Hidroelectrica depășește o valoare de piață de 12 miliarde euro, cea mai valoroasă companie românească

Hidroelectrica depășește o valoare de piață de 12 miliarde euro, cea mai valoroasă companie românească

Sursa foto: BVB

scris 8 ian 2024

Pe cea mai bună lichiditate din acest an, indicele BET de la BVB a revenit la un nivel marginal sub recordul de anul trecut.

Un raliu puternic pe indicele DAX40 din Germania a favorizat și o revenire la cumpărare a investitorilor de la Bursa de Valori București. Aceasta s-a văzut și la nivelul volumelor, unde, după un debut de an anemic, rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 51,13 milioane lei (10,28 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a fost catalizată, din nou, de titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au avut un salt de 2,78%, până la prețul de 133,30 lei/acțiune, un nou maxim de la listare, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 11,67 milioane lei. La respectivul nivel, producătorul de energie hidro este cea mai valoroasă companie românească, cu o capitalizare bursieră de 59,96 miliarde lei (12,06 miliarde euro), conform analizei Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Hidroelectrica a început să trimită clienților notificări de modificări contractuale, cu majorări de tarife CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a început să trimită clienților notificări de modificări contractuale, cu majorări de tarife

VEZI AICI CELE MAI VALOROASE COMPANII ROMÂNEȘTI

În alte ierarhii, spre comparație, pe locurile următoare sunt UiPath (8,8 miliarde euro), OMV Petrom (6,8 miliarde euro), Banca Transilvania (3,7 miliarde euro), Romgaz (3,6 miliarde euro), BCR (3,1 miliarde euro).

Bursa, în amnsamblul ei, a revenit în zone de maxime. Indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,85%, până la nivelul de 15.468,65 de puncte, cu doar 0,02% sub vârful de 15.472,07 puncte consemnat la sfârșitul anului trecut.

Hidroelectrica depășește o valoare de piață de 12 miliarde euro, cea mai valoroasă companie românească

Cu Hidroelectrica, motor de tractate, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,14%. Din structura acestuia, inedit, titlurile Electrica (EL) au avut a 2-a activitate a ședinței, de 7,09 milioane lei, pe fondul unui câștig de 3,17% al cotației, pentru o închidere la prețul de 11,70 lei/acțiune.

De la același capitol, alte 3 simboluri au avut aprecieri ușoare, pe lichiditate relevantă: +0,09%, până la prețul de 0,5695 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ceu au cumulat transferuri de 4,26 milioane lei, +0,40%, până la prețul de 50,30 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au adunat volume echivalente cu 2,19 milioane lei, și +0,30%, până la prețul de 49,50 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au însumat schimburi de 1,33 milioane lei.

Fondul Proprietatea lansează prima etapă pentru vânzarea de acțiuni la Aeroporturi Bucuresti, Administrația Porturilor Maritime, Societatea Națională a Sării și Alro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea lansează prima etapă pentru vânzarea de acțiuni la Aeroporturi Bucuresti, Administrația Porturilor Maritime, Societatea Națională a Sării și Alro

Interes a existat și pe segmentul financiar. Pe tranzacții de 5,56 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,25%, până la prețul de 24,34 lei/acțiune, în timp ce titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,23%, până la prețul de 17,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,25 milioane lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,39%, până la prețul de 0,5100 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,50 milioane lei, însă indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI a alunecat cu 0,04% sub referință, până la nivelul de 59.073,89 de puncte, tras în jos inclusiv de declinul de 0,39% al titlurilor Evergent Investments (EVER) ce au închis la prețul de 1,2650 lei/acțiune, o sesiune în care au cumulat schimburi de 1,27 milioane lei.

FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare

Pe tranzacții de 2,27 milioane lei, titlurile Transport Trade Services (TTS) au adăugat 0,37%, până la prețul de 27,10 lei/acțiune, în trendul de creștere puternic pe care s-au antrenat în contextul rezultatelor financiare excepționale obținute ca urmare a extinderii activității de operare portuară și a preluării cerealelor ucrainiene.

Tot în nota pozitivă a ședinței, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 3,73%, până la prețul de  0,5290 lei/acțiune, pe fondul unei activități de 1,70 milioane lei, mișcare notabilă după ce simbolul a fost unul dintre contraperformerii ultimilor 2 ani care au adus bursa românească pe noi maxime istorice.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica