ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Sursa foto: Lincoln Beddoe | Dreamstime.com

scris 19 sep 2022

Într-o etapă generală de declin al volumelor pe piața bursieră românească, în mod particular segmentul AeRO, al companiilor cu o capitalizare mică, este în suferință, cu o lichiditate foarte mică. Investitorii au renunțat să miște cotațiile de luni bune și nu au reacționat nici măcar la raportările semestriale. Dobânzile mari, care pun presiune pe finanțarea firmelor, rezultate financiare sub cele bugetate, dezamăgirea investitorilor față de așteptări nerealiste și multiplii mai atractivi ai companiilor mari de pe piața reglementată sunt cauze ale gripării pieței AeRO.

În prima jumătate a anului trecut, piața AeRO a Bursei de Valori București s-a aflat într-o etapă de efervescență, în care investitorii erau într-o frenezie pentru a fi pe listele brokerilor pentru plasamentele private ale companiilor cu capitalizare mică ce urmau să se listeze și în care, de la prima zi în ring, cotațiile acțiunilor creșteau abrupt față de prețurile operațiunilor de piață premergătoare aducerii la bursă.

Urmărește-ne și pe Google News

După șocul conflictului din Ucraina, dar mai ales peste vară, peisajul s-a schimbat complet și, rând pe rând, emitenții au căzut în perioade prelungite de ilichiditate din care nu au ieșit nici până astăzi. Volume mici, oscilații infime, diferențial mare între cerere și ofertă în nivelurile de cotare și grafice cu lumânări „pătrățoase” care trădează activitatea foarte slabă. Așa arată tabloul de „îngheț” a pieței AeRO.

Euroins, liderul pieței asigurărilor, încasează două amenzi de la ASF. Noi amenzi și în pensii private și piața de capital CITEȘTE ȘI Euroins, liderul pieței asigurărilor, încasează două amenzi de la ASF. Noi amenzi și în pensii private și piața de capital

Nici măcar acțiunile AROBS Transilvania Software (AROBS), companie cu o capitalizare de 862,18 milioane lei (175,05 milioane euro) și care la cumpăna dintre ani, imediat după listare, a generat volume foarte bune, nu mai sunt, deocamdată, la căutare. Titlurile companiei cu sediul în Cluj-Napoca s-au cantonat într-un coridor de variație cuprins între 0,8800 lei/acțiune și 0,9500 lei/acțiune, un ecart de aproximativ 8%.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pe piața AeRO, blocajul este mai acut, însă în general toată bursa românească este într-o etapă de lichiditate slabă. După Paști, foarte multe ședințe au avut rulaje la mai puțin de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani. “Lichiditatea oricum e scăzută; automat, și companiile care sunt pe AeRO sunt și mai neimportante în momentul de față”, spune Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș, care menționează că, în unele sesiuni, chiar acțiunile Băncii Transilvania (TLV), cele mai importante de la BVB, adună tranzacții mici.

BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments CITEȘTE ȘI BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments

Investitorii, într-adevăr, nu au decizia ca să mai miște piața. Pentru acțiunile Agroland Business Systems (AG), graficul este pentru lunile de vară plin de lumânări japoneze de tip “doji”, cu “umbra” mai mare decât corpul, ceea ce arată că pe parcursul ședinței nimeni nu mai impinge cotația clar într-o direcție.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

„Este legat de contextul de pe piața monetară. A crescut inflația, au crescut dobânzile”, a declarat pentru Profit.ro Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București. „Investitorii sunt mai defensivi.”

Companiile amână listările chiar dacă interesul pentru bursă rămâne și este în planurile noi, în timp ce pe partea de cerere investitorii încă stau să facă calcule.

Etapa este, într-adevăr, de aversiune la risc și aceasta văduvește companiile nou-venite, ce nu mai au parte de entuziasmul retailului care a existat în anul 2021. Este ceva foarte vizibil pentru acțiunile Sipex Company (SPX), distribuitor de materiale de construcții. Acestea s-au ajustat în primele sesiuni de la intrarea în ringul pieței AeRO și apoi au intrat într-o etapă de oscilații marginale, în jurul reperului de 0,3000 lei/acțiune, din care nu au fost scoase nici măcar de rezultatele financiare care au adus cel mai bun semestru din istoria companiei, cu afaceri de 138 milioane lei și un profit brut de aproximativ 10 milioane de lei.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Lipsa de reacție este cronică. Un exemplu este în cazul titlurilor furnizorului de servicii de IT și soluții de securitate cibernetică Arctic Stream (AST). Cotația s-a blocat între palierele de 21,00 lei/acțiune și 22,00 lei/acțiune și acțiunea se află la a 3-a rundă de declin al volumelor. Iinvestitorii nu au mișcat piața nici atunci când compania a anunțat că a semnat un contract în valoare de 34,90 milioane euro cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), mai mare chiar decât capitalizarea întregii companii, sau când a anunțat un profit net dublu la S1.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pentru companiile care au venit cu bilanțuri mai slabe decât în 2021, penalizarea este încă și mai importantă. Acțiunile Visual Fan (ALW), care desface produse sub marca Allview, a raportat un declin al rezultatului net semestrial, la 1,65 milioane lei, de la 4,78 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Aceste titluri nu și-au revenit după declinul de la șocul ucrainian din martie și cotația este blocată în canale descendente destul de înguste, așa cum se vede pe graficul atașat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Foarte multe din numerele avansate în memorandumurile de listare de anul trecut nu erau realiste și investitorii erau plini de speranță, amintește contextul de plecare Zuzanna Kurek, fondator și CEO la Cornerstone Communications, consultant autorizat care a adus pe piața AeRO mai multe companii pe piața AeRO. „Rezultatele au venit și realitatea a fost diferită.”

Nu este numai faptul că societățile au avansat bugete prea agresive, dar nici investitorii nu înțeleg contextul în care ne aflăm și că firmele care vând către consumatorul final nu au capacitatea de a transfera tot efectul inflației. Cu toate acestea, ei se așteaptă cumva să fie îndeplinite bugetele calculate în anul 2021. „Au fost prea optimiști; au negat realitatea”, spune Kurek.

Digi Communications distribuie dividende de 80 milioane lei, după vânzarea din Ungaria CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende de 80 milioane lei, după vânzarea din Ungaria

Agroserv Măriuța (MILK), compania care deține brandul Lăptăria cu Caimac, a scris clar în raportarea către investitori că nu poți trece către clienți, dintr-o singură etapă, șocul inflației. Titlurile societății s-au aflat sub o presiune constantă la vânzăre în lunile aprilie-mai și acum sunt deja la a 2-a capcană de preț, într-o zonă de minime de la listare.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Mesaroș de la Goldring spune că este greu pentru un investitor să intre într-un trend descendent pe o companie unde lichiditatea este mică. Rezultatele au fost mai bune pentru societățile mari de la cota pieței reglementate de la BVB și în momentul de față este greu să recomanzi cumpărări pentru titluri de pe AeRO chiar și pentru cei care urmăresc să investească pe termen lung.

Multiplii P/E, care contrapun prețul de piață la câștigul companiei, sunt mai atractivi la companiile de pe BVB. Banca Transilvania a venit cu rezultate bune și OMV Petrom (SNP) chiar a obținut un profit net la S1 care este echivalentul câștigurilor nete pe anii 2020 și 2021 fără ca prețul să fi exagerat în piață. „E greu să convingi oamenii să meargă pe companiile de pe AeRO”, mai spune brokerul de la Târgu Mureș. „E greu să intri și să ieși. Sunt ilichide.”

Operatorul lanțului de farmacii Ropharma raportează afaceri și profit net în creștere la S1 CITEȘTE ȘI Operatorul lanțului de farmacii Ropharma raportează afaceri și profit net în creștere la S1

Nu este numai problema volumelor. Investitorii nu mai fac așa-numita descoperire a prețului („price discovery”). Spre exemplu, acțiunile MAMBricolaj (MAM), după fluctuații foarte puternice anul trecut, au intrat din aprilie într-un canal de variație îngust. Ecartul între bid și ask este, de asemenea, în multe sesiuni foarte depărtat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

„Piața AeRO are un impact mai mare din punct de vedere ca lichiditate decât are piața principală, unde sunt companiile cele mai mari și mai vizibile”, spune și Hanga de la BVB. Firmele de pe acest segment sunt mai puțin acoperite de rapoarte de analiză, depind de cercurile de cunoscători și de grupurile de investitori dedicați care se uită la ele.

Majorarea traficului portuar din Constanța aduce o explozie a profitului net semestrial al Socep CITEȘTE ȘI Majorarea traficului portuar din Constanța aduce o explozie a profitului net semestrial al Socep

Societăție din valul de listare de dinainte de pandemie sunt și ele în atenție. Spre exemplu, titlurile companiei iHunt Technologies (HUNT) au atins un punct de echilibru în zona de 0,6070 lei/acțiune, în jurul căruia cotația fluctuează neconcludent după un trend descendent destul de pronunțat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Că piața AeRo este în suferință o știu și antreprenorii, iar un trend va fi ca societățile cu capitalizare mai mare să treacă pe piața reglementată de la BVB, spune Kurek, cu experiență relevantă și pe piața de capital poloneză, unde cunoaște parcursul pieței NewConnect. Sunt companii care deja au votată în AGA o astfel de promovare, între care enumerăm Simtel Team (SMTL), Holde Agri Invest (HAI) și Agroland (AG).

SafeTech Innovations (SAFE) se află în același stadiu, ceea ce nu înseamnă că investitorii se înflăcărează prea tare la această perspectivă. Titlurile companiei de securitate cibernetică au înghețat, de asemenea, în zona de 2,6300 lei/acțiune și volumele sunt într-un declin cu cicli foarte clar evidențiați pe graficul atașat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Ancorarea pieței este atât de drastică încât și titlurile Ascendia (ASC), care obișnuiseră investitorii cu fluctuații foarte puternice și au avut un trend ascendent susținut la finalul lui 2021, acum sunt în declin, dar pe o traiectorie cu limite de variații foarte reduse.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Un caz de neclintire îl arată Grup Șerban Holding (GSH) din domeniul agriculturii. În nu mai puțin de 27 de ședințe de la începutul verii, cotația a staționat pe un singur nivel de cotare (fiind identice deschiderea, maximul, minimul și închiderea). Acțiunea este deja la a 3-a etapă de declin al volumelor, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Sunt și excepții notabile. Norofert (NRF) nu numai că a venit cu rezultate bune, dar pe parcursul întregului an acțiunea a arătat evoluții sinuoase. Sub acest aspect, furnizorul de îngrășăminte agricole este un exemplu bun că este recomandabil să listezi compania la un preț care să lase loc de apreciere în piață. Trendul ulterior a lăsat mai multe niveluri tehnice care sunt recunoscute de investitori ca puncte de intrare și ieșire și atunci aceștia se activează periodic.

Titlurile Argus (UARG) au avut o creștere explozivă după raportarea semestrială care a arătat în compania constănțeană un mare câștigător al scumpirii uleiului de floarea soarelui. Investitorii au mai reacționat favorabil și la raportarea DN Agrar (DN).

UAMT Oradea surmontează șocul crizei corona pentru industria auto și trece pe profit CITEȘTE ȘI UAMT Oradea surmontează șocul crizei corona pentru industria auto și trece pe profit

Simtel Team (SMTL) nu este nicidecum o acțiune „înghețată”, dar reacția investitorilor a fost să vândă chiar dacă societatea a obținut o creștere anualizată a profitului cu 3 cifre. Kurek de la Cornerstone califică drept surprinzător impulsul investitorilor de a vinde. „Au livrat rezultate excelente, creșteri excelente, în linie cu bugetul – ceea ce este lucru bun să te menții în buget – și cu toate acestea prețul acțiunilor a scăzut ceea ce sugerează că existau așteptări nesănătoase de la investitori, care nu aveau legătură cu realitatea business-ului”, spune consultantul de la Cornerstone. „Nu înțeleg care erau așteptăriler lor; să-și tripleze profitul, să-și tripleze veniturile?... Nu este rezonabil pentru companii care au creșteri anualizate de peste 100%.”

Life is Hard (LIH) este o altă companie care și-a majorat, de asemenea, substanțial rezultatul net semestrial, dar nu a abătut investitorii în tendința de vânzare. Acțiunile societății de software sunt înscrise într-o formațiune tehnică de triunghi descendent. Cum aceasta ajunge către apex, natural fluctuațiile tind să se estompeze și astfel simbolul se încadrează în peisajul de îngheț al întregii piețe AeRO.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pentru Star Residence Invest (REIT), cotația este clar stabilizată în zona de 0,1700 lei/acțiune încă din luna martie, dar aici nu este nimic surpinzător pentru că entitatea lansată de BRK Fianncial Group (BRK) reprezintă o sumă de apartamente puse într-un coș comun și atunci valoarea trebuie să fie mai bine ancorată. Aici, așteptările nerealiste au fost doar la listare și se văd pe lumânarea japoneză a primei sesiuni din ring și care face ca evoluțiile din ultima perioadă să apară încă și mai compacte.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pe acțiunile Air Claim (CAIM), oscilațiile în secvețe de câteva sesiuni sunt uneori consistente, chiar și de peste 30%, însă amplitudinea picajului din 2021 face ca acestea să apară sub aspect tehnic ca reacții anemice „pe fundul mării”. Deși compania și-a reparat bilanțul față de raportarea-dezastru de la S1 2021, investitorii nu sunt dispuși să ridice cotațiile.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Investitorii au avut parte de un nou șoc dinspre retailerul Vivre Deco. Episodul recent care a evidențiat probleme pentru companie este enunțat de Kurek drept una din explicațiile față de sentimentul deteriorat față de piața AeRO. Deși obligațiunile emise de societate erau de la început un instrument de risc, în piață a existat o neînțelegere față de natura acestuia. Mulți investitori au văzut încasarea cuponului de 9% ca venind de la sine și au tratat obligațiunile corporative ale societății ca fiind un egal al titlurilor emise de Ministerul Finanțelor Publice. Este un șoc ce va fi parte a maturizării pieței și a înțelegerii că este ceva normal, pentru că și pe bursa de la Varșovia au fost insolvențe, dar și firme care nu și-au putut plăti cuponul la maturitate.

Artego raportează afaceri și profit net în creștere substanțială la S1 CITEȘTE ȘI Artego raportează afaceri și profit net în creștere substanțială la S1

Acțiunile Connections Consult (CC), companie de IT listată în vara anului trecut, sunt blocate din luna iulie într-o zonă de aglomerare destul de evidentă pe grafic.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Din valul de listări prepandemic, titlurile 2Perfomant Network (2P) se află sub presiune la vânzare, într-un coridor descendent bine definit și evidențiat pe graficul atașat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Titlurile Bonas Import Export (BONAS) se află încă din luna februarie în jurul reperul de 1,3000 lei/acțiune, care a funcționat inițial ca prag de suport, dar care s-a transformat în nivel de rezistență. Este o osiclație de bottom, după un trend descendent destul de pronunțat. Producătorul de lactate arată dificultatea pe care le au companiile de a pasa inflația către consumatorul final.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Tot în domeniul agriculturii, titlurile Holde Agri Invest (HAI), după un impuls de vânzare, se află pe un canal de variație ușor ascendent, începând cu luna iulie. În blocajul cvasigeneralizat al pieței AeRO, investitorii au făcut, totuși, încercări de „price discovey” pe acest emitent.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

În cazul Softbinator Technologies (CODE), companie de software listată la sfârșitul anului trecut, majorarea de capital, care a adus și o valoare nominală mai mică a acțiunilor, nu a catalizat intrări de capital. Acțiunea se află într-o zonă de minime locale și o zodie a volumelor mici.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pe acțiunile Firebyte Games (FRB), investitorii au amendat așteptări apreciate ca supradimensionate și, după un trend descendent puternic, titlurile sunt cantonate în zona de 0,5000 lei/acțiune. Declinul rulajelor pe parcursul întregului an este, iarăși, ceva care iese în evidență, pe graficul atașat.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

„Oamenii au alte preocupări, discută de geopolitică”, spune Hanga despre actuala etapă în care investitorii fac mai puțin analiză despre viitorul comapniilor. Președintele Bursei de Valori București întrevede că o încetinire a inflației și o schimbare a tonului băncilor centrale care să aducă un trend de scădere a dobânzilor ar urma să readucă interesul pentru instrumentele de risc undeva în prima parte a anului viitor. Atunci se vor crea și condițiile de relansare a pieței AeRO.

Kurek de la Cornerstone plasează undeva tot la începutul anului 2023 un așteptat moment al dezghețului, dar îl leagă de alt eveniment de piață. O listare a Hidroelectrica ar aduce un flux de capital suplimentar de la noi investitori și retail proaspăt. Aceștia se vor uita și pe alte companii listate pentru diversificarea portofoliului și pot reversa trendul descendent.

viewscnt
Afla mai multe despre
aero
bvb
bursa
brd
sipx company
visual fan
arctic stream
holde agri invest
safetech