AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

Președintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a fost premiat de BVB, a mutat inspirat în piață, dar are poziția amenințată de contestatari

scris 10 mai 2019

Toate propunerile înaintate de SIF Banat Crișana au trecut în AGA de la SIF Oltenia, inclusiv schimbarea numărului membrilor Consiliului de Administrație, care atrage noi alegeri. Președintele Tudor Ciurezu își leagă șansele de încurcarea deciziilor în hățișuri procedurale, în instanțe și la ASF. „Cred că nu vrea nimeni să transforme SIF Oltenia într-o filială a Banat Crișana”, declară acesta.

Încă nu avem o declarare reciprocă a unui conflict între SIF Oltenia (SIF5) și SIF Banat Crișana (SIF1), dar nu sunt mulți pași până la pronunțări deschise în acest sens. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de ieri prefigurează o luptă lungă pentru controlul SIF-ului cu sediul la Craiova, cel care are cele mai lichide dețineri dintre societățile de investiții financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

Un participant la AGEA de ieri, desfășurată timp de peste 10 ore, caracterizează atmosfera ca fiind de „superostilitate”, investitorii localnici și cei apropiați de actuala conducere, care îl are în frunte pe președintele Tudor Ciurezu, bruscând adesea verbal pe reprezentanții SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, cei care au avut voturi mai multe și și-au impus punctul de vedere la toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării.

„Hoțule!” „Nesimțitule!” Sunt apelative care i s-au strigat actualului președinte al SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi. Afirmații ale șefului SIF Oltenia, Ciurezu, conform cărora se încearcă o preluare ostilă a societății, au încurajat respectivele derapaje.

Fondurile de pensii NN au depășit o deținere de 5% din acțiunile Sphera, operatorul lanțului KFC CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit o deținere de 5% din acțiunile Sphera, operatorul lanțului KFC

Adunarea a votat modificări drastice ale Actului Constitutiv al SIF Oltenia, cea mai importantă fiind formarea Consiliului de Administrație din 5 membri, față de 7 membri în prezent, ceea ce ar atrage alegeri noi, într-un context în care voturile deja indică o debalansare a raporturilor de forțe în favoarea contestatarilor lui Ciurezu.

Nu au fost afirmații explicite din partea SIF Banat Crișana conform cărora s-ar dori o înlocuire a celui care de peste 20 de ani își leagă numele de activitatea SIF Oltenia. O modificare a Actului Constitutiv care prevede existența unui Comitet Investițional care să cenzureze deciziile acestuia reprezintă deja, însă, o amputare a puterii, după cum nu este exclus ca temerile să fie față de o îndepărtare totală.

În prezent, raportul de forțe este debalansat în Consiliul de Administrație, cu 5 membri favorabili lui Ciurezu și doar 2 reprezentanți cu susținere din zona bancară. Este rezultatul unui vot de mobilizare din primăvara anului 2017, când reprezentanți ai pieței de capital au votat masiv în favoarea actualei conduceri, de teama că o preluare a controlului de către ceea ce Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, numea „grupul Veranda”, entități apropiate de omul de afaceri Florin Pogonaru și grupul bancar Erste, ar avea ca rezultat o înstrăinare în condiții dezavatajoase pentru SIF a pachetului de 6,29% din acțiunile BCR deținut de societate.

Chiar cineva venit de la București special pentru a-l susține cu voturi pe actualul președinte caracteriza drept foarte aplecat cântarul și se aștepta ca adversarii să solicite noi alegeri în baza votului cumulativ. „Au ieșit cam mulți ciurezi”, admitea acesta într-o discuție cu Profit.ro.

O modificare a Actului Constitutiv în baza deciziei AGEA ar crea premisele unor noi alegeri din care să rezulte raporturi de forțe schimbate, vârf de lance al contestatarilor fiind de data aceasta SIF Banat Crișana.

Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei CITEȘTE ȘI Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Relativa pace de 2 ani i-a permis lui Ciurezu să negocieze de pe poziții confortabile vânzarea pachetului de la BCR, tranzacție consumată în toamna anului trecut și pentru care SIF Oltenia a încasat 140 milioane de euro.

Este însă tocmai accesul la cantitatea semnificativă de numerar cea care a precipită asaltul la adresa actualei conduceri. Victor, investitor cu experiență de peste 20 de ani pe piața de capital românească, declara încă din vară pentru Profit.ro, după anunțul acordului dintre SIF și Erste pentru înstrăinarea pachetului de la BCR, că sunt multe entități și persoane care vor ca banii să fie „prăduiți” și care îl vor asalta pe Ciurezu. „Intră un munte de cash. O să fie presiune mare pe el”, avertiza investitorul.

Ciurezu, un președinte contestat, dar un investitor inspirat

Miza părea că se îndepărtează în contextul în care șeful de la SIF Oltenia s-a mișcat repede. Profitând de picajul de la cumpăna dintre ani, precipitat de promovarea de către Guvern a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, cel de la cârma SIF-ului a achiziționat, în contraparte la vânzările pe panică, pachete consistente la cele 2 bănci listate lichide.

