Piața locală de acțiuni a depășit valorile la care se tranzacționa înainte de promovarea ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ, mișcare confirmată prin mai multe sesiuni cu schimburi peste acest reper. Totuși, volumele au fost slabe, arătând încă o încredere slabă a investitorilor.
În așteptarea dividendelor consistente, investitorii activi la Bursa de Valori București au poziționat piața pe maxime ale acestui an. Impulsul ascendent dinainte de 1 mai a fost urmat de ședințe de consolidare la valori superioare celor de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie” care a precipitat un picaj bursier consistent la cumpăna dintre ani.
Atingerea unui nou vârf se consumă, însă, într-un context de prudență, volumele arătând că nu există o efervescență în rândul investitorilor. Sesiunea de astăzi a fost în aceeași notă, cu un rulaj al pieței de acțiuni de numai 20,55 milioane lei (4,32 milioane euro).
Nota a fost de corecție. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,02% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,05%, până la nivelul de 8.443,43 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele este susținut de mediile mobile care desemenează tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.
Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, aproape jumătate din volume au fost asigurate de schimburile cu acțiuni bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 5,04 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,61%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,22 milioane lei.
Suflul dinspre Europa a fost divergent. Astfel, dacă piețele dezvoltate au avut o zi pozitivă, în schimb indicii regionali au consemnat scăderi, după cum urmează: +0,39% indicele Euro Stoxx 50, +0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,55% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,36% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Netflix vrea să împrumute încă 2 miliarde de dolari pentru achiziții de conținutLa București, pe contrasens față de restul pieței, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,34%, tras în sus de creșterea cu 4,99% a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 10,94 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,79 milioane lei.
La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3800 lei/acțiune, pe transferuri de 2,79 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 1,30 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,45%, până la prețul de 11,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei.
Pe segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice financiar BET-FI a pierdut 0,10%, până la nivelul de 36.420,43 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) a suferit un recul de 0,41%, până la prețul de 0,9740 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,09 milioane lei.