Asociația Administratorilor Independenți (AAI), care reunește profesioniști aflați în structurile de guvernanță ale societăților comerciale, cu precădere membri ai Consiliilor de Administrație si Supraveghere, consideră că este firesc ca litigiile companiilor de stat listate la Bursa de Valori București (BVB) cu șefii lor să poată fi judecate și la curți de arbitraj străine.
Asta în contextul în care, după cum a relatat Profit.ro, într-un memorandum elaborat de Ministerul Justiției (MJ) și Secretariatul General al Guvernului (SGG) și aprobat recent de către Executiv se afirmă că eventualele litigii care apar între companiile de stat din România și administratorii sau directorii acestora ar trebui soluționate în justiția românească sau la instituții de mediere din țară, nu la curți străine de arbitraj, iar acest deziderat ar trebui să se regăsească în legislația selecției și nominalizării șefilor de întreprinderi publice, precum și în cea a contractelor de mandat ale acestora.
″AAI constată că, în anumite cazuri, utilizarea clauzelor contractuale care prevăd soluționarea litigiilor la instanțe internaționale, cum ar fi Curtea de Arbitraj de la Viena, poate părea anacronică și poate sugera o lipsă de încredere în justiția națională. Totuși, trebuie evaluată necesitatea și eficacitatea acestor clauze în contextul specific al fiecărui contract. Structura de acționariat, dimensiunea si complexitatea afacerilor, respectiv diversitatea la nivelul structurilor de conducere, inclusiv din perspectiva cetățeniei, sunt factori care pot influența semnificativ prevederile contractelor de mandat.
Nu se poate pune semnul de egalitate, din perspectiva clauzelor contractuale, intre membrii Consiliului de Supraveghere la o societate listată la Bursa de Valori, precum Transelectrica sau Nuclearelectrica, care au și alți acționari, inclusiv investitori instituționali străini, și membrii Consiliului de Administrație la societăți nelistate, deținute integral de statul roman, precum institutele de cercetare aflate în portofoliul unor ministere″, este mesajul transmis.
AAI mai spune că revocările nejustificate ale administratorilor, mai ales în contextul schimbărilor de Guvern, cum a fost în cazul Transelectrica, nu pot fi atribuite clauzelor contractuale compromisorii cu Curțile de Arbitraj internaționale.
Transelectrica a pierdut o serie de dispute cu foști membri ai Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului la Centrul Internațional de Arbitraj al Camerei Federale Economice Austriece de la Viena, fiind nevoită să le plătească compensații de milioane de lei pentru înlocuirea din funcții înainte de expirarea mandatelor, ″fără justă cauză″, potrivit reclamanților.
CITEȘTE ȘI Boloș va propune numiri pe posturile de vicepreședinți și secretar general la ANAF. Săptămâna următoare vin "toate celelalte", inclusiv propuneri pentru conducerea VămiiAceștia s-au adresat instanței arbitrale vieneze cu argumentul că ale lor contracte de mandat, elaborate de SGG în septembrie 2020, stipulau că ″Toate disputele sau pretențiile care derivă din sau sunt în legătură cu prezentul Contract, inclusiv disputele referitoare la valabilitatea, încălcarea, încetare sau nulitatea acestuia vor fi soluționate definitiv conform Regulilor de Arbitraj ale Centrului Internațional de Arbitraj al Camerei Federale Economice Austriece de la Viena (Regulile Vienei) de către trei arbitri numiți conform respectivelor reguli″. De regulă, contractele de mandat ale administratorilor și șefilor executivi ai companiilor de stat prevăd că disputele și litigiile se soluționează în instanțele românești.
″Niciun judecător sau arbitru, fie el român sau străin, nu ar trebui să fie influențat de motive politice în deciziile sale si nici nu ar putea sa dea dreptate decât administratorului revocat fără o baza obiectivă. AAI subliniază că deciziile de revocare a membrilor Consiliilor de Administratie/Supraveghere bazate pe alte criterii decât cele ale performanței sunt deosebit de grave si aduc prejudicii structurale la nivelul economiei naționale, prin lipsa de stabilitate a conducerii companiilor de stat și nu doar din perspectiva eventualelor despăgubiri″, mai este transmis.
CITEȘTE ȘI Fost mare jucător de fotbal din "Generația de Aur" intră în politicăAAI pledează pentru respectarea principiilor profesionale, precum protecția independenței administratorilor, inclusiv prin clauze de compensare pentru a preveni abuzurile, cum este si cazul revocărilor nejustificate, și reiterează că deciziile de revocare bazate pe alte criterii decât cele ale performanței aduc prejudicii mult mai mari decât valoarea cheltuielilor de judecată ale instanțelor internaționale, atât pentru companii si pentru acționarii minoritari, cât și la nivelul economiei naționale.
″În concluzie, în scopul asigurării unui mediu echitabil și performant în cadrul companiilor de stat, AAI recomandă ca principiile și bunele practici să guverneze actul de negociere dintre cele două părți ale contractului de mandat (acționari și membrii Consiliului) și nu reglementarea excesivă sau limitativă. De asemenea, AAI își reiterează angajamentul față de principiile de transparență, independență și performanță în administrarea companiilor de stat. AAI consideră necesară existența unui echilibru între încrederea în justiția națională și nevoia de protecție și independență a administratorilor în contextul schimbărilor politice și al deciziilor care pot afecta performanța și stabilitatea companiilor de stat″, conchide organizația.