Ultima sesiune de tranzacționare de la BVB a fost dominată de o vânzare majoră, efectuată printr-o operațiune de tip ABB de acționarii principali ai celui mai mare developer imobiliar de la cota pieței de capital locale.
Cum investești pe bursă și alte subiecte de educație financiară vor fi discutate la Maratonul Profit News TV - DETALII AICI
Puseul de vânzare inițiat la începutul acestei luni pe bursele mari ale lumii este departe de a se fi consumat. Cotațiile au fost sub presiune în cele marile capitale finanicare ale lumii unde indicii cei mai importanți au pierdut aproximativ un procent.
BVB a copiat aceastîă mișcare și este la a 2-a sesiune consecutivă cu deprecieri mai severe. Tonul declinului a fost dat de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,24%, până la prețul de 27,95 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 11,72 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au suferit un recul de 3,24%, până la prețul de 20,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,10 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Un proaspăt director general din Ministerul Energiei, fost manager la Deloitte și șef la Energy Holding - propus de stat pentru board-ul OMV PetromSunt mișcări care au cântărit decisiv în tabloul general al pieței, unde indicele compozit BET-XT a pierdut 0,75% și indicele reprezentativ a coborât cu 0,77%, până la nivelul de 16.882,42 de puncte, unde este foarte aproape de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) care a funcționat foarte bine ca suport dinamic în actualul trend ascendent care a propulsat bursa românească pe maxime istorice.
Dincolo de traiectoria cotațiilor, bursa a avut de consumat o poveste locală. Acționarii principali ai One United Properties (ONE), Victor Căpitanul și Andrei Liviu Diaconescu și-au redus participațiile într-o ofertă accelerată de vânzare derulată de un grup de vehciule financiare din care cele mai importante au fost societățile Vinci VER Holding și OA Liviu Holding Invest, controlate de cei 2 oameni de afaceri.
Plasamentul propriu-zis s-a derulat către un nu,ăr de 60 de investitori și s-a ridicat la 132,33 milioane lei, în timp ce alte 2 tranzacții s-au derulat în piața deal unde, cu un alt 3-lea schimb, activitatea s-a ridicat la 84,60 milioane lei.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Bursa de la Varșovia atinge un maxim al ultimilor 6 ani. Indicele principal de la BVB supraperformează masiv, de la începutul deceniului, pieței de acțiuni din Polonia. România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat multTranzacțiile s-au derulat la prețul de 0,9000 lei/acțiune, cu 11,94% sub nbivelul de închidere din ședința precedentă. Înțelegerea a marcat și percepția din piața reglementată, unde titlurile cu simbolul One s-au prăbușit cu 8,41%, până la prețul de 0,9360 lei/acțiune, pe un rulaj de 21,63 milioane lei.
În acest peisaj „roșu”, titlurile Hidroelectrica (H2O) au alunecat cu 0,08% sub referință, până la prețul de 131,50 lei/acțiune, pe transferuri de 5,23 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat cu 1,87%, până la prețul de 52,50 lei/acțiunem pe o activitate de 1,29 milioane lei. Pe contrasens față de restul pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,33%, până la prețul de 0,6870 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,35 milioane lei, și titlurile Electrica (EL) au avansat cu 0,45%, până la prețul de 13,26 lei/acțiune, pe volume ecghivalente cu 2,87 milioane lei, mișcări care au influențat închiderea cu 0,09% peste referinșță a indicelui energetic BET-NG.
CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023După testarea unor maxime istorice, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au continuat impulsul corectiv cu un declin de încă 2,57%, până la prețul de 53,00 lei/acțiune într-o ședință în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 2,06 milioane lei.
În rest, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de alte 3 simbolrui, toate cu deprecieri față de ziua anterioară: -1,71%, până la prețul de 11,1500 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), -1,49%, până la prețul de 0,9260 lei/acțiune, pentru titlurile AROBS Transilvania (AROBS) și -1,65%, până la prețul de 26,75 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS).