtă”, răspunde Moldovan, adăugând că nu va afecta băncile și politicile de creditare. „N-o să fie turbulențe. În 6 luni nu întrevăd nicio zgâlțâială.” Pe termen scurt, cu atât mai mult nu întrevede nimic: „Până la culesul viilor, cer senin. Cu datele până acum, șanse mici de scăderi importante.”

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
bvb
bursa
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
transgaz
romgaz