ASF îl amendează pe directorul Rompetrol Well Services pentru o raportare care a derutat piața, dar pe care Profit.ro a interpretat-o corect

ASF îl amendează pe directorul Rompetrol Well Services pentru o raportare care a derutat piața, dar pe care Profit.ro a interpretat-o corect
scris 2 aug 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat nereguli și încălcări ale legii într-un raport curent privind convocatorul pentru AGA de bilanț de la Rompetrol Well Services și a aplicat o amendă de 20.000 de lei directorului kazah al instituției. Comunicarea deficitară a indus în eroare investitorii din piață cu privire la perspectiva alocării de dividend și a determinat o creștere explozivă a prețului acțiunilor.

Este raportul care a antrenat o activare la cumpărare a investitorilor, cu atât mai mult cu cât interpretarea că cei 2 acționari au convenit pentru propuneri comune de dividend a fost dată de o știre dintr-o publicație financiară. De cealaltă parte, la acel moment, Profit.ro a transmis informația corectă pieței.

Urmărește-ne și pe Google News

O formulare echivocă din convocatorul pentru AGA din primăvară de la Rompetrol Well Services (PTR) a făcut ca așteptări pentru distribuiri-gigant de dividende să antreneze un salt de 53,85% al acțiunilor companiei într-o singură zi. Ulterior, cotația s-a ajustat masiv, anulând jumătate din creșteri. Sunt mișcările brutale din piață care au atras investigația Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) referitoare la deficiențe în raportarea emitentului.

Instituția a identificat faptul că, în respectiva notificare către Bursă, compania nu a comunicat foarte clar că din partea acționarului majoritar, grupul KazMunayGas din Kazahstan, venea doar solicitarea de completare a convocatorului privind firma de audit, în timp ce propunerea pentru o distribuire masivă de dividende, echivalentă cu întreaga capitalizare de piață a companiei venea doar din partea acționarilor minoritari de la KJK, fond finlandez cu participație de 10,67% din titluri

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Managerul Lăptăria cu Caimac: Venim pe bursă în septembrie-octombrie, ne lansăm în Italia și Luxemburg. Sticlă în România - misiune imposibilă. România să copieze Italia CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Managerul Lăptăria cu Caimac: Venim pe bursă în septembrie-octombrie, ne lansăm în Italia și Luxemburg. Sticlă în România - misiune imposibilă. România să copieze Italia

Este raportul care a antrenat o activare la cumpărare a investitorilor, cu atât mai mult cu cât interpretarea că cei 2 acționari au convenit pentru propuneri comune de dividend a fost dată de o știre dintr-o publicație financiară.

La acel moment, Profit.ro a difuzat știrea corectă, și anume că din partea KMG, completarea convocatorului este doar pentru renumirea firmei de audit.

„Raportul curent din data de 10.04.2020 nu conținea toate elementele necesare în vederea informării corespunzătoare a investitorilor și asigurării fundamentării deciziei investiționale", este concluzia ASF care a luat decizia de a aplica o amendă de 20.000 de lei directorului general al Rompetrol Well Services, Timur Zhetpisbayev.

SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018 CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018

Poate și pentru că prețul a explodat în piață, celor de la KJK li s-a oferit soluția de compromis, pentru o distribuire a întregului câștig diin 2019 care anula parțial și greșeala investitorilor de portofoliu care s-au activat la cumpărare pe convocatorul interpretat greșit. În urma deciziei din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din aprilie, firma de servicii petroliere a distribuit profitul net de 12,17 milioane lei sub formă de dividende, respectiv un dividend brut de 0,0437 lei/acțiune, care, la prețul de piață din acel moment al titlurilor societății, de 0,3900 lei/acțiune, conferea acționarilor un randament net de 10,64%. Majorarea dividendului a fost de 45,66% față de propunerea inițială de 0,0300 lei/acțiune a Consiliului de Administrație, însă nu este nici pe departe vorba despre propunerea gigant a finlandezilor.

KJK Balkan Holding propuneau, pe lângă dividendul aferent anului 2019 aprobat, și alte repartizări de cash. Astfel, păstrând aceeași dată a plății de 9 iulie propusă de Consiliul de Administrație, acționarii minoritari mai vizau 2 distribuții-mamut, respectiv schimbarea destinației rezervelor constituite și repartizarea sumei de 27,50 milioane lei pentru distribuția unui dividend brut de 0,0990 lei/acțiune, dar și distribuția sumei de 56,87 milioane lei de la rezultatul reportat pentru plata unui dividend brut de 0,2040 lei/acțiune. Astfel, distribuțiile agregate vizate de KJK s-ar fi ridicat la 0,3470 lei/acțiune, valoarea cu 11,21% peste prețul de piață a acțiunilor Rompetrol Well Services la momentul propunerii.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
bvb
bursa
rompetrol well services
kjk
asf
kazmunaygas