Fondurile de investiții administrate de OTP Asset Management se așteaptă ca tema investițională la Bursa de Valori București să fie legată tot de dividendele acordate de companiile cu capital majoritar de stat. Investitorii în fondurile mutuale au devenit tot mai interesați de plasamentele în acțiuni, iar Dan Popovici, director general la societatea de administrare, îi încurajează: „Nu e așa o sperietoare investiția în acțiuni.”
Anii care vin vor continua să fie grei pentru industria de fondurilor de investiții, în condițiile în care randamentele reale ar putea fi un continuare foarte apropiate de zero. Este estimarea pe care o are OTP Asset Management, companie care are în administrare 670 milioane lei. „Totul e scump. Acțiunile, casele...”, spune Csaba Bálint, analist macroeconomic la OTP Bank România.
Este un impas în care se află mai mulți manageri de fonduri la nivel mondial. Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, Andre Borbonnais, CEO la PSP Investment, administratorul fondurilor publice de pensii din Canada cu active în administrare de peste 135 miliarde dolari, declara pentru CNBC că la actualele cotații din piață, este greu de găsit valoare în orice clasă de active.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La OTP AM, așteptările sunt că vor fi majorări de dobândă, fapt pentru care plasamentele lor în obligațiuni sunt pe durate scurte. În prezent, diagnosticul este că riscul de credit este mai mic decât cel de dobândă, iar prețurile obligațiunilor deja emise ar putea scădea în piața secundară. Cu toate acestea, urcarea costurilor de finanțare ar urma să fie graduală. „Credem că vom avea în continuare o perioadă foarte lungă de timp cu randamente scăzute”, spune Dan Popovici, director general al OTP Asset Management.
70% din activele plasate de OTP sunt în instrumente denominate în euro, iar conversia în lei este efectuată prin poziții swap care oferă un diferențial pozitiv, cu impact pozitiv asupra fondurilor de investiții administrate.
Goana după dividend – ediția 2018
Pe piața internă, așteptările sunt legate de o performanță bună a acțiunilor purtătoare de dividende listate la Bursa de Valori București. Popovici spune că și anul trecut mizau pe repartizări consistente de câștiguri, însă orice expectații le-au fost depășite având în vedere rata de distribuție de 90% din profit la companiile cu capital majoritar de stat și acordarea de dividende excepționale din rezervele constituite din câștigurile nerepartizate în anii anteriori.
Miza este că tema investițională a dividendelor generoase se va repeta în 2018 la BVB. „Ne așteptăm ca guvernul să continue să solicite dividende cât mai mari de la companiile de stat”, spune Popovici.
CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer, vânzări de aproape 120 de milioane lei la BVB de la începutul anuluiPolitica agresivă solicitare de dividende din partea Guvernului a fost bine primită de investitorii de portofoliu de pe bursă, dar a fost contestată de opoziția parlamentară, de conducerile companiilor și de analiști economici independenți. Fostul șef al Fiscului Sebastian Bodu a atacat chiar în instanță acordarea de dividende suplimentare de la Transelectrica (TEL), însă fără succes.
Popovici de la OTP AM are o viziune diferită și vede partea plină a paharului. Extragerea unui cash care oricum nu era folosit, îmbunătățește structura capitalului. Sub aspectul indicatorului Return on Assets (RoA), care raportează profitul companiei raportat la activele de pe bilanțuri, companiile listate la BVB vor avea indicatori ameliorați. „Nu e un lucru rău”, zice Popovici.
CITEȘTE ȘI Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliileȘi de la forța de vânzări se vede că eistă un interes în creștere al românilor pentru randamentele superioare oferite de bursă. „A început marea rotație către acțiuni”, este verdictul lui Adrian Anghel, Head of Sales la OTP AM. Intrările nete au fost în creștere, însă, plasamentele fondurilor OTP rămâne debalansat către instrumentele cu venit fix, care acoperă 83% din activele în administrare.
Deocamdată, deși dobânzile sunt mici, mulți români își lasă banii în fondurile cu plasamente în obligațiuni, în depozite bancare, uneori chiar la cele overnight, care poartă dobânzi infime. „Românii economisesc, dar economisesc ineficient”, sintetizează Anghel. Pentru cine are un orizont de timp extins, alternativa investițiilor pe piața de equity este de luat în calcul, spune Popovici. „Nu e așa o sperietoare investiția în acțiuni.”