Asociația Brokerilor și SIF Transilvania solicită în Adunarea Generală a Acționarilor a Bursei de Valori București inițierea unor demersuri pentru crearea unei contrapărți centrale românești și disponibilizarea unei sume de până la 7 milioane de euro în vederea unui astfel de proiect.
De câțiva ani, inițiativa pentru o contraparte centrală care să garanteze decontarea tranzacțiilor bursiere s-a împotmolit între dezinteresul Băncii Naționale a României pentru un astfel de proiect, indecizia factorilor pieței și lipsa de pași pentru demersul une contrapărți centrale regionale pe care mizase la un moment dat Bursa de Valori București.
Problema revine pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor de la BVB din primăvara aceastui an. Asociația Brokerilor, SIF Transilvania și Finaco Securities, controlând împreună peste 10% din acțiunile Bursei de Valori București, au propus inițierea unui demers privind crearea unei contrapărți centrale românești, cu potențial ca aceasta să devină la un moment dat contraparte regională, precum și aprobarea, de principiu, a unei investiții de 7 milioane euro în acest sens.
De ce este important: contrapartea centrală înlesnește decontarea rapidă a tranzacțiilor și este o precondiție a existenței unei piețe lichide a derivatelor. În prezent, la BVB nu există o piață funcțională de instrumente derivate, ceea ce frânează activitatea de tranzacționare în ansamblu. Împrumutul acțiunilor pentru vânzările în lipsă, în mod deosebit este imposibilă, ca și achiziția de acțiuni în marjă. Contrapartea centrală ar urma să garanteze decontarea unor astfel de tranzacții.
CITEȘTE ȘI Electroargeș vrea să acorde un dividend cu randament de 8%. Nu mai puțin de 9% din câștigul net de anul trecut merge către conducereÎn primăvara anului 2016, Bursa de Valori București a aprobat o investiție de principiu de 8,88 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) pentru participarea la proiectul unei contrapărți centrale. Atunci această variantă a fost explicată de către conducerea administrativă a BVB către acționari ca fiind una mai ieftină decât crearea unei contrapărți centrale românești. De atunci, însă, operatorul de piață nu a mai anunțat progrese în această privință.
De la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit în permanență mesajul că cel mai bine este crearea unei contrapărți centrale locale. „Eu cred că piața românească are nevoie de o contraparte centrală”, declara pentru Profit.ro vicepreședintele instituției Mircea Ursache în vara anului trecut.
În prezent, spune Tănase, investitorii nu pot materializa la BVB toate ideile de investiții, respectiv pariul pe scăderea acțiunilor sau arbitrajarea diferențelor de evaluare între perechide acțiuni aparținând aceluiași sector, întrucât nu se pot face vânzări în lipsă. „Contrapartea centrală este obligatorie dacă vrem să aducem bursa la potențialul maxim de tranzacționare”, declara atunci Tănase. „Piața de derivate este planul nostru.”