Cumpărarea unei locuințe poate fi un fapt imposibil pentru mulți oameni, deoarece părți mari ale lumii se confruntă cu o lipsă de locuințe. Nu este cazul Japoniei, care se confruntă cu o ofertă excesivă de proprietăți. În 2023, Japonia avea peste 9 milioane de ”akiya” – așa cum sunt numilte aceste case goale – conform datelor guvernamentale, prețurile unora dintre ele fiind de sub 10.000 de dolari, relatează CNBC.
Aceste case, adesea abandonate și lăsate goale de zeci de ani, sunt împrăștiate în zonele rurale și orașe mari, oferind o oportunitate unică pentru cumpărătorii cu idei creative, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea numărului de case abandonate în Japonia este determinată în mare măsură de o criză demografică, deoarece rata fertilității a scăzut până la un minim record de 1,2 nașteri per femeie începând cu 2023.
Între timp, ratele mortalității au depășit ratele natalității în Japonia, deoarece persoanele în vârstă populația continuă să crească.
”Problema akiya s-a dezvoltat de zeci de ani, înrădăcinată în boom-ul economic de după război al Japoniei, care a dus la o creștere a construcțiilor de locuințe”, a declarat Tetsuya Kaneko, directorul de cercetare și consultanță la Savills Japan, pentru CNBC Make It.
”Problema a devenit mai pronunțată în anii 1990, odată cu încetinirea economică a Japoniei, și s-a agravat odată cu schimbările demografice în curs”, a spus Kaneko.
Migrația urbană este un alt factor important care contribuie la casele abandonate din Japonia.
”Pe măsură ce generațiile mai tinere se mută în orașe pentru muncă, zonele rurale rămân cu populații în vârstă, care pot muri sau nu își pot întreține casele”, a adăugat el.
În rândul localnicilor, akiya-urile sunt adesea stigmatizate și chiar văzute ca ”o povara”, a spus Kaneko. Așadar, chiar și atunci când casele de familie sunt moștenite de copiii părinților în vârstă, moștenitorii sunt reticenți să folosească sau să vândă personal proprietatea, adăugând mai multe case abandonate pe piață.
În special, o casă care are peste 30 de ani ”este de obicei considerată veche”, a spus Kaneko, iar localnicii tind să fie îngrijorați de lucruri precum problemele de siguranță, costurile ridicate de renovare și degradarea, a explicat el.
CITEȘTE ȘI Trei oferte depuse pentru construcția primului lot al autostrăzii Pașcani - SuceavaUnii oameni chiar asociază aceste case cu superstiție, ”crezând că ar putea fi bântuite sau ar putea aduce ghinion”.
În cele din urmă, ”mulți japonezi privesc akiya ca pe articole care au mai multe probleme decât valorează”, a declarat Michael, fondatorul blogului imobiliar din Japonia Cheap Houses Japan, pentru CNBC Make It.
”Cele mai ieftine proprietăți sunt așa dintr-un motiv”, a spus el, fie că locația nu este de dorit, fie că se așteaptă că renovările vor costa mai mult decât valoarea proprietății.
Atragerea cumpărătorilor străini
Akiya-urile japoneze atrag atenția cumpărătorilor din străinătate.
”Am observat o tendință de creștere a întrebărilor din străinătate... A existat o creștere a interesului și [în] achizițiile de akiya”, a spus Kaneko.
Această creștere a interesului străin pentru proprietăți în Japonia a fost determinată parțial de pandemie, de tendințele de a munci de la distanță și de o schimbare a preferințelor privind stilul de viață, a spus Kaneko.
De la tinerii investitori la pensionari care caută un loc de retragere, ”mai mulți oameni caută case secundare, proprietăți de vacanță sau proiecte de renovare”, a spus el.
Să îl luăm, de exemplu, pe Anton Wormann. S-a îndrăgostit de Japonia după ce a vizitat-o în timpul unei călătorii de serviciu. Născut și crescut în Suedia, tânărul în vârstă de 32 de ani a călătorit în toată lumea la vârsta de 20 de ani, lucrând ca model, înainte de a se muta în țara asiatică în 2018.
”Am locuit în New York aproximativ doi ani, apoi am fost practic în toată Europa... așa că știu cât de scumpe sunt toate aceste metropole”, a spus Wormann pentru CNBC Make It.
”Nu am cum să-mi cumpăr o casă în oricare dintre aceste locuri în care am locuit vreodată” , a explicat acesta.
Când a descoperit că Japonia vinde case ieftine, a decis să-și cumpere una. Șase ani mai târziu, Wormann deține șapte akiya-uri și lucrează ca creator de conținut cu normă întreagă și investitor imobiliar în Japonia. El a finalizat renovările la trei dintre proprietățile sale și în prezent lucrează la finalizarea celorlalte patru renovări.
Astăzi, o proprietate care l-a costat în total aproximativ 110.000 de dolari pentru cumpărare și renovare, aduce venituri de 11.000 de dolari pe lună din chirii pe termen scurt.
Deci, sunt casele ”akiya” o investiție bună? Wormann spune ”da și nu”.
Astăzi, proprietățile sale aduc cu succes venituri de șase cifre pe an, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi depus timp și efort pentru a se familiariza în mod corespunzător cu cultura, limba și oamenii japonezi, a spus el.
”Trebuie să creați o comunitate bună și o rețea socială bună în Japonia pentru a avea succes. Nu poți veni fără să înțelegi cultura, fără să înțelegi cum funcționează Japonia și să arunci bani în ea, pentru că ar fi o groapă de bani”, a spus Wormann.
”Dacă încerci să te integrezi și să o faci în mod corect, cred că există cu siguranță o mulțime de oportunități, dar mai mult, cred că există o oportunitate de a cumpăra bunuri imobiliare ieftine pentru a le folosi efectiv [personal]”, a spus Wormann.
CITEȘTE ȘI Bancă americană - închisă după 122 de ani cu suspiciuni de fraudă și redeschisă sub o nouă denumireExperții au opinii similare.
”Casele akiya pot fi o investiție bună pentru anumite grupuri, în special pentru pasionați, renovatori sau sunt cei care caută o retragere rurală liniștită. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie ideale pentru investitorii instituționali sau cei care caută profituri rapide sau mari, din cauza costurilor ridicate de renovare și a potențialului limitat de revânzare în unele zone”, a spus Kaneko, adăugând că scalabilitatea poate fi, de asemenea, un factor limitativ.
Este important să ne așteptăm că costurile pot fi substanțiale, mai ales dacă o casă are nevoie de lucrări structurale majore și să considerăm că procesul de cumpărare a casei poate fi complex, având în vedere bariera lingvistică și nevoia de a naviga autoritățile locale, a adăugat Kaneko.