Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad

Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad
scris 3 iun 2019

SIF Oltenia și un grup de companii apropiate, controlând 5% din acțiunile SIF Banat Crișana, propun ca respectivului emitent să distribuie dividende cu randament de aproximativ 7% din banii pe care nu i-a cheltuit în răscumpărări. Acționarii minoritari denunță filializarera excesivă și solicită rapoarte detaliate cu privire la o tranzacție pierzătoare, deținerile imobiliare și plasamentele în terțe fonduri. Contestat de SIF Banat Crișana în AGA de la SIF Oltenia de acum câteva săptămâni pentru concetrarea puterii și unilateralitatea deciziilor, Tudor Ciurezu va merge la AGA de la Arad cerând revocarea conducerii SIF1, în frunte cu fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi.

Un război declanșat când SIF Oltenia (SIF5) a adunat un munte de cash vânzând către Erste pentru 140 milioane euro participația sa la BCR în toamna anului trecut se escaladează, iar președintele SIF-ului de la Craiova, Tudor Ciurezu, trece la contraatac, aruncând buzduganul în curtea contestatarilor săi de la SIF Banat Crișana (SIF1).

Urmărește-ne și pe Google News

Vine cu o propunere care să îi lase fără numerar prin acordarea de dividende către acționari și solicită chiar revocarea șefilor pe care îi acuză de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori. Argumentele prezentate în demers sunt respinse de conducerea SIF Banat Crișana care va formula răspunsuri detaliate pentru Profit.ro până la jumătatea acestei săptămâni.

CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională

SIF Oltenia, care deține 3,77% din acțiunile SIF Banat Crișana, împreună cu alte 5 entități afiliate – Alimentara Slatina, Flaros București, Mercur Craiova, Univers Râmnicu Vâlcea, Voltalim Craiova – au depus o solicitare pentru suplimentarea convocatorului pentru Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Banat Crișana din 20-21 iunie. Pentru completarea celor procente necesare pentru îndeplinirea criteriului modificării ordinii de zi, Ciurezu de la SIF Oltenia este printre solicitanți cu propriul său pachet arătând un angajament total în demers.

Atac direct la „cașcaval”

Dacă inițiativa SIF Banat Crișana de a limita posibilitățile șefului de la SIF Oltenia de a face plasamente a venit abia după ce acesta a reușit să cheltuie la cumpăna dintre ani, cea mai mare parte a sumelor încasate de la Erste pe acțiuni listate la BVB, în special pe titlurile bancare, profitând de vânzările pe panică antrenate de așa-numita „taxă pe lăcomie”, mutare văzută post-factum câștigătoare, în schimb Ciurezu îi prinde pe cei de la SIF Banat Crișana cu cash pe bilanț.

Prima propunere din convocator solicită distribuirea sumei de 77,62 milioane lei sub formă de dividende către acționari. Dividendul brut propus de 0,1500 lei/acțiune, purta la data comunicării către Bursă a propunerilor SIF Oltenia un randament net de 6,79%, raportat la ultimul prețul de 2,1000 lei/acțiune.

Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție

Inițiativa grupului de acționari minoritari a fost bine primită de piață. Pe tranzacții de aproximativ 130.000 de lei, titlurile cu simbolul SIF1 au crescut cu 2,86%, până la prețul de 2,1600 lei/acțiune, nivel la care încă randamentul net al dividendului este de 6,60%. Este o poziționare care ia în calcul posiiblitatea unui vot favorabil în AGA pentru distribuirea dividendelor cu dată propusă a plății de 22 iulie.

Sunt bani disponibili și care ar urma să fie luați de la capitolul „Alte rezerve” unde a fost depus profitul pe 2016 în vederea derulării unor programe de răscumpărare, dar sumele au rămas neutilizate pentru destinația aprobată de acționari.

„O caracteristică a tuturor programelor de răscumpărare a propriilor acțiuni propusă de Consiliul de Administrație și aprobată ulterior în AGEA o reprezintă stabilirea intenționată a unor prețuri maximale, niciodată atinse în cadrul ofertelor derulate”, spune grupul de acționari minoritari.

Astfel, dacă în AGEA din 2016 a fost aprobat un preț maximal de 3,4100 lei/acțiune, achizițiile au fost efectuate la prețuri de 2,5000 lei/acțiune, cu 26,68% mai jos decât angajamentul din fața acționarilor. Este motivul pentru care SIF Oltenia nu crede că ținta de răscumpărări la 4,3800 lei/acțiune, aprobată la AGEA din luna aprilie a acestui an va fi atinsă, aceasta fiind superioară cu 56,43% maximului de 2,8000 lei/acțiune al ultimelor 12 luni și aproximativ dublă față de prețul de 2,2000 lei/acțiune din piață la data publicării convocatorului în luna martie.

„Prin această propunere apreciem că acționarii SIF Banat Crișana au fost induși în eroare în detrimentul acordării de dividende”, spun acționarii care au solicitat suplimentarea ordinii de zi. „Propunerea unui preț maxijm pe acțiune în cadrul progranelor de răscumpărare a propriilor acțiuni a avut scopul de a crea în rândul acționarilor credința că, pe de o parte, profitul obținut asigură doar realizarea programului de răscumpărare a propriilor acțiuni, nepermițând și acordarea de dividende, iar pe de altă parte, că prețul va înregistra un salt apreciabil, ceea ce va asigura o remunerare superioară a acționarilor.”

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

Spre deosebire de SIF Banat Crișana, Ciurezu a mutat rapid pentru plasarea cash-ului disponibil obținut din vânzarea pachetului de 6,29% deținut la BCR încă din anii 1990. Profitând de picajul de la cumpăna dintre ani, precipitat de promovarea de către Guvern a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, cel de la cârma SIF-ului a achiziționat, în contraparte la vânzările pe panică, pachete consistente la cele 2 bănci listate lichide. Deja la finele lunii ianuarie SIF Oltenia concentra la 3,80% din acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD), valoarea pachetului deținut ridicându-se la momentul respectiv la 332,49 milioane lei (69,77 milioane euro), în timp ce 3,49% din acțiunile Băncii Transilvania (TLV) aveau o valoare de 343,46 milioane lei (72,09 milioane euro). Deținerile la cele 2 bănci listate deja depășeau așadar reperul de 140 milioane de euro al sumei încasate de la Erste pentru deținerea nelichidă de la BCR.

Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad

Pe de altă parte, Ciurezu mai lăsase puțin cash pe masă pentru eventualii „vulturi”. La finalul lunii ianuarie, SIF-ul mai avea doar disponibilități în valoare de 48,52 milioane lei și depozite bancare de 107,94 milioane lei.

Mișcare puțin târzie, SIF Banat Crișana a venit să atace poziția actualei conduceri de la Craiova, avansând principii ale guvernanței corporative. Participațiile la instituțiile de credit, acumulate pe etapa de stres antrenată de ordonanța 114/2018, care includea și o taxă pe activele bancare, au ajuns la valori cu 20-30% peste prețurile la care a intrat SIF Oltenia.

Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon CITEȘTE ȘI Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon

Surse multiple din zona contestatarilor de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4) au declarat pentru Profit.ro că nu au de gând să-l schimbe pe Ciurezu, ci doar să limiteze puterile acestuia de a muta decisiv în plasamente fără un control din partea unei conduceri mai extinse a societății, inclusiv un comitet investițional inclus în Actul Constitutiv modificat și votat de acționari luna trecută.

Prin contrast, șeful de la SIF Oltenia merge în AGA de la SIF Banat Crișana să ceară revocarea președintelui societății, fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, și a lui Radu Răzvan Străuț, vicepreședinte în  CA și director general adjunct.

Poveste cu dosar penal și pierderi la Azuga

Invocă inclusiv faptul că SIF Banat Crișana nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului cauzat de cumpărarea în februarie 2013 a acțiunilor Azuga Turism, de la Fratelli Azuga, prin achitarea sumei de 20,34 milioane lei, căreia i s-a adăugat participarea cu 9,47 milioane lei la o majorare de capital. Cei de la SIF Oltenia spun că pierderea contabilă momentană este de 3,06 milioane lei, la o societate care în anii 2013-2018 nu a distribuit dividende.

„SIF Banat Crișana nu a invocat motivele fundamentale care au stat la baza acestei achiziții”, spun contestatarii. „Până în prezent, SIF Banat Crișana nu a intreprins niciun demers pentru recuperarea prejudiciului constatat în cauza penală, ceea ce naște întrebarea legitimă dacă actualii administratori se solidarizează cu predecesorii lor în privința încheierii și derulării operațiunilor lezionare care au făcut obiectul dosarului penal.”

Întrebări despre unde au băgat banii

Grupul de acționari solicită conducerii SIF Banat Crișana să prezinte rapoarte detaliate cu privire la beneficiile și pierderile rezultate din plasamentele din anii 2017 și 2018, precum și în primele luni ale acestui an. Conform calculelor SIF Oltenia, către majorări de capital și achiziții de obligațiuni la filiale au mers 50 milioane lei în 2017 și 40,6 milioane lei înn 2018, iar plasamentele în fonduri de investiții s-au ridicat la 95 milioane lei în 2017 și la 140,5 milioane lei anul trecut.

„Practic, lichiditățile societății sunt plasate în 2 direcții importante: majorări ale capitalului social sau creditarea pe calea achiziției de obligațiunila scoietăți-filiale ale SIF1 Imobiliare PLC, nejustificate economic sau finanțarea unor vehicule investiționale administrate de alte societăți de administrare cu sediul în țară sau UE, cu scopul de a asigura controlul în propriile Adunări Generale ale SIF Banat Crișana sau a controla SIF Oltenia.”

Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare CITEȘTE ȘI Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare

Ultimul aspect a fost invocat de Ciurezu într-o AGEA-maraton de 10 ore de luna trecută, când acesta a aplicat tactica pământului pârjolit. Acționarii contestatari au fost primiți cu ostilitate de cei prezenți. „Hoțule!” „Nesimțitule!” i s-a strigat lui Drăgoi de la SIF Banat Crișana, de către participanți la AGA, derapaje încurajate indirect de afirmații ale președintelui SIF Oltenia conform cărora se încearcă o preluare ostilă a societății. „Cred că nu vrea nimeni să transforme SIF Oltenia într-o filială a Banat Crișana”, declara pentru Profit.ro chiar după evenimentul corporativ Ciurezu.

Imobiliarele, la raport

Grupul de acționari minoritari solicită informări complete asupra tranzacțiilor de vânzare a societăților, pachetelor de acțiuni și active imobilizate la societățile unde SIF1 deține pachetul majoritar, respectiv SIF Hoteluri (CAOR), SIF Imobiliare PLC și Administrare Imobiliare SA.

Conform calculelor preliminare ale SIF Oltenia, societatea SIF Imobiliare, înregistrată în  Cipru, a primit în anii 2013-2018 infuzii de capital agregate în valoare de 27 milioane de euro. În anul 2018, societatea raporta o pierdere de aproximativ 926.000 euro, în pofida intrării pe bilanț a unei alocări de cash de 13 milioane euro din partea SIF Banat Crișana. De asemenea, Administrare Imobiliare a trecut pe capitaluri negative anul trecut, conform raportărilor ANAF.

De ce se cere revocarea conducerii SIF Banat Crișana

Contestatarii din zona SIF Oltenia solicită revocarea „cu just temei” a lui Drăgoi și Străuț, deținători ai primelor 2 poziții atât în CA, cât și în executivul SIF Banat Crișana. Între argumente este invocată filializarea excesivă și nejustificată a patrimoniului în scopul externalizării lichidităților și uneori ale activelor imobilizate ale emitentului listat la cota Bursei de Valori București.

Plasamentele în obligațiunile emise de filiale ar constitui un abuz de putere managerială și ar avea drept consecință o diminuare a rezultatelor directe ale societății și implicit „limitarea forțată a dreptului la dividende”.

Cei de la SIF Oltenia menționează lipsa de transparență asupra fondurilor investite și asupra actului managerial, prin înființarea de societăți închise care nu au obligația raportării față de publicul investitor.

Neexecurarea hotărârilor AGEA privind programele de răscumpărare este, de asemenea, invocată, precum și nerealizarea obiectivului de restructurare a portofoliului de societăți aflate în reorganizare, în lichidare, cu capitaluri negative sau fără bilanțuri. Acestea erau în număr de 63 de firme dintr-un total de 150 de companii deținute în anul 2016, iar în 2018 raportul s-a deteriorat la 60 de societăți, dintr-un total de 130 de firme.

Ciurezu este șeful de SIF ce a reușit restructurarea portofoliului și stă pe cea mai lichidă structură a participațiilor dintre toate SIF-urile. Aceasta a suferit o schimbare majoră chiar la începutul acestui an, după achizițiile de acțiuni Banca Transilvania și TLV cu banii primiți pentru vânzarea deținerii ilichide de la BCR.

Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad

Acesta este contextul în care cei de la Craiova reclamă în cazul SIF Banat Crișana plasamente și investiții exagerate și nejustificate economic în fonduri de investiții administrare de alte societăți de administrare a investițiilor care presupun costuri mărite prin comisioanele percepute și care de regulă investesc într-o industrie deja acoperită de SIF1.

Astfel, 60% din sumele plasate în 2017 au mers către astfel de fonduri și 57% din investițiile din 2018 au fost, de asemenea, în aceleași entități, ceea ce îi conduce pe cei de la SIF Oltenia la concluzia că, practic, activitatea de investire a lichidităților este externalizată.

„Constatând că prin ponderea pe care o reprezintă valoarea sumelor externalizate prin finalizarea forțată a societăților și prin investiții în fonduri de investiții administrate de alte SAI-uri s-a produs o abandonare a exercitării transparente a obiectului de activitate, în sensul că gestionarea portofoliului și exercitarea tuturor drepturilor asociate au fost transferate către entități terțe, în care au fost plasate sume și portofolii extrem de importante, fără o justificare economică și fără o informare adecvată și completă a acționarilor”, mai spune documentul citat.

În plus, cei de la SIF Oltenia, societate realmente condusă de la Craiova, invocă faptul că la Arad conducerea executivă practică se realizează curent, zi de zi, doar de înlocuitorii directorilor Drăgoi și Străuț a căror revocare se cere, și a căror prezență la sediu este sporadică, astfel încât este „incert cât timp este alocat în mod efectiv exercitării obligațiilor aferente funcțiilor înregistrate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
sif banat crisana
sif oltenia
bogdan dragoi
tudor ciurezu