Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere prima ședință din aprilie, în linie cu bursele din regiune, rulajul cu acțiuni însumând 37,8 milioane de lei. Tranzacțiile de tip deal au asigurat aproape o treime din acest rulaj.
Indicele compozit BET Plus a crescut cu aproape 1,1%, evoluție similară cu cea a indicelui BET, al titlurilor blue-chip.
Pe piața principală, cel mai tranzacționat emitent a fost Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacții de 6,9 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal s-a situat Banca Transilvania (TLV), cu tranzacții de 5,9 milioane de lei. Acțiunile FP au urcat cu 1,9%, iar TLV, cu 2,3%.
Pe piața deal, tranzacțiile au fost de 12,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei cu titluri Banca Transilvania, iar 2,4 milioane lei cu Fondul Proprietatea.
CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a anulat megalicitația de 100 milioane euro pentru retehnologizarea Vidraru, la care se înscrisese și cel mai bogat om din RusiaLa nivel regional, indicele WIG20 al bursei de la Varșovia a crescut cu 2%, BUX de la Budapesta a urcat cu 0,5%, iar indicele PX de la Praga, cu 0,4%.
Pe de altă parte, indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,5%, cel la cel mai înalt nivel din decembrie 2015, inclusiv pe fondul evoluțiilor bursiere slabe din sectorul bancar și industria petrolieră. Cea mai bună spectaculoasă a fost cea a companiei britanice din domeniul ingineriei WS Atikins, care a urcat cu 27% pe bursa de la Londra, după ce a primit o ofertă de preluare, pentru 2,6 miliarde de dolari, de la SNC-Lavalin, unul dintre cele mai puternice grupuri de inginerie și construcții din lume. Compania canadiană SNC-Lavalin, prezentă și în Romțnia, a anunțat luna trecută va cumpăra mai multe etaje dintr-o clădire din centrul Bucureștiului, în care funcționează în prezent și Romanian-American School of Business.
La polul opus, acțiunile companiei britanice Imagination Technologies, cunoscută în special pentru procesoarele grafice din seria PowerVR, au închis în scădere cu 61% pe bursa londoneză, după ce pricipalul său client, gigantul american Apple, a anunțat că va renunța să mai folosească tehnologiile companiei la dezvoltarea produselor sale, inclusiv iPhone.
Revenind la BVB, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,37%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în creștere cu 0,36%.
BET XT și BET BK au avansat cu 0,8 %. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.