Bursa în derivă. A 11-a sesiune consecutivă de deprecieri și rulajul limitat la 5 milioane euro. „Este o lipsă de cumpărători”, spune un investitor

Bursa în derivă. A 11-a sesiune consecutivă de deprecieri și rulajul limitat la 5 milioane euro. „Este o lipsă de cumpărători”, spune un investitor

Sursa foto: Dzianis Rakhuba / dreamstime.com

scris 1 nov 2017

Indicii principali au pierdut două treimi de procent într-una dintre ședințele de tranzacționare cu cele mai mici volume din această toamnă. Ofertele derulate în această perioadă par a fi drenat toată lichiditatea din piața principală.

O piață fără forță. Acesta este tabloul de la Bursa de Valori București, unde efortul de a canaliza resurse către ofertele de listare ale Transilvania Broker Asigurare (TBK) și Sphera Franchise Group (SFG), care abia au urmat ofertei de vânzare accelerate inițiată la OMV Petrom (SNP) de Fondul Proprietatea (FP), au stors de lichiditate piața.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,39 milioane lei (5,30 milioane euro), unul dintre cele mai slabe din ultimele luni. „Este o lipsă de cumpărători care se vede de luni și luni de zile”, a afirmat pentru Profit.ro Rudi, investitor cu experiență relevantă și portofoliu important la BVB. El spune că și declinul cotațiilor poate fi pus în acest context al unor vânzări în scopul obținerii de bani pentru participarea la oferte. „Numai dacă sunt vânzări de 4 milioane de euro, imediat se vede pe piața noastră”, a declarat investitorul.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Startul pentru ofertele publice s-au suprapus cu cea mai lungă secvență de declin, astăzi fiind cea de 11-1 sesiune consecutivă cu închidere „roșie”. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,66%, iar indicele reprezentativ BET a scăzut cu 0,67%, până la nivelul de 7.790,33 puncte. Așa cum se vede pe graficul atașat, după respingerea la o confluență de rezistențe tehnice date de o linie de trend descendent și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cotația a tinde să treacă sub pragul de suport din zona de 7.860 de puncte, chiar dacă mișcarea încă nu este decisivă.

Bursa în derivă. A 11-a sesiune consecutivă de deprecieri și rulajul limitat la 5 milioane euro. „Este o lipsă de cumpărători”, spune un investitor

Declinul de la București, determinat de un context intern, s-a desfășurat într-un tablou european neconcludent, marcat de închideri divergente și amplitidini diferite ale variațiilor: +0,64% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,78% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,31% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,68% pentru indicele indicele BUX de la Budapesta și +0,20% pemtru indicele PX de la Praga.

Banca Transilvania scade. Investitorii nu au nicio veste despre posibila preluare a Bancpost

Cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi însumând 7,99 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție de tip deal în valoare de 1,21 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri au scăzut cu 1,82%, până la prețul de 2,16 lei/acțiune. Faptul că termenul indicat pentru sfârșitul lunii octombrie pentru tranzacția de preluare a Bancpost de la Eurobank a trecut fără un anunț privind tranzacția pare a fi potențat o dezamăgire și o nervozitate în piață.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat, de asemenea, cu 1,61%, până la prețul de 12,24 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 576.000 de lei. Nivelul de închidere de 12,24 lei/acțiune este cu numai 3,03% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune și deja cu 14,04% sub maximul acestui an consemnat în luna iunie.

Acțiunea OMV Petrom nu se conectează la creșterea cotațiilor internaționale ale țițeiului

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,45 milioane lei, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 0,70%, până la prețul de 0,2840 lei/acțiune. Compania petrolieră românească nu a beneficiat de aprecierea consistentă a țițeiului Brent care a atins astăzi un nou maxim al ultimilor 2 ani, în zona de 61,70 dolari/baril.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial a suferit un recul de 0,39%, titlurile Conpet Ploiești (COTE) au scăzut cu 0,96%, până la prețul de 103,00 lei/acțiune.

Titlurile Digi încearcă nervii investitorilor care au cumpărat în oferta publică de listare

Pe contrasens a fost sectorul fondurilor închise, al cărui indice BET-FI a urcat cu 0,64%, până la nivelul de 36.729,30 puncte. Cu toate acestea, cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a consemnat o staționare a titlurilor sale pe nivelul de preț de 0,8450 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile s-au ridicat la 1,91 milioane lei.

Un rulaj peste media obișnuită a respectivului simbol, de 2,04 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care s-au apreciat cu 0,27%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune. Cotația este cu 7,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei care a adus acest emitent la cota BVB în luna mai a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
sphera franchise
digi
transilvania broker
brd
bvb
bursa
conpet