Prima ședință de tranzacționare din această săptămână de la Bursa de Valori a fost caracterizată de volume foarte mici, investitorii preferând să stea în așteptare înainte de terminarea etapei de raportări financiare. Către finalul ședinței, portalul de la BVB devenise greu accesibil.
La Bursa de Valori Bucureșt am consemnat o sesiune anostă, cu deviații minime la nivelul indicilor, închideri divergente și activitate de tranzacționare foarte redusă. În următoarele zile se consumă cea mai mare parte a raportărilor financiare la 9 luni, astfel încât investitorii au ezitat să ia poziții mai clare în piață înainte de a vedea rezultatele companiilor listate și a desluși o direcție a pieței.
Nici contextul internațional nu a favorizat o intrare mai hotărâtă a investitorilor. Sesiunea europeană a fost negativă, cu închideri negative la nivelul tuturor indicilor principali și regionali: -1,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,74% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,93% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,77% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,24% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,67% pentru indicele PX de la Praga. Bursa de la Varșovia a fost astăzi închisă, Polonia celebrând Ziua Națională, 100 de ani de la recâștigarea independenței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La București, tabloul a artătat foarte sărăcăcios, cu doar 4 acțiuni depășind reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Încă și mai trist a arătat portalul Bursei. „404 PAGE NOT FOUND” au indicat browserele de internet la orele serii, etapele de intrare în pagina principală fiind doar intermitente și de scurtă durată.
Investitorii care voiau să se uite la rezultatele financiare publicate seara de companii precum Turbomecanica (TBM), Biofarm (BIO), Transilvania Broker de Asigurare (TBK) sau Impact Developer & Contractor (IMP) au fost nevoiți să meargă către portalurile emitenților sau au amânat pentru mâine verificările.
Vedeta zilei a fost de departe Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe transferuri de 1,49 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal am consemnat o tranzacție specială cu 2,00 milioane acțiuni. Efectuat la prețul de 2,3650 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 4,73 milioane lei.
Alte schimburi în piața deal am consemnat pe titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), vaoarea totală a acestora fiind de aproximativ 963.000 de lei. Transferul s-a realizat în ziua în care o companie din grup, Depozitarul Central, și-a ales Consiliul de Administrație, care ar urma să-l aibă președinte pentru următorul mandat pe Mihai Fercală, șeful vreme de peste 20 de ani de la SIF Transilvania (SIF3).
CITEȘTE ȘI Românii vin greu către piața de acțiuni. Curajul este limitat chiar și când apelează la fondurile de investițiiÎn ansamblu, a fost sesiune de indecizie, în top 10 tranzacționare fiind 3 acțiuni cu închidere „pe roșu”, 4 titluri în staționare și 3 smboluri care s-au apreciat. Este o inerție care s-a văzut și la nivelul indicilor. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,03%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 0,05% peste referință, la nivelul de 8.661,23 de puncte. Sub aspect tehnic, ședința de astăzi nu a schimbat nimic. Indicele rămâne pe o tendință pozitivă, evoluând deasupra mediilor mobile în proporții Fibonacci, aranjate într-un „evantai” care dă coerență mișcării ascendente.
Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,43 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 35,10 lei/acțiune, care conferă investitorilor individuali care au cumpărat acțiuni în oferta publică de acum 5 ani un randament agregat de peste 90%, dacă sunt luate în considerare și dividendele.
La același capitol energetic, al cărui indice BET-NG supraperformat pieței cu un avans de 0,43%, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,83%, până la prețul de 365,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,39 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis cu 0,24%, peste referința de vineri, la prețul de 8,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,18 milioane lei.
Pe contrasens față de restul pieței a fost indicele financiar BET-FI, cu un declin de 0,33%, până la nivelul de 36.724 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, însă, a fost în staționare la prețul de 0,9420 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 604.000 de lei. Investitorii încearcă o stablizare a cotației, după ce titlurile Fondului au avut oscilații de sens contrare de peste 4% în sesiunile de final ale săptămânii trecute.