Alro Slatina a contractat împrumuturi de 150 milioane euro, de la un consorțiu de bănci incluzând Unicredit Bank, OTP Bank România, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Intesa Sanpaolo România, Banca Transilvania, Garanti Bank, Banca Internațională de Cooperare Economică și EximBank, ultima coordonând, în premieră, operațiunea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alro Slatina (ALR) contractează împrumuturi de 150 milioane de dolari, prin extinderea către 2023-2024 a unei facilități de credit mai vechi. Astfel, producătorul de aluminiu prelungește o facilitate de credit în valoare de 120 milioane dolari cu scadența în noiembrie 2023 și împinge maturitatea către februarie 2024 a unui împrumut pentru suma de 30 milioane dolari.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 10 noiembrie, întrunită într-un cvorum de 68,71%, a aprobat, alături de contractarea propriu-zisă a finanțării și constituirea garanțiilor aferente, și schimbarea coordonatorului sindicatului de bănci, acesta urmând să fie Eximbank, după ce anterior Raiffeisen Bank a fost aranjorul împrumuturilor.
Alro a realizat la nivel de grup în primul semestru venituri din vânzări de 1,36 miliarde lei, în scădere cu 9,69% față de cele de 1,50 miliarde lei din perioada similară a anului trecut. Este impactul unui șoc la nivelul cotației aluminiului primar la London Metal Exchange unde prețul mediu a fost în intervalul menționat de 1.595 dolari/tonă, față de media de 1.791 dolari/tonă în 2019. În lunile aprilie-mai, pe fondul crizei coronavirus, s-au înregistrat chiar și niveluri în jurul valorii de 1.450 dolari/tonă.
CITEȘTE ȘI FOTO Surpriză: În plină pandemie, easyJet decide să revină în România, pe care a abandonat-o de două oriPe de altă parte, Alro a înregistrat un declin al livrărilor pe aproape toate segmentele de produse, respectiv -3,86% pentru aluminiul primar, -5,35% pentru aluminiul procesat, -10,46% pentru alumină și -33,84% pentru bauxită. Compania furnizează date și asupra structurii vânzărilor pentru aluminiu.
„Am reușit sa depășim cu succes o primă jumatate de an dificilă, să ne păstrăm toate unitățile de producție complet operaționale și să menținem atât activitatea ALRO neafectată cât și a celorlalte subsidiare”, spune Alro în raportarea semestrială.
Totuși la nivelul profitabilității, grupul înregistrează o ameliorare substanțială. Astfel, rezultatul net de 253,66 milioane lei este cu 218,23% mai mare decât cel de 79,71 milioane lei obținut în primele 6 luni ale anului trecut. Este efectul în principal al implementării în luna iunie de către autoritățile române a schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a companiilor energo-intensive pentru prețurile mari ale energiei electrice. Anul trecut, compania raporta o pierdere de 68,83 milioane lei, iar la T1 rezultatul negativ era de 110,02 milioane lei.
La sfârșitul anului trecut, președintele Alro Marian Năstase denunța existența unei veritabile "taxe de șmecher" la importurile de energie electrică. "Umblă în piață vorba că e o firmă cu 4 angajați care are 36 milioane euro profit. În timp ce eu (Alro – n.r.) tot anul ăsta mă adâncesc în pierdere. Poate legislația europeană e greșită. Poate că ea a fost gândită cu un anumit scop, dar noi suntem foarte «creativi». Poate trebuie schimbată și asta, poate trebuie să știe și europarlamentarii noștri. Poate o luați în analiză la ANRE și vă uitați acolo un pic ce trebuie făcut", afirma Năstase la o conferință în care era chiar alături de Claudiu Dumbrăveanu, șeful Direcției Generale Piață de Energie și Prețuri din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
La data de 30 iunie, activele totale ale Alro erau de 2,77 miliarde lei, cu 12,60% mai mari decât cele de 2,46 miliarde lei de la 31 decembrie 2019, iar în același interval de raportare datoriile totale au crescut cu 3,55%, la 1,75 miliarde lei, de la 1,69 miliarde lei.
Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro).