KJK Balkan Holding, care are o participație de 10% la compania de servicii petroliere Rompetrol Well Services, solicită distribuirea unui dividend brut agregat de 0,1200 lei/acțiune. Într-un demers similar de acum 2 ani, finlandezii au obținut o repartizare de cash substanțială.
Rompetrol Well Services (PTR) a primit o solicitare de completare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 25-26 aprilie din partea KJK Balkan Holding, acționar minoritar cu o deținere de 10,68% din titluri, aceasta vizând distribuția unor sume de cash de pe bilanțuri sub formă de dividende, dar și rapoarte privind tranzacții realizate de companie și care ar fi îndreptate împotriva fondurilor emitentului listat pe piața reglementată a Bursei de Valori București.
Astfel, fondul finlandez solicită schimbarea destinației rezervelor constituite din profitul net obținut în anii precedenți în valoare de 12,85 milioane lei și distribuirea acestei sume sub foirma unui dividend brut de 0,0462091 lei/acțiune. De asemenea, KJK cere schimbarea destinației sumei de 20,53 milioane lei de la capitolul „alte rezerve” și distribuirea unui dividend brut de 0,0737909 lei/acțiune. Compania a dat curs soliciării și a completat convocatorul cu punctele de pe ordinea de zi privind acordarea dividendelor suplimentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Practic, finlandezii vizează o repartizare de cash de 33,38 milioane lei, din care suma de 3,56 milioane lei ar urma să fie încasată de ei în contul celor 29,71 milioane de acțiuni cu simbolul PTR deținute. În cazul în care compania ar da curs, cea mai mare sumă, de 24,37 milioane lei ar urma să revină acționarului majoritar din Kazahstan, care, prin societatea KMG International înregistrată în Olanda, controlează 73,01% din titluri.
Valoarea agregată a dividendului brut s-ar ridica la 0,1200 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de închidere al titlurilor Rompetrol Well Services, de 0,6800 lei/acțiune, ar conferi un randament de 16,24%.
CITEȘTE ȘI BCR și Raiffeisen vor să plătească acționarilor austrieci dividende record din profiturile substanțiale pe 2023Nu este pentru prima dată când KJK vizează o repartizare de cash superioară propunerii conservatoare a board-ului. În anul 2022, observând acumularea de numerar într-un sistem de cash-pooling urmare a unei încasări în contul unei creanțe mai vechi, finlandezii au reușit să obțuină de la acționarul majoritar votul pentru distribuția unui dividend-mamut, cu ranament de 2 cifre și care a condus la creșterea explozivă pe bursă a acțiunilor, oportunitate de investiție prezentată la vremea aceea de Profit.ro.
Acum, acționarul minoritar stă din nou cu ochii pe cash-ul de pe bilanțuri și inițiază un demers pentru distribuția acestor fonduri pe care le vede sub riscul de a fi măcinate în tranzacții ale companiei cu părți afiliate din grupul Rompetrol sauz cu acționarul majoritar KMG din Kazahstan.
CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie ce are ca acționar majoritar familia olandeză de Boer, și-a majorat veniturileÎn acest sens, KJK Balkan Holding a solicitat prezentarea în AGA a unui raport al Consiliului de Administrație în mod detaliat, împreună cu documente justificative suficiente, privind decizii de la nivelul coducerii companiei, precum și prezentarea detaliată a tuturor tranzacțiilor cu părțile afiliate, incluzând identitatea, obiectul, valoarea, dacă acestea au fost încheiate la prețul pieței și dacă s-au întocmit dosarele prețurilor de transfer conform legislației fiscale. De asemenea, finlandezii sunt interesați dacă tranzacțiile au avut la bază studii privind nenesitatea și beneficiul Rompetrol Well Services. Emitentul nu a dat curs solicitării pentru acest punct, menționând că analizarea unor tranzacții este de competența Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, care nu este convocată.
Acționarul minoritar solicitase încetarea oricăror tranzacții sau operațiuni și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea fondurilor și activelor societății, inclusiv rezilierea contractelor încheiate și repunerea părților în situația anterioară, astfel încât Rompetrol Well Services să redobândească imediat toate activele și fondurille transferate către afiliați.
CITEȘTE ȘI Dividende de la BENTOKJK solicită desfășurarea unui audit specific, dincolo de auditul anual care să prezinte tranzacțiile csau operațiunile derulate cu afliliații. Dacă va fi cazul, să se adopte măsuri corective pentru apărarea drepturilor și intereselor societății și să fie atrasă răspunderea persopanelor responsabile care au inițiat, influențat, gestionat și participat la realizarea respectivelor tranzacții îndreptate împotriva fondurilor Rompetrol Well Services. Comandarea unui audit ar fi, de asemenea, de competența AGEAm fapt pentru care compania a amânat dezbaterea privind op astfel de soluție.
Fondul finlandez l-a mandat pe reprezentantul său în România, Răzvan Lefter, să contacteze, să încheie contracte de reprezentare, să stabilească și să precizeze obiectivele și termenele de livrare și să gestioneze operațiuni necesare cu societățile de audit, în scopul arătat. Solicitarea menționează că nu ar trebui acceptați auditori care în trecut sau în prezent au desfășurat sau derulează servicii pentru acționarul majoritar KMG International sau entități afiliate acestuia.
De asemenea, KJK a reușit să obțină punerea pe ordinea de zi a AGA a unui punct care vizează aprobarea atragerii răspunderii administratorilor societății pentru un prezumtiv prejudiciu în valoare de estimată de 4,18 milioane lei prin încheierea de către societate a unor contracte pentru servicii dedicate de asistență în management și de consultanță tehnică de specialitate.