Bursa de la București, animată de combustibilul petrolier: Acțiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 4%, iar titlurile FP au adunat schimburi de peste 28 milioane lei

Bursa de la București, animată de combustibilul petrolier: Acțiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 4%, iar titlurile FP au adunat schimburi de peste 28 milioane lei
scris 2 dec 2016

După 2 zile de pauză, date de sărbătorile legale, BVB a încheiat săptămâna de tranzacționare cu o sesiune bursieră cu un rulaj bun, depășind 14 milioane euro. Titlurile Fondului Proprietatea au avut cele mai mari volume din ultima lună și jumătate, titlurile bancare au însumat transferuri mai mari de 21 milioane lei, concentrând și cea mai mare parte a tranzacțiilor speciale de aproape 6 milioane lei din piața deal, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 4%, pe fondul unor schimburi de aproximativ 1 milion de euro.

Ultima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni la Bursa de Valori București a fost una de creșteri, pe fondul unui interes la cumpărare care s-a reflectat și la nivelul volumelor. După cele 2 zile de vacanță prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României 1 decembrie, investitorii au revenit cu impuls de tranzacționare, iar rulajul a fost mai mare decât pentru toate cele 3 zile, la lichiditatea obișnuită a perioadei recente.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, tranzacțiile din piața de acțiuni s-au ridicat la 64,06 milioane lei (14,19 milioane euro), interesul fiind bine distribuit pe mai mulți emitenți. Impulsul a venit din exterior, dar nu atât de la piețele de acțiuni, cât de la aprecierea cotației țițeiului din zilele în care piața de la București a fost închisă. Titlurile OMV Petrom (SNP) au avut o revenire de 4,13%, până la prețul de 0,2395 lei/acțiune, pe volume de 18,82 milioane acțiuni, echivalentul a 4,45 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ce preferă să investească românii la 8 ani după crahul imobiliar. O treime ar băga banii tot în imobiliare CITEȘTE ȘI În ce preferă să investească românii la 8 ani după crahul imobiliar. O treime ar băga banii tot în imobiliare

Având încă o deținere de aproape 12,6% din titlurile celei mai importante companii petroliere românești, Fondul Proprietatea (FP) a resimțit, de asemenea, impactul favorabil din zona petrolieră. Aprecierea cotației a fost de 1,53%, până la prețul de 0,798 lei/acțiune, însă efectul s-a regăsit mai mult la nivelul rulajului. Cele 35,91 milioane titluri schimbate, echivalentul a 28,41 milioane lei, au fost reprezentat cea mai intensă activitate de tranzacționare pe acest emitent din ultimele luni și jumătate. Indicele financiar BET-FI a urcat cu 1,10%, până la nivelul de 29.072,57 puncte.

Combustibil a primit și acțiunea Romgaz Mediaș (SNG), care s-a apreciat cu 1,45%, până la prețul de 24,55 lei/acțiune, unn nou maxim la închidere al ultimelor 5 luni și jumătate. Schimburile cu acțiunile producătorului de gaze naturale s-au ridicat astăzi la 3,62 milioane lei.

Listarea MedLife, privită cu neîncredere în piață CITEȘTE ȘI Listarea MedLife, privită cu neîncredere în piață

„Zici că e bursa de la Moscova”, gluma care circulă printre profesioniștii pieței de capital și care a fost semnalată cu un an în urmă pentru Profit.ro de către Ciprian Bîrsan, în prezent senior broker la SSIF Tradeville – desemnând debalansarea către sectorul energetic al bursei locale - pare a primi o confirmare astăzi, când creșterea prețului petrolului pe maximul acestui an a dat un imbold întregii piețe de la București.

Cotația țițeiului Brent a urcat furibund de la jumătarea acestei săptămâni pe fondul știrii privind înțelegerile din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producția. Dacă la finele zilei de marți, petrolul era tranzacționat în zona de 46 dolari/baril, cotația a explodat în doar 2 zile cu 18,48%, până la un maxim în zona de 54,50 dolari/baril, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa de la București, animată de combustibilul petrolier: Acțiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 4%, iar titlurile FP au adunat schimburi de peste 28 milioane lei

Susținerea din zona pieței hidrocarburilor a compensat slăbiciunea pieței bursiere europene. Aprecierea de astăzi a indicelui reprezentativ BET de la BVB cu 1,67%, până la nivelul de 6.948,28 puncte a sfidat ziua „roșie” a burselor mature de pe continent.

Indicele pan-european Euro Stoxx 50 a pierdut 0,52%, amplitudinea declinului fiind mai mare, de 0,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, în timp ce mișcarea a fost mai atenuată pentru indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt, de -0,33% și, respectiv 0,20%.

La nivel regional, tendința a fost neconcludentă, cu o deviație minoră, de -0,02%, pentru indicele WIG20 de la Varșovia, o depreciere de 0,63% a indicelui BUX de la Budapesta și un avans de 0,24% pentru indicele PX de la Praga.

Managerul FP: Apar „băieții deștepți” din porturi. Zeci de milioane de euro pe an, pierdute de stat prin legea votată recent CITEȘTE ȘI Managerul FP: Apar „băieții deștepți” din porturi. Zeci de milioane de euro pe an, pierdute de stat prin legea votată recent

Creșterea petrolului s-a revărsat relativ uniform la BVB. Astfel, indicele sectorial energetic BET-NG a câștigat 1,51%, chiar sub media pieței dată de aprecierea de 1,56% a indicelui compozit BET Plus. Imaginea este corect reflectată de activitatea de tranzacționare intensă pe zona bancară.

În piața reglementată titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,70%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe transferuri în piața reglementată de 8,69 milioane lei. Aprecierea a fost încă și mai consistentă, de 2,02%, până la nivelul de 11,12 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,08 milioane lei, pentru titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD). Pe aceiași emitenți s-au realizat și cele mai mari tranzacții speciale din piața deal, de 4,51 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania și de 1,11 milioane lei pe titlurile BRD.

Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri CITEȘTE ȘI Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri

Tranzacții mai mari s-au mai realizat pe titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaș (TGN) și Electrica (EL), de 2,16 milioane lei și, respectiv 1,26 milioane lei.

Interesul în creștere de la BVB s-a resimțit și la nivelul pieței certificatelor de valoare, care a adunat tranzacții de 3,55 milioane lei (aproape 788.000 de lei). Schimburi de peste 1 milion de lei s-au realizat pe hârtiile de valoare având activ suport indicele german DAX emise de grupul bancar austriac Erste, urmate fiind de transferurile de aproximativ 759.000 de lei pe certificatele ce au la bază cotația internațională a țițeiului brut de tip West Texas.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bursa
bvb
romgaz
banca transilvania
omv petrom
petrol
brd