Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008”

Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008”
scris 24 iun 2016

Indicii principali de la BVB au avut astăzi scăderi de peste 3%, sub impactul turbulențelor financiare internaționale generate de votul favorabil dat de britanici pentru părăsirea Uniunii Europene de țara lor. La debut, cotațiile erau încă și mai jos, băncile fiind cele mai lovite. Analistul financiar Claudiu Cazacu aseamănă sesiunea bursieră de azi cu cele din anul 2008. „Mie mi-a amintit de criza financiară.”

Unda de șoc venită din Marea Britanie propagată în piețele financiare încă din sesiunea asiatică, a lovit și la București. Dacpă leul a avut un comportament stabil în raport cu moneda de referință euro, în schimb impactul s-a simțit pe bursă, unde acțiunile au avut scăderi medii de peste 3%. La debut cotațiile erau chiar și mai jos, indicele BET afișând un declin de aproximativ 5%, sub presizunea vânzărilor de la prima oră.

Deschiderea cu gap negativ îl trimite cu gândul pe analistul financiar Claudiu Cazacu la prăbușirile bursiere de acum 8 ani, când era broker la Vanguard. „A fost o ședință care a început cum era o ședință în 2008” - a declarat el pentru Profit.ro. „Mie mi-a amintit de criza financiară.”

Urmărește-ne și pe Google News
LIVE TEXT FOTO Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI LIVE TEXT FOTO Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană

Piața s-a orientat ulterior după bursele mature care au avut o revenire consistentă după deschiderea foarte slabă. Segmentul de acțiuni de la BVB a însumat tranzacții de 64,15 milioane lei (14,14 milioane euro).”Au fost volume foarte bune, semn că s-a deblocat pachete”, zice Cazacu, ce pune activitatea de tranzacționare nu numai pe seama retailului, ci și a trading-ului instituțional.

El remarcă faptul că în faraă de de titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) - care au avut o deschidere în limita inferioară a unei scăderi de 15% admisă de sistemul bursei, lam prețul de 8,24 lei/acțiune, un minim al ultimelor 17 luni – scăderile chiar și la prima oră nu au fost catastrofale și nici nu au existat accente de panică. „Piața s-a comportat, din punctul meu de vedere, pentru acest moment, rezonabil”, spune Cazacu, în prezent Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. Nunsunt neapărat semne de robustețe, dar piața s-a comportat pe o logică decentă.

Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri a închis la nivelul de 6.266,14, în scădere cu 3,53% față de sesiunea anterioară, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 3,48%. Un declion ceva mai atenuat, de 2,99% l-a avut indicele financiar BET-FI, care la finalul zilei afișa valoarea de 25.286,77 puncte. El a fost tras în jos de Fondul Proprietatea (FP), cu o scădere de 3,56%, până la prețul de 0,6780 lei/acțiune, cel mai tranzacționat emitent al zilei, cu schimburi însumând 17,50 milioane lei. Pragul de suport de la 0,700 lei/acțiune pare decisiv doborât.

Primele 20 cele mai tranzacționate titluri de la BVB au fost „pe roșu”, iar primii 10 emitenți din acest top au avut scăderi mai mari de 2%, într-o zi în care în piața reglementată numai titlurile Bermas Suceava (BRM) s-au apreciat. „Se cam vinde la grămadă, din ce am văzut”, comentează Cazacu ce se așteaptă ca totuși pe un termen ceva mai larg să se facă o departajare între companii în funcție de parametrii de evaluare fundamentală.

Căderi ale acțiunilor bancare

Entități expuse ciclului economic și operând cu o structură de capital firavă, băncile sunt cele mai lovite de criză. Investitorii de la București și-au amintit astăzi de acest lucru, pedepsind crunt titlurile bancare. Vedeta ultimului an, Banca Transilvania (TLV) a pierdut 4,98% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 2,10 lei/acțiune pentru o ședință în care s-au schimbat 5,70 milioane titluri, în valoare de 11,87 milioane lei.

Listate secundar la BVB, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au avut o zi catastrofală, scăderea fiind de 10,15% pe un rulaj de 4,79 milioane lei. Chiar dacă și-au revenit după debutul marcat de o cădere de 15%, titlurile BRD Groupe Societe Generale încă au consemnat la finalul sesiunii un declin de 4,54%, până la prețul de 9,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,57 milioane lei.

EXCLUSIV Opiniile britanicilor, trimise Profit.ro: Pro-Ne-am descurcat singuri sute de ani; Contra-Au fost manipulări că străinii ne iau job-ul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Opiniile britanicilor, trimise Profit.ro: Pro-Ne-am descurcat singuri sute de ani; Contra-Au fost manipulări că străinii ne iau job-ul

Este contagiunea unei zile proaste pentru titlurile bancare europene. „Piețele au fost lovite în plex de votul referendumului”, explică actualul context Cazacu. Un comentariu de piață al lui Mihai Nichișoiu, director la Vanguard Asset Management, divizia de administrare a activelor a casei de brokeraj Tradeville spune că șocul a venit pe fondul unui sistem imunitar al burselor deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie. „Riscurile globale abundă; foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndrepta tot mai mult către aur. În 2016, activele tradiționale de refugiu, în particular aurul, sunt adevarații câstigători ai concursului de împrejurări”, mai spune documentul citat remis redacției.

Șeful BVB: Aceste zile sunt bune pentru cei care cumpără pe burse. Londra își va consolida rolul de centru financiar, scapând de birocrație și supra-reglementare CITEȘTE ȘI Șeful BVB: Aceste zile sunt bune pentru cei care cumpără pe burse. Londra își va consolida rolul de centru financiar, scapând de birocrație și supra-reglementare

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 8,04 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit o depreciere de 2,25%, până la nivelul de 23,90 lei/acțiune, cu doar doi pași de cotare sub prețul la care Fondul Proprietatea a derulat oferta de vânzare accelerată prin care și-a înstrăinat ultima sa participație de 5,85% din producătorul de gaze. Deprecieri de 2,27% și 2,64% au avut titlurile Transgaz /TGN) și, respectiv Electrica (EL) într-o zi în care indicele energetic BET-NG a avut cea mai moderată mică scădere dintre indicii de la BVB, de 2,68%. O dinamică ceva mai mare, -3,21%, au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,2410 lei/acțiune o ședință bursieră în care pe acest emitent s-au schimbat titluri în valoare de 1,49 milioane lei.

„Lira va rămâne sub presiune și va continua să alunece”

„Este parfum de 2008”, spune Cazacu ce se așteaptă la o continuare a trendului descendent, în pofida revenirii a activelor de risc de după dimineața catastrofală. El explică acest lucru prin faptul două elemente: „intrarea oportunistă la cumpărare după scăderile agresive” și intervențiile verbale alwe băncilor centrale principale, dintre care cea mai energică a fost cea a Băncii Angliei care s-a angajat să ofere lichiditate în sumă de 250 miliarde lire sterline

„Dincolo de acești parametri, eu cred că piețele vor reveni sub presiune și este un risc pentru înscrierea pe o traiectorie descendentă”, afirmă Cazacu. El spune că dincolo de intervenționismul băncilor centrale sunt efecte reale ce nu pot fi resorbite, votul favorabil ieșirii Marii Britanii din UE având impact asupra încrederii, a coeziunii, a proiectului european și a comportamentului consumatorilor. Șocul principal va fi tot în piața valutară. „Cred că lira va rămâne sub presiune și va continua să alunece”,a conchis analistul de la XTB.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
xtb
mihai nichisoiu
vanguard
tradeville
bursa
banca transilvania
romgaz