Euro a pierdut cu 4,50% în raport cu dolarul SUA în noaptea care a urmat referendumului prin care britanicii au spus „Nu” Uniunii Europene. Lira sterlină a căzut cu peste 11,50% în raport cu dolarul, iar bursele suferă un crah.
Brexit! Uniunea Europeană se sparge. Britanicii au votat la referendumul de ieri pentru părăsirea UE, luând prin surprindere piețele financiare. Este rezultatul prea puțin prins în prețuri fapt pentru care cotațiile valutare și bursiere au fluctuat violent.
Cel mai spectaculos picaj l-a consemnat lura sterlină care a pierdut în raport cu dolarul SUA 11,50% din maximul de ieri din zona de 1,499 dolari pentru o liră, către un minim al zilei de 1,326 dolari pentru o liră consemnat în primele ore ale dimineții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nici euro nu se simte prea bine. Moneda unică europeană s-a depreciat cu 4,50%, de la un maxim al zilei de ieri de 1,1440 dolari pentru un euro către un minim marginal peste 1,090 dolari pentru un euro, de asemenea, atins în jurul orei 5, ora României.
Cutremur este și pe bursele lumii. Piețele asiatice au fost cele care au luat șocul din plin, cea mai mare prăbușire având-o indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo, respectiv 7,92%. Indicele Hang Seng de la Hong Kong a căzut cu 4,48%, potrivit Bloomberg, în timp ce indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 3,09%. Deprecieri medii de peste 3% s-aub consemnat și pe bursele din Australia, Taiwan, Thailanda, și Pakistan.
Bursele din UE prefigurau un debut dezastruos, cu contractul futures al indicelui Eurostoxx50 care măsoară evoluția celor mai importante acțiuni europene, afișând o scădere de 11% încă din timpul nopții, conform Zero Hedge.
Așa-numitul „indice al fricii”, VIX care măsoară volatilitatea pieței americane în funcție de cotarea jucătorilor de pe segmentul opțiuni, a explodat peste nivelul de 25 de puncte, cel mai ridicat nivel de la valul de vânzări din ianuarie-februarie. Este neliniștea care i-a împins pe investitori și să cumpere aur. Cotația internațională a metalului galben a sărit din zona de 1.275 dolari pe uncie, către reperul de 1.350 dolari pe uncie, un salt de aproape 6%.