După ce ieri a marcat o revenire la nivelul volumelor, în sesiunea de astăzi de la Bursa de Valori București lichiditatea s-a prăbușit din nou, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 2,70 milioane euro.
După ce acțiunile au reintrat la tranzacționare din vacanța de Paști pe o tendință descendentă, astăzi la Bursa de Valori București am consemnat o închidere „verde”. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,17%, până la nivelul de 8.209,66 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,13%, amplitudinea mică a mișcării fiind influențată de absența ordinelor consistente. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 12,28 milioane lei (2,70 milioane euro), la jumătate față de cel de miercuri.
Dacă până acum volumele reduse puteau fi explicate prin absența unor investitori în timpul sărbătorilor pascale, restrângerea din nou a activității de tranzacționare poate fi pusă pe seama unei etape de așteptare. Piețele sunt în general circumspecte înaintea alegerilor prezidențiale din Franța unde candidatul eurosceptic Marine Le Pen este creditată cu șanse reale.
CITEȘTE ȘI Mihai Nichișoiu (TradeVille): BVB e atractivă prin prisma dividendelor. Pe piețele mature prețurile sunt mari, iar posibilitățile de câștig foarte limitateAstăzi bursa de la Paris a încercat o descătușare, cu indicele CAC40 având o apreciere de 1,48%. Acesta a tras în sus și indicele sintetic Euro Stoxx 50, care a crescut cu 0,56%, în timp ce piețele de la Londra și Frankfurt au avut evoluții ceva mai atenuate, cu indicii FTSE100 și DAX închizând cu 0,06% și, respectiv 0,09% peste referință.
O explicație a volumelor mici poate ține și de piața locală. Investitorii ar putea deja să pregătească bani pentru oferta Digi Communications, anunțată pentru luna mai. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring sesiza încă de la finele anului trecut pentru publicația noastră faptul că fiecare ofertă publică de vânzare a Fondului Proprietatea este urmată de o secetă cumplită de bursă pentru o perioadă de 2-4 luni. Puținii investitori activi de pe piața de capital nu mai au puterea de a se reactiva la cumpărare după ce au folosesc disponibilitățile pentru achizițiile cu discount. Păstrarea banilor pentru achiziția de pachete la operatorul telecom RCS&RDS poate fi una dintre explicații pentru căderea lichidității.
Doar 3 emitenți au depășit pragul tranzacțiilor de 1 milion de lei, aceștia fiind din zona financiară. Pe primul loc în clasament, cu schimburi de 2,91 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au corectat cu 0,81%, până la prețul de 12,32 lei/acțiune.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,7100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,56 milioane lei. La acest nivel de preț, capitalizarea bursieră a instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,88 miliarde lei (2,18 miliarde euro). Valoarea încă este cu 12,71% peste cea de 8,76 miliarde lei (1,93 miliarde euro) realizată de Deloitte pentru BCR în vederea derulării unei oferte de retragere.
Al 3-lea rulaj al zilei, de 1,20 milioane lei, l-au avut titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care au urcat cu 0,53%, până la prețul de 1,90 lei/acțiune. Dinamica a fost apropiată de cea a indicelui financiar BET-FI, care a urcat cu 0,41%, până la nivelul de 31.506,05 puncte. Într-o zi cu activitate de tranzacționare mai slabă pe titlurile energetice, indicele sectorial BET-NG a avansat cu 0,46%.