Indicii bursieri din România au urcat pe noi maxime ale acestui an, mișcare însoțită de volume sporite în pofida faptului că cea mai mare piață de acțiuni a lumii, cea de la New York, a fost închisă de Ziua Națională a SUA. La BVB, însă, interesul unui investitor american pentru Oil Terminal aprinde acțiunile acestei companii, care sunt la a 4-a sesiune consecutivă cu o creștere de 15%. În aceeași zi, Fondul Proprietatea, care are la administrare o companie americană, a adunat cele mai mari volume din ultimul an și jumătate.
Investitorii activi la Bursa de Valori București au avut forța de a se ralia la cumpărare și au dat consistență elanului care a catapultat piața pe noi maxime ale acestui an. Deși piața locală are volume mai slabe atunci când bursele mari sunt închise, iar investitorii instituționali nerezidenți lipsesc din piață, ultima sesiune a fost o excepție, activitatea de tranzacționare fiind sporită în pofida fapului că cele mai mari burse din lume, cele de la New York, au fost închise, cu ocazia Zilei Independenței, care este sărbătoarea națională a SUA.
La BVB, nu mai puțin de 67,31% din rulajul de 80,17 milioane lei (16,97 milioane euro) a fost reprezentat de transferurile de 53,96 milioane lei cumulate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) ce au la administrare o companie americană, Franklin Templeton, și care, dobândimd un nou mandat din partea acționarilor până în anul 2022 urmează să fie o prezență de peste o decadă pe piața de capital românească. Trebuie să ne întoarcem în decembrie 2017 pentru a găsi volume mai mari pe titlurile FP, care astăzi au crescut cu 0,94%, până la prețul de 1,0750 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publiceTot de numele americanilor se leagă și un alt impuls fulminant de pe bursă. Pe tranzacții de 2,31 milioane lei, titlurile Oil Terminal (OIL) au consemnat a 4-a sesiune consecutivă în care au avut un salt în limita superioară de 15% admisă de sistemul Bursei, în contextul în care în convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 5 august figurează o informare cu privire la interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare, entitate în conexă cu un fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush. Americanii țintesc dobândirea pachetului majoritar. La prețul de închidere de 0,2730 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a comapniei care operează terminalul petrolier din Portul Constanța se ridică la 159,00 milioane lei (33,66 milioane dolari).
Deși trendul furibund al acestor acțiuni se leagă strict de viața companiei și cadrul general este favorabil. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,79%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,81%, până la nivelul de 8.917,19, a 2-a închidere consecutivă peste ultimul maxim relativ din decembri, așa cum se vede pe graficul atașat.
Spre deosebire de piața românească, bursele europene au avut oscilații mici: +0,10% indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,11% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,27% pentru indicele indicele PX de la Praga. Investitorii activi în aceste piețe au preferat să nu fure startul față de bursa americană, cu atât mai mult cu cât indicele Dow Jones Average Industrial de la New York se află la o răscruce din punct de vedere tehnic, evidențiată și de traderul Rob Hoffman pe contul său de YouTube.
La București, acțiunile care surprind cel mai bine sentimentul din piață, cele bancare, care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, au avut creșteri pe volume. Astfel, titlurile Băcii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,44%, până la un nou maxim al acestui an, de 2,4650 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,74 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,85%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,24 milioane lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la BursăPe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, pe un rulaj de 1,13 milioane lei, peste media obi;nbuit[ a respectivului emitent, titlurile Bittnet Systems (BNET) s-au corectat sever, cu 6,37%, până la prețul de 2,9400 lei/acțiune, după evoluția parabolică de luna trecută.
Tot prezență insolită, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au făcut obiectul singurului transfer special din piața deal, în valoare de 1,25 milioane lei.
Sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a câștigat 0,17%, într-o zi în care acțiunile de pe acest segment. Cele mai lichide titluri, care abia au adunat schimburi de aproximativ 1 milion de lei, au fost Electrica (EL) ce au urcat cu 0,90%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune, și Romgaz Mediaș (SNG) care au crescut cu 0,31%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune.
A supraperformat pieței sectorul fondurilor închise de investiții care a câștigat 1,49%, până la nivelul de 39.699,93 de puncte. Acesta a fost tras în sus de saltul de 7,66% al titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 514.000 de lei.