Deja la finele lunii ianuarie SIF Oltenia concentra la 3,80% din acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD), valoarea pachetului deținut ridicându-se la momentul respectiv la 332,49 milioane lei (69,77 milioane euro), în timp ce 3,49% din acțiunile Băncii Transilvania (TLV) aveau o valoare de 343,46 milioane lei (72,09 milioane euro). Deținerile la cele 2 bănci listate deja depășeau așadar reperul de 140 milioane de euro al sumei încasate de la Erste pentru deținerea nelichidă de la BCR.

AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

Pe de altă parte, Ciurezu mai lăsase puțin cash pe masă pentru eventualii „vulturi”. La finalul lunii ianuarie, SIF-ul mai avea doar disponibilități în valoare de 48,52 milioane lei și depozite bancare de 107,94 milioane lei.

Mișcare puțin târzie, SIF Banat Crișana vine să atace poziția actualei conduceri de la Craiova, avansând principii ale guvernanței corporative. Participațiile la instituțiile de credit, acumulate pe etapa de stres antrenată de ordonanța 114/2018, care includea și o taxă pe activele bancare, au ajuns la valori cu 20% peste prețurile la care a intrat SIF Oltenia, fără a include încă repartizările de câștiguri ale BRD și Băncii Transilvania.

Inspirat în piață, Ciurezu este la un pas de un brânci mare la SIF Oltenia. În loc de premiu... Se luptă din greu. Cu voturile debalansate în defavoarea sa, are șansa tertipurilor procedurale, a acțiunilor în instanță și eventualitatea unei împotmoliri a demersurilor SIF Banat Crișana la supraveghetorul pieței.

Înaintea AGA, conducerea SIF Oltenia a afirmat că modificările solicitate la Actul Constitutiv și între timp votate de acționari sunt „în afara cadrului legal”. În această linie, așteptările lui Ciurezu ar fi ca ele să fie respinse de ASF. Autoritatea nu a mișcat până acum în favoarea managementului de la Craiova atunci când acesta s-ar fi așteptat la o decizie de concertare. 4 entități din zona SIF Banat Crișana ar concentra 22,6% din dețineri, de peste 4 ori mai mari decât pragul de 5% al participațiilor, însă estimările sunt că, de fapt, indirect concertarea ar fi pentru titluri reprezentând 29,5% din capitalul social.

Președintele Ciurezu mizează că acum la ASF va fi împiedicată o modificare a Actului Constitutiv pe care o consideră ilegală și deschizând calea unei preluări ostile. „Cred că nu vrea nimeni să transforme SIF Oltenia într-o filială a Banat Crișana”, a declarat acesta, pentru Profit.ro.

Acționarii Transelectrica au votat salvarea SMART SA cu 24 milioane lei și pentru a scăpa operatorul sistemului energetic național de o amendă de cel puțin 134 milioane lei. Referiri la \ CITEȘTE ȘI Acționarii Transelectrica au votat salvarea SMART SA cu 24 milioane lei și pentru a scăpa operatorul sistemului energetic național de o amendă de cel puțin 134 milioane lei. Referiri la "aventura din Tanzania" a foștilor directori

Spune că nu va semna pentru înregistrarea documentelor AGEA la Oficiul Registrului Comerțului și la reglementatorul pieței. Este o cale deschisă chiar de votul acționarilor. A propus chiar el un punct prin care urma să-și asume, în calitate de președinte și director general, semnăturile necesare, dar acesta a fost respins. În urma acestei respingeri nu mai are mandat pentru a urma aceste proceduri. În notificarea remisă Bursei privind AGA lipsește punctul 7a, cu respectiva respingere, iar Ciurezu menționează că a fost omisă cu „rea-credință” de secretarul de ședință. Interpretează că cei care îl contestă și-au dat seama de greșeală și, ca atare, nu au publicat hotărârea.

Același punct 7, însă, îl împuternicește pe secretarul de ședință al AGA, avocatul Marcel Gheorghe, „pentru a semna hotărârile adunării generale a acționarilor, forma modificată și actualizată a actului constitutiv și orice alte documente conexe, pentru a reprezenta societatea și pentru a efectua toate actele și formalitățile de publicitate, de înregistrare și de implementare a hotărârilor adoptate de adunarea generală a acționarilor la Oficiul registrului comerțului, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central SA și la orice alte autorități”.

Ambele tabere se așteaptă la un status quo de incertitudine, prelungit de contestări în instanță și de deliberări la ASF. Contestatarii de la SIF Banat Crișana spun că trebuie aplicate reguli de guvernanță corporativă și că deciziile investiționale nu pot fi concentrate la un singur om.

Pe de altă parte, Ciurezu are de partea sa ultimele victorii din piață, unde a reușit să vândă la un preț echitabil un pachet la o bancă nelistată și a achiziționat pe minime locale acțiuni la instituții de credit listate la bursă, făcând din SIF Oltenia societatea cu cel mai lichid portofoliu dintre entitățile similare din componența indicelui BET-FI.

AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
rascumparari
bcr
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
bogdan dragoi