După un parcurs corectiv de 3 ședințe consecutive, aprecierile au revenit la BVB, iar indicii au câștigat cu puțin peste jumătate de procent.
Jumătatea acestei săptămâni a fost caracterizată la Bursa de Valori București de o etapă de corecții, însă nota de final este una pozitivă. Piața a întrerupt etapa de retragere a cotațiilor și la nivelul volumelor cu o ședință de creștere pe o activitate de tranzacționare sporită.
Revenirea apetitului pentru activele de risc la nivel mondial a fost importantă. În Europa, doar indicele Euro Stoxx 50 a alunecat cu 0,08% sub referință, însă tabloul a arătat „verde” pentru principalii indici naționali: +0,21% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,26% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,97% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,33% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La București, indicii BET Plus și BET au înregistrat o dinamică similară, +0,55%, ultimul închizând la nivelul de 9.087,58 puncte, nu departe de maximul post-criză atins în acest mijloc de iulie. Sub aspect tehnic, reluarea creșterii a survenit după testarea zonei de confluență a mediilor mobile ce desemnează tendința pe termen scurt (momentum) și care au funcționat ca suport dinamic pe parcursului întregului impuls ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.
Confirmare pentru soliditatea trendului, mișcarea pozitivă este susținută de cele mai lichide acțiuni ale sale. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,20%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, pe transferuri de 8,40 milioane lei, apropiindu-se de capitalizarea bursieră record pe care a consemnat-o în aceste zile.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,30%, până la prețul de 13,44 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,86 milioane lei.
Preferate, de asemenea, alături de acțiunile bancare, de investitorii instituționali care vor să ia expunere pe România, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,37%, până la prețul de 0,4080 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,40 milioane lei, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG, ce a subperformat pieței, cu un avans de 0,19%. Pe același emitent și la același preț s-a consumat în piața deal și singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 1,29 milioane lei. Retragerea este influențată și de mișcările din piața petrolului de la acest sfârșit de săptămână în care cotația țițeiului de tip Brent s-a apropiat la Londra, după un picaj de peste 3 dolari/baril de minimul acestei veri.
CITEȘTE ȘI Prima maximă variabilă de succes a directorului Nuclearelectrica poate ajunge la 4.000 de euro/lunăVedeta zilei a fost, însă, la BVB, una inedită. Pe tranzacții de 12,08 milioane lei, reprezentând peste un sfert din rulajul de 42,43 milioane lei (8,97 milioane euro), titlurile Digi Communications (DIGI) au staționat la nivelul de 29,80 lei/acțiune, unul cu 25,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus compania care deține operatorul telecom RCS&RDS la cota BVB în mai 2017.
Tot pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,15%, până la prețul de 32,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,26 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au închis la prețul de 11,40 acțiune, în urcare cu 0,88% peste ziua precedentă și cu un pas de cotare peste nivelul de 11,35 lei/acțiune, o rezistență multiplu testată de la începutul luni aprilie și până la acest mijloc de iulie. Este de urmărit sesiunea de luni pentru a vedea în ce măsură „taurii” vor să împingă în sus cotația și pe acest emitent.