După ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut declarații grave la adresa companiei Digi Communications, listată de 15 luni la BVB, denumind „acțiuni toxice” titlurile operatorului telecom, Asociația Brokerilor atrage atenția asupra faptului că astfel de afirmații pot avea influență asupra prețurilor acțiunilor, cu efecte negative în ceea ce privește protecția investitorilor și buna funcționare a pieței.
Acțiunile Digi Communications (DIGI) se află pe un trend coerent descendent încă de la listare, iar vânzările s-au accelerat recent, în condițiile în care societatea care deține operatorul telecom RCS&RDS a raportat înjumătățirea profitului net semestrial la 15,3 milioane euro, de la 31,83 milioane euro în perioada similară a anului trecut.
Cotația continuă să fie apăsată, iar astăzi, pe cea mai mare lichiditate a zilei, titlurile atingeau un nou minim la 27,50 lei/acțiune, nivel care este deja cu 31,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București. Declarații negative din zona guvernamentală sunt în măsură să punpă presiune pe cotații.
CITEȘTE ȘI Pulsul "boom-ului" economic în portul Constanța: creștere cu 173% a profitului net semestrial al operatorului portuar SocepEste și elementul asupra căruia atrage atenția Asociația Brokerilor. Într-un comunicat de astăzi, aceasta face apel pentru o prudență mai mare față de intervențiile publice, mai cu seamă că acestea vin de la reprezentanți ai Guvernului.
Poziția organizației profesionale survine în contextul în care Darius Vâlcov, cel care veghează la implementarea programului de guvernare al majorității aflate la putere, a făcut declarații grave la adresa Digi Communications, a contextului listării acesteia și a perspectivei în piață a unor acțiuni pe care le-a caracterizat drept „toxice”.
„Asociația Brokerilor din piața de capital semnaleză posibila influență pe care aceste declarații o pot avea asupra prețului acțiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce privește protecția investitorilor și buna funcționare a pieței”, spune comunicatul remis astăzi Profit.ro de organizația profesională condusă de Dan Paul, cel care ocupă și o poziție în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București. „Prețul acțiunilor este sensibil la performanțele companiei, dar și la informațiile făcute publice despre aceasta.”
CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi WallenbergÎntr-adevăr, afirmațiile lui Vâlcov au fost directe și chiar au făcut trimitere la o scădere ulterioară a prețului acțiunilor. „Trendul este să se ducă încă 25% în cap”, a declarat într-o intervenție de la sfârșitul lunii iulie, pentru România TV, cel care ocupă poziția de consilier economic al premierului Viorica Dăncilă.
La începutul acestei săptămâni el a reluat avertismentul într-un podcast al portalului DC News. Atunci când jurnalistul care îl intervieva i-a atras atenția că poate determina scăderea prețului acțiunilor, pentru că, dată fiind gravitatea informațiilor, și el, personal, dacă ar avea acțiuni, s-ar duce să le vândă, replica lui Vâlcov a fost imediată: „Ați face foarte bine.”
Vorbind despre „evaporarea” a 1,2 miliarde de lei din valoarea companiei în cele 15 luni de la listare, Vâlcov a făcut apel la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) pentru demararea de investigații asupra conjucturii efectuării la preț supraevaluat acțiunile companiei pe bursă. „Această fraudă trebuie verificată”, zicea oficialul guvernamental. „O fraudă de 1 miliard de lei într-un an de zile.”
Asociația Brokerilor atrage atenția că, pentru funcționarea corectă a pieței, este esențial ca orice suspiciune privind legalitatea listării sau tranzacționării acțiunilor, dacă există, să facă obiectul unor sesizări către organele abilitate, fără a se transmite diverse semnale către piață până când ancheta nu ajunge la o concluzie. Cu atât mai mult cu cât persoanele care fac astfel de declarații au la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a declanșa procedurile de cercetare a faptelor incriminate.
Vâlcov a pus la îndoială felul în care un „cartel” format de 5 fonduri de pensii a fost de acord să cumpere acțiunile Digi Communications la un preț pe care evoluția din piața secundară îl califică drept supraevaluat. „Vii și vinzi românilor o iluzie și le iei banii de pensii”, a declarat acesta, lăudând în același timp câteva SIF-uri și 2 fonduri de pensii care nu au cumpărat acțiuni Digi. „NN Pensii și Metropolitan nu s-au băgat în această cloacă.”
Supraveghetorul piețelor financiare ASF s-a sesizat în urma declarațiilor lui Vâlcov și a comunicat că a demarat o investigație în urma declarațiilor din spațiul public cu privire la contextul listării companiei. „În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, spunea comunicatul Autorității.
CITEȘTE ȘI Românii au mâncat mai mult la KFC, dar banii lor au plecat în Italia, ceea ce a erodat profitul semestrial al operatorului francizeiÎntrebarea lui Vâlcov către ASF era aceea dacă societatea putea să se listeze la bursă atât timp cât era urmărită penal. „Nu este dorința mea să dobor acțiunile unei companii. Sub nicio formă!”, zicea acesta în intervenția de la începutul săptămânii. „Dar nici nu pot, atunci când am informații despre o posibilă faptă penală, să nu le spun pentru că eu din acel moment devin complice.”
Asociația Brokerilor atrage atenția că investitorii iau poziții în piață în baza informațiilor detaliate legate de companii, transparența obligând emitenții să publice datele importante ale companiei, precum și informațiile privilegiate sau parametrii operațiunilor corporative. „Investitorii își intemeiază deciziile de investiții pe informațiile de care dispun și de aceea transparența și acuratețea informațiilor sunt importante pentru funcționarea fără probleme a piețelor și încrederea publică în acestea”, mai spune comunicatul organizației profesionale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of CyprusVâlcov afirmase, de asemenea, în intervențiile sale, că 30-35% din cablările RCS&RDS sunt ilegale, aceasta fiind o problemă care, pe termen mediu, ar urma să afecteze societatea. El spune că nu este neapărat compania cea care poartă culpele, dar aceasta are în spate „mafioți-șefi”. „Aici este unitatea militară a SRI”, a spus Vâlcov. Acesta a ocupat în 2015 poziția de ministru al Finanțelor Publice pe care a părăsit-o în momentul în care împotriva sa a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
Chiar și declarațiile despre puținele achiziții realizate prin programul de stabilizare prevăzut în prospectul ofertei de listare au fost acordate într-un context exagerat: „Raiffeisen când vede ceea ce se întâmplă, intervine de 7 ori pe piață și răscumpără acțiuni pentru ca să nu se prăbușească prețul și să nu dispară compania.”
Asociația Brokerilor atrage atenția că afirmațiile care induc în eroare investitorii cad ele însele sub incidența legii: „Amintim că, în conformitate cu reglementările pieței de capital, difuzarea de informații prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv prin internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau poate da semnale false sau înșelătoare în legătură cu oferta sau cererea sau prețul unui instrument financiar, inclusiv răspândirea de zvonuri, în contextul în care persoana care a difuzat informațiile știa sau trebuia să știe că informațiile sunt false sau înșelătoare, poate fi încadrată ca manipulare de piață.