Acțiunile Simtel Team, companie care montează centrale fotovoltaice pentru Altex și Dedeman, se listează astăzi la bursă. Povestea – de la repararea telefoanelor mobile la tehnologia 5G

Acțiunile Simtel Team, companie care montează centrale fotovoltaice pentru Altex și Dedeman, se listează astăzi la bursă. Povestea – de la repararea telefoanelor mobile la tehnologia 5G

Iulian Nedea, director general Simtel

scris 1 iul 2021

După un plasament privat în valoare de 13,7 milioane lei, compania Simtel, cu activitate în domeniul telecomunicațiilor, energiei verzi și automatizărilor, ajunge la cota pieței AeRO de la BVB. Firma, fondată de 3 ingineri electroniști, și-a dublat afacerile în anul pandemiei pe o activitate susținută de predarea la cheie a antenelor pentru marii operatori de telefonie mobilă și montarea de centrale fotovoltaice pe acoperișurile unor retaileri, unde piața are potențialul să crească de 10 ori pe termen mediu.

Simtel Team (SMTL) își listează astăzi acțiunile, fiind o companie care întrunește unul din principalele criterii ale investitorilor: execuția bună. Este secretul care i-a făcut pe fondatori să fie lideri în piața de retail a reparațiilor telefoanelor GSM acum peste un deceniu și care le-a deschis noi orizonturi pe mai multe linii de business unde au păstrat parteneriate pe termen lung.

Urmărește-ne și pe Google News

Semnând noi contracte în domeniul energiei verzi, compania a ajuns în 2020 la o cifră de afaceri de 42 milioane lei, un câștig pretaxare EBITDA de 5,8 milioane lei și un profit net de 4 milioane lei. Sunt rezultatele care au încurajat un număr de 154 de investitori să suprasubscrie de 3 ori încă din prima zi plasamentul privat promovat la prețul de 13 lei/acțiune.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obligațiunile Nemo Express intră la tranzacționare astăzi pe bursă CITEȘTE ȘI Obligațiunile Nemo Express intră la tranzacționare astăzi pe bursă

Simtel viza inițial plasarea unei emisiuni de obligațiuni în valoare de 2 milioane de euro, dar efervescența din piața AeRO i-a încurajat pe acționarii existenți să se deschidă către investitorii de portofoliu și să vândă 15% din acțiuni. „Ne disciplinează mai mult”, declara pentru Profit.ro despre perspectiva listării acțiunilor Iulian Nedea, unul dintre acționari, menționând avantajul pentru o firmă listată de a accesa mai ușor lichiditate atunci când are nevoie.

Bani din Soare

Simtel este o companie românească de inginerie, iar acum, potrivit lui Nedea, care este și director general, acordă o importanță desosebită segmentului centralelor fotovoltaice de dimensiuni reduse care captează energia solară. Spune că este vorba despre mici fabrici de bani pe acoperișurile retailerilor sau a unor unități de producție, transformând în ceva util spații altminteri neutilizate. Printre clienți se numără și lanțuri precum Penny Market, Mega Image, Flanco, Altex sau Dedeman. Ultimul jucător deja a intrat în acționariatul Simtel cu o deținere de 5% înainte de listare, prin intermediul vehiculului financiar Pavăl Holding.

Allianz Țiriac Pensii a plasat o parte din banii viitorilor pensionari în CTP, cel mai mare administrator de parcuri industriale și logistice din România CITEȘTE ȘI Allianz Țiriac Pensii a plasat o parte din banii viitorilor pensionari în CTP, cel mai mare administrator de parcuri industriale și logistice din România

Centralele fotovoltaice costă 75.000 de euro și garanția este 25 de ani. Deși cu trecerea anilor fabricanții spun că este o pierdere treptată de randament, experiența Simtel pentru unele centrale montate încă din 2013 arată că produc la fel ca în prima zi.

La început centralele fotovoltaice au fost atractive prin prisma pieței certificatelor verzi, dar în ultima perioadă se observă că agenții economici se uită strict la producția de energie și autoconsum. Companiile economisesc astfel atât costul propriu-zis al energiei, dar și pentru că nu mai plătesc taxele de transport pentru înaltă, medie tensiune și pentru injecția de joasă tensiune, precum și taxa de cogenerare.

„Piața are o creștere fantastică”, spune Nedea, menționând că planul „Green Deal” promovat la nivelul Uniunii Europene ajută la dezvoltarea business-ului. „Trendul acesta vine și din afară.” Dacă în prezent potențialul de producție al centralelor fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor în România este de aproximativ 25 MWp, acesta ar urma să se înzecească, undeva la 250 MWp, conform estimărilor Simtel.

După epuizarea în doar 40 de secunde a tranșei cu alocare garantată a ofertei publice primare, oferta One United Properties este deja suprasubsrisă pe tranșa de retail CITEȘTE ȘI După epuizarea în doar 40 de secunde a tranșei cu alocare garantată a ofertei publice primare, oferta One United Properties este deja suprasubsrisă pe tranșa de retail

Prețul sporit al energiei și costul tehnologiei care a scăzut au redus timpul de recuperare a investiției, care acum este de 6-7 ani. Încă din anul 2019 compania a câștigat poziția de lider în construcția centralelor fotovoltaice. „Am avut undeva la 50% din piață, din calculele noastre”, spune Nedea. Din cei  40 MWp construiți în 2019-2020, 17 MWp au lucrări livrate de Simtel.

Concurenții lor sunt chiar din zona distribuitorilor mari de energie, dar cei de la Simtel își văd avantajele lor în experiența deja acumulată, prin faptul că stau lângă client și în perioada postgaranție, pentru mulți ani de zile, cu flexibilitatea oferită de o companie antreprenorială.

Costurile de instalare a centralelor sunt reduse pentru că sunt importatori direcți de panouri și invertoare și pot obține cele mai bune prețuri de la producători. Simtel aduce în piață tehnologia panourilor monocristaline care ar urma să devină precumpănitoare și să reducă relevanța în piață a panourilor policristaline, diferența fiind de eficiență.

Cum au fost începuturile firmei

Simtel a fost lansată de 3 ingineri, toți absolvenți ai Facultății de Electronică și Comunicații, Iulian Nedea avându-i alături de el pe colegii Radu Vilău și Sergiu Bazarciuc. Vizând o afacere de reparații pentru telefoanele mobile, sector în dezvoltare la începutul anilor 2000, cei 3 parteneri, care, după plasamentul privat, au păstrat participații de câte 27-28%, au alcătuit atunci un plan de business pe 12 pagini și au mers pentru a obține finanțare de la patronul discotecii MAXX, care a intrat în acționariat.

Suma alocată de investitor pentru startup a fost de 2.500 de dolari, dar banii nu au venit către ei sub formă de cash. Au primit 2 birouri, 10 scaune, 2 calculatoare, iar șoferul finanțatorului s-a dus și a achitat chiria pe 3 luni în avans pentru un apartament dintr-un bloc vis-a-vis de Liceul Gheorghe Lazăr.

„Aveam așa de mulți clienți încât i-am adus la disperare pe vecinii de acolo”, își amintește Nedea. Ulterior au găsit o locație nouă în Piața Romană, unde au devenit primul service de telefoane mobile din România. Treptat și-au diversificat clienții și ofereau nu numai servicii pentru persoanele fizice, ci și pentru companii.

De la subcontractori la 5G

Începând cu anii 2004-2005, cei de la Simtel au vizat trecerea către un alt nivel, căutând segmente de piață cu valoare adăugată mai mare și care să integreze mai bine ce învățaseră în facultate. Au devenit subcontractori și apoi integratori pentru marile rețele de telefonie în procesul de extindere a ariei de acoperire a semnalului. Simtel a obținut contracte directe cu RCS&RDS, Telekom, Orange, Vodafone, Huawei pentru care predau la cheie stâlpii de telefonie. Practic, partenerii indică doar zona unde au nevoie de semnal, iar compania livrează tot, începând de achiziția sau închirierea locației, autorizare, construcție, montare echipamente, testare și branșare în rețeaua integratorului. „Pregătim o soluție la cheie”, spune Nedea, adăugând că au montat pentru tehnologiile 2G, 3G, 4G, iar acum pentru Vodafone au avut primele proiecte de rețele 5G.

CureVac a pierdut peste jumătate din capitalizarea bursieră după datele dezamăgitoare privind eficiența vaccinului său anti-Covid CITEȘTE ȘI CureVac a pierdut peste jumătate din capitalizarea bursieră după datele dezamăgitoare privind eficiența vaccinului său anti-Covid

Marja de profit este de 5-10% într-un domeniu în care operatorii au optimzat foarte mult costurile, cheltuielile cu forța de muncă a urcat, iar dimensiunea corporațiilor oferă foarte mici posibilități de negociere a contractelor. „Rata de profitabilitate a scăzut destul de mult de-a lungul timpului”, rezumă directorul de la Simtel care completează că la această erodare contribuie și faptul că nu este un flux constant de lucrări.

Cu roboții, în toată lumea

Al 3-lea segment de business al companiei este în domeniul automatizărilor industriale. Firma oferă roboți, motoare, convertizoare pentru zone din industrie și asigură mentenanța aferentă. Simtel este partener al Nidec Anlsado pentru care oferă și prestații externe prin inginerii să într-un sistem de plată orară a inginerilor. Anul trecut au participat într-un proiect de instalare a unui cablu de fibră optică submarin între Coreea de Sud și Japonia.

Din cei 45 de angajați ai Simtel, nu mai puțin de 27 de persoane sunt ingineri. Aceștia sunt solicitați pentru diverse lucrări la cheie în țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Ucraina, Bulgaria, Chile, Brazilia, Turcia, SUA sau Myanmar.

OMV Petrom a devenit oficial primul furnizor de gaze naturale lichefiate din România CITEȘTE ȘI OMV Petrom a devenit oficial primul furnizor de gaze naturale lichefiate din România

Compania a devenit partener al companiei italiene Power-One, iar acest singur parteneriat, prin procesul de achiziții succesive a jucătorului din Italia i-a adus în colaborare cu jucători majori la nivel mondial. Power-One a fost achiziționată de gigantul ABB, iar germanii au păstrat parteneriatul pentru România cu Simtel, ba chiar i-a tras în terțe proiecte proprii. Așa se face că firma românească ce face acum pasul pe bursă a trecut la asigurarea de service pentru roboții ABB, a oferit soluții de automatizări industriale cu echipamente de la ABB pentru care au devenit și distribuitori. Ulterior, ABB a vândut Power-One către italienii de la Fimer cu care Simtel păstrează