Bursa de Valori București încheie o lună record

Bursa de Valori București încheie o lună record
scris 31 mar 2017

Rulajul pieței de acțiuni de la BVB din martie, de 887 milioane lei, este cel mai mare din ultimele 15 luni. Primul trimestru a fost, de asemenea, cel mai bun din ultimii 6 ani din punctul de vedere al volumelor, iar indicele BET-TR, care include și performanța dividendelor, a depășit pentru prima dată pragul de 10.000 de puncte.

Sfârșit de săptămână, lună și trimestru la Bursa de Valori București. Într-o notă pozitivă! Tendința principalilor indici a fost “verde”, în timp ce rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 47,61 milioane lei (10,46 milioane euro). A fost o sesiune de tranzacționare în nota ultimei perioade.

Urmărește-ne și pe Google News

Date centralizate de operatorul de piață BVB și remise Profit.ro spun că transferurile de aproximativ 887 milioane lei pe piața de acțiuni (fără ofertele publice) reprezintă cea mai mare valoare totală din ultimele 15 luni. Primul trimestru din 2017 deține atât un record al numărului de tranzacții al ultimilor 7 ani, cât și unul de 6 ani al valorii de tranzacționare, care s-a ridicat la 2,37 miliarde lei.

Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative CITEȘTE ȘI Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative

Sub aspectul dinamicii cotațiilor, trimestrul 1 din 2017 este cu cele mai multe ședințe închise „pe verde”, reflectând cel mai bun sentiment din ultimii 5 ani. Este nota în care s-a și încheiat. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,63%, până la nivelul de 8.069,34 puncte, în timp ce indicele compozit s-a apreciat cu 0,57%.

Performanța pe care insistă Bursa de Valori București este cea a indicelui BET-TR, care include și încasările de dividende, și care a depășit pragul de 10.000 de puncte pentru prima dată în ultimii 3 ani. Valoarea de închidere de astăzi a indicelui BET-TR este de 10.077,45 puncte. „Insistăm pe dividend”, declara pentru Profit.ro președintele BVB, Lucian Anghel, punctând că potențialii investitori, atunci când se uită după randament, trebuie să ia în calcul nu numai dinamica existentă la nivelul cotațiilor, ci și repartizările de câștiguri din profiturile obținute.

Un nou maxim pentru titlurile Romgaz Mediaș

Pentru a 2-a zi consecutivă, cel mai lichid emitent a fost Romgaz Mediaș (SNG). Acțiunile producătorului de gaze naturale au făcut obiectul singurei tranzacții speciale din piața deal, în valoare de 1,85 milioane lei, în timp ce pe piața reglementată au cumulat schimburi însumând 16,94 milioane lei, într-o zi în care au atins un nou maxim al ultimelor 17 luni, de 30,50 lei/acțiune.

Povestea dividendelor din rezerve încă susține elanul cotațiilor

Piața continuă impulsul pozitiv al zilei precedente, când piața a început să înglobeze în prețuri informația publicată în premieră de Profit.ro potrivit căreia companiile de stat ar putea distribui sub formă de dividende din rezervele constituite în anii anteriori. Surse din Ministerul Finanțelor avansează suma de 6 miliarde de lei a dividendelor, în cea mai mare parte de la companii listate.

Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus CITEȘTE ȘI Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus

Cele mai consistente creșteri le-au avut titlurile Transelectrica (TEL), de 3,13%, care au închis la prețul de 33,00 lei/acțiune, o sesiune în care transferurile au cumulat 3,35 milioane lei și cele ale Nuclearelectrica (SNN). Titlurile producătorului de energie nucleară au urcat cu 3,08%, până la prețul de 6,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,61 milioane lei. Notabil, prețul este 4,28% sub maximul intraday de ieri de 7,00 lei/acțiune. Sesiunea anterioară a fost atipică pentru acest emitent, cu volume record de la zilele listării și până în prezent. Lumânarea aferentă acestei ședințe de tranzacționare este de distribuție, cu umbră superioară mare, închidere în mijloc și asociată unor transferuri neobișnuite, cu aproximativ 609.000 de acțiuni.

Bursa de Valori București încheie o lună record

Pentru titlurile Electrica (EL), unde statul nu deține decât 49% din acțiuni, aprecierea a fost de numai 1,27%, până la prețul de 14,38 lei/acțiune, pe transferuri de 1,07 milioane lei. O dinamică apropiată, +1,61%, au avut-o titlurile Transgaz (TGN), care au închis la prețul de 379,00 lei/acțiune, pe schimburi de 5,88 milioane lei.

Indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 1,01%, fiind tras în jos de declinul de 0,49% al emitentului cu cea mai mare încărcătură în structura sa, OMV Petrom (SNP), care a cumulat tranzacții de 1,03 milioane lei.

Titlurile cu profil finanicar, din nou în planul secund

Al 2-lea rulaj al zilei, de 9,28 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au apreciat cu 1,02%, până la prețul de 0,8880 lei/acțiune. Este aparent o ieșire coridorului de variație indicat pentru publicația noastră de Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani și ale cărui limite ar fi nivelurile de preț de 0,8750 lei/acțiune și de 0,8780 lei/acțiune. Titlurile SIF au avut o zi mai slabă, ceea ce a determinat o apreciere sub media pieței, de 0,37%, pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 31.925,86 puncte.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,37%, până la prețul de 2,6600 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 1,60 milioane lei. La acest nivel de cotare, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 9,70 miliarde lei (2,13 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe (BRD), s-a apreciat cu 0,16%, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei, prețul de închidere fiind de 12,32 lei/acțiune, nivel de cotare cu 3,70% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
transelectrica
bvb
bursa
electrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica