Bursa dă semne de slăbiciune. O nouă zi de scăderi. Dacă indicele principal închide săptămâna la nivelul actual, sunt șanse pentru un nou picaj de 8%, spune un broker. Declin mai accentuat al titlurilor Băncii Transilvania, indice BET la minimul ultimelor 9 luni

Bursa dă semne de slăbiciune. O nouă zi de scăderi. Dacă indicele principal închide săptămâna la nivelul actual, sunt șanse pentru un nou picaj de 8%, spune un broker. Declin mai accentuat al titlurilor Băncii Transilvania, indice BET la minimul ultimelor 9 luni
scris 6 dec 2017

Tras în jos de declinul mai accentuat al titlurilor Băncii Transilvania, indicele reprezentativ BET a închis la minimul ultimelor 9 luni. Tendința negativă poate continua, spune Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest. „Perspectivele nu sunt extraordinare pentru BET.”

La Bursa de Valori București am consemnat a 4-a sesiune consecutivă cu închidere sub referință. Este un tablou văzut „sângeriu” de la Deva de către Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest și fondator, în urmă cu peste 10 ani, al primului club al investitorilor de portofoliu din România. Observă conotații negative de ordin tehnic pe graficele diverselor instrumente.

Urmărește-ne și pe Google News

Deprecierea s-a accentuat către finalul ședinței de tranzacționare și astăzi, un fenomen semnalat și pentru alte sesiuni de către Dragoș Mesaroș, agent de bursă la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,60%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,65%, până la nivelul de 7.670,16 puncte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Indicele se află pe un minim al ultimelor 9 luni. Șerdean este prudent și așteaptă să vadă unde va fi închiderea săptămânală. Dacă și finalul sesiunii de vineri va regăsi, însă, indicele pe nivelurile actuale, sunt șanse mari pentru un nou val de scăderi. Urmărind reperele tehnice de tranzacționare, brokerul identifică ca prim punct de regrupare al cumpărătorilor zona de 7.300-7.350 de puncte, însă probabilitatea este mai ridicată ca acest parcurs să continue până la un suport conturat în zona de 7.080-7.100 de puncte, indicate pe graficul atașat. „Nici nu ar fi mult. Scăderea ar fi de 8%”, spune Șerdean. „Perspectivele nu sunt extraordinare pentru BET.”

Bursa dă semne de slăbiciune. O nouă zi de scăderi. Dacă indicele principal închide săptămâna la nivelul actual, sunt șanse pentru un nou picaj de 8%, spune un broker. Declin mai accentuat al titlurilor Băncii Transilvania, indice BET la minimul ultimelor 9 luni

Aproximativ un sfert din rulajul de 36,59 milioane lei (7,90 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile în valoare de 9,23 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 1,42%, până la prețul de 2,0850 lei/acțiune. Dacă la începutul anului, acțiunile s-au tranzacționat la niveluri care ofereau băncii o capitalizare bursieră de peste 10 miliarde lei, acum, la noua cotație, capitalizarea este de 9,05 miliarde lei, chiar cu puțin sub cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Sub aspectul multiplilor, după actualul declin, Banca Transilvania este cea mai ieftină acțiune din BET, spune brokerul de la Deva, care se așteaptă ca actualul puseu de depreciere să se oprească cel puțin temporar la prețul de 2,00 lei/acțiune. Cifra rotundă, ar putea atrage cumpărători. „Este un prag de suport tehnic și pishologic și de supraevaluare. Avem și divergențe pozitive pe indicatori. Cred că TLV poate fi o oportunitate bună pe anul viitor”, spune Șerdean.

Fantoma taxei pe activele bancare încă bântuie bursa

Titlurile BRD au staționat pe nivelul de preț de 13,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,16 milioane lei. În momentul acesta ar fi cea mai valoroasă bancă din România dacă avem în vedere ultima evaluare a BCR, cea oferită de Deloitte la începutul acestui an în vederea unei oferte de retragere și care situa valoarea intrinsecă la 8,76 miliarde lei.

Șerdean spune că perspectivele ar putea fi bune pentru sectorul bancar de la bursă, dar acesta „stă cu o sabie deasupra capului”, respectiv taxa unică anuală de 0,5% pe activele bancare despre care senatorul Florin Cîțu a declarat că majoritatea politică dorește so o introducă și asupra căreia nu au fost infirmări clare. „E nelămurită. E suspendată”, spune brokerul de la IFB Finwest. El afirmă că investitorii au luat deciziile de investiții în anii precedenți fără a fi luat în calcul o astfel de măsură. „Parcă nu e o atitudine corectă. Luăm bani de unde avem... Tăiem, dăm cu barda...”

Electrica, scădere către un nivel cu doar 2% peste prețul ofertei de listare de acum 3 ani și jumătate

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,37 milioane lei, l-au avut titlurile Fondului Proprietatea (FP), s-au apreciat cu 0,12%, până la prețul de 0,8470 lei/acțiune. Aceasta a favorizat și o depreciere cu o amplitudine mai mică față de restul pieței, de -0,42%, a indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.036,50 de puncte.

Într-o zi în care cotația țițeiului Brent a coborât către finalul sesiunii londoneze sub reperul de 62,00 dolari/baril, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,91%, de o amplitudine peste media pieței. Cel mai lichid emitent din componența sa, cu transferuri de 5,07 milioane lei, a fost astăzi Electrica (EL), ale cărui titluri au coborât cu 1,23%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune.

Tendința descendentă este imprimată de rezultatele financiare slabe ale companiei. „Nu este imposibil să vedem valori mai mici decât la listare”, a declarat pentru Profit.ro acesta. Argumentul său este că prețul de listare a fost de 11,00 lei/acțiune în contextul în care profitul net pe anul 2014 a fost de 269,4 milioane lei. După rezultate comparabile în următorii 2 ani, Electrica, ce a raportat la 9 luni un câștig net de numai 95,32 milioane lei, este pe cale să vină cu cel mai mic profit de la listare. Prețul ar putea fi corelat cu performanța deteriorată a companiei, consideră brokerul de la Deva.

El punctează că piața a reacționat distinct în ultimele săptămâni pe diverșii emitenți, exact în funcție de raportările la 9 luni. Astfel, companii cu performanță bună precum Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) și Romgaz (SNG) au rezistat bine la valori mai apropiate de cele din prima jumătate a anului.

Astăzi, totuși, și companiile înregistrate în Mediaș au fost în suferință. Astfel, titlurile Romgaz s-au corectat cu 1,58%, până la prețul de 31,05 lei/acțiune, pe transferuri de 2,04 milioane lei, în timp ce titlurile Transgaz s-au depreciat cu 2,04%, până la prețul de 385,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,83 milioane lei. O sesiune ceva mai bună au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au staționat la prețul de 0,2835 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,01 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu serdean
ifb finwest
banca transilvania
fondul proprietatea
brd
romgaz
transgaz