Bursa românească mai câștigă un procent. Pierde însă încă și mai mult la nivelul volumelor

Bursa românească mai câștigă un procent. Pierde însă încă și mai mult la nivelul volumelor

Sursa foto: Fedor Sidorov / dreamstime.com

scris 7 mai 2020

Într-un climat de oscilații neconcludente și al pieței de acțiuni americane, Bursa de Valori București traversează de asemenea o astfel de etapă în care investitorii nu găsesc o direcție. În lipsa unei angajări importante a jucătorilor, lichiditatea este la unele din cele mai coborâte niveluri din acest an.

Un comportament tradițional al pieței de capital românești, în care etapa raportărilor financiare este caracterizată mai degrabă de lipsă de direcție și de volume reduse, este confirmat în ultimele sesiuni, în care investitorii evită să ia poziții decisive cu atât mai mult cu cât și bursele mature traversează o etapă de consolidare.

Urmărește-ne și pe Google News

Sesiunea de astăzi este simptomatică din acest punct de vedere, în top 5 tranzacționare fiind 2 acțiuni care au închis „pe verde”, 2 titluri care au consemnat deprecieri și un simbol care a rămas neclintit pe referința ședinței precedente. Nici nu au fost ordinele care să miște piața. Rulajul de 17,86 milioane lei (3,70 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind unul din cele mai mici din acest an.

La SIF Transilvania, Mihai Fercală este stăpân pe sediu și are funcționari loiali. Consiliul de Supraveghere consideră că acțiunile cu simbolul SIF3 trebuie să rămână suspendate de la tranzacționare CITEȘTE ȘI La SIF Transilvania, Mihai Fercală este stăpân pe sediu și are funcționari loiali. Consiliul de Supraveghere consideră că acțiunile cu simbolul SIF3 trebuie să rămână suspendate de la tranzacționare

Protagonistele zilei nu au fost insolite. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,71%, până la prețul de 1,9960 lei/acțiune, pe transferuri de 3,91 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,88 milioane lei.

În pofida unei evoluții disparate a cotațiilor, indicii au reușit să pună câte aproximativ un procent în plus față de ședința precedentă: +1,00% pentru indicele compozit BET Plus, +1,05%, până la nivelul de 8.192,20 puncte pentru indicele reprezentativ BET, +1,26% pentru indicele energetic BET-NG și +0,93% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 41.047,06 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se găsește într-o zonă neutră delimitată de mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), dar și retragerile Fibonacci de 38,20% și 50,00% ale impulsului de scădere din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească mai câștigă un procent. Pierde însă încă și mai mult la nivelul volumelor

Parcursul pieței româneșt a fost favorizat și de ziua pozitivă la nivel european: +1,30% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,44% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,16% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,99% pentru indicele PX de la Praga.

Totuși, acțiunea europeană care se tranzacționează la BVB, cea a grupului bancar austriac Erste (EBS), a alunecat cu 0,15% sub referință, pe al volume echivalente cu 1,67 milioane lei. Tot pe segmentul băncilor titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,95%, până la prețul de 11,48 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,17 milioane lei.

La capitolul energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,53%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 1,45 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,92%, până la prețul de 0,3345 lei/acțiune, pe transferuri de 1,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
erste