Indicele BET de la BVB a depășit reperul de 9.000 de puncte pentru prima dată în ultimii 10 ani. Raliul furibund al acțiunilor OMV Petrom este una dintre puținele mișcări care amintește de efervescența unei piețe „bull”. Unele acțuni sunt aproape de minime, iar volumele sunt slabe. Marcel Murgoci, broker la SSIF Estinvest, spune că este de așteptat ca etapa de acalmie să se prelungească în următoarele sesiuni de vreme ce investitorii sunt preocupați de Adunările Generale ale Acționarilor și preferă să aștepte rezultatele financiare trimestriale.
„Verde” la Bursa de Valori București. Indicii și-au luat din nou elan și par a fi deschis o nouă secvență de creștere după depășirea precedentului maxim. Nu înseamnă, încă, că investitorii sunt încântați. Piața nu oferă lichiditate și cumpărătorii pescuiesc greu acțiuni. De aceea piața și urcă timid. Este explicația pe care ne-o oferă Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Unde-s volumele, totuși?”, zice el arătând că piața nu trădează un etuziasm al atingerii maximelor post-criză.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,44%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,54%, până la nivelul de 9.005,21 de puncte. Din punct de vedere tehnic, acesta s-a desprins momentan de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a funcționat ca suport dinamic pentru a susține mișcare ascendentă de pe parcursul acestei luni. Trendul major este robust, cu o pantă abruptă de înclinație a mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă eponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă eponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este un impuls susținut neapărat de ceea ce se întâmplă pe bursele major. Astăzi, principali indici europeni au avut închideri neconcludente: -0,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,36% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,10% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,98% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,60% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,54% pentru indicele PX de la Praga.
Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 25,72 milioane lei (5,53 milioane euro), asigurat în proporție de peste 80% de primele cele mai tranzacționate 4 titluri. Cel mai lichid emitent de la BVB a fost astăzi Electrica (EL) care a adunat schimburi de 5,43 milioane lei în piața reglementată și singurul transfer special din piața deal, de 1,42 milioane lei.
Acțiunile distribuitorului de electricitate au coborât cu 0,36%, până la prețul de 11,12 lei/acțiune, iar intraday au atins și reperul de 11,10 lei/acțiune, apropiindu-se mult de minimele de la listare și până în prezent atinse în luna decembrie a anului trecut. Titlurile societății sunt marcate de știri negative recente privind o amendă de 16 milioane de lei de la Consiliul Concurenței, dar și cu efect asupra felului de a factura în viitor al companiei.
Vânzările sunt consistente, fapt indicat de parametrii tehnici. Trendul general este vizibil negativ, cu prețul semnificativ sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și cu mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci de 55 de zile (EMA55) și de 21 de zile (EMA21) intersectate într-un unghi de separare bun pentru secvența de scăderi pe care o parcurgem. Prețul este, de asemenea, condus, de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), din care a și ricoșat astăzii, care denotă și o forță a mișcării pe termen scurt.
La polul opus, acțiunile OMV Petrom (SNP) escaladează maxime ale ultimilor 3 ani în contt favorabil și pe piața petrolului. Titlurile companiei petroliere românești au urcat și astăzi cu 1,13%, până la prețul de 0,3585 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,44 milioane lei. Aceasta a favorizat și un avans de 0,53% al indicelui energetic BET-NG, în linie cu media pieței.
Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 11,51%.
Murgoci de la Estinvest spune că poate fi și o coincidență, dar rezultatele se ameliorează chiar odată cu venirea noului conducător executiv Christina Verchere. Primele cifre privind producția indică faptul că rezultatele financiare ar putea fi în creștere. „Arătau bine datele”, zice brokerul. Profitul net al companiei a crescut de 2,4 ori anul trecut, la 2,49 miliarde lei.
Tot la capitolul energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,54%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,59 milioane lei. Compania a anunțat săptămâna trecută că renunță la 2 concesiuni de hidrocarburi din Slovacia, preluate în urmă cu 10 ani.
Volumele reduse sunt explicate de Murgoci prin faptul că investitorii sunt mai preocupați în această perioadă să participe la Adunările Generale ale Acționarilor decât să tranzacționeze. De asemenea, mulți preferă să aștepte să vadă și rezultatele financiare pentru primul trimestru pentru a se vedea care ar fi direcția performanței societăților listate în 2018. „Sunt niște semnale”, zice brokerul.
Primul emitent important de la BVB care își publică rezultatele la 3 luni este Banca Transilvania (TLV), care va veni mâine cu cifrele în fața investitorilor. Titlurile instituției de credit au crescut astăzi cu 0,37%, până la prețul de 2,6900 lei/acțiune, pe cel mai ridicat rulaj al pieței regular, de 5,88 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,13%, până la prețul de 15,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 972.000 de lei. Acționarii instituției de credit au aprobat săptămâna trecută distribuirea unui dividend brut de 1,64 lei/acțune, care la nivelul închiderii de astăzi poartă un randament net de 10,03%.
Transferuri de o valoare apropiată am consemnat și pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,73%, până la prețul de 0,9690 lei/acțiune. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi mai slabă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,06%, până la nivelul de 40.166,85 de puncte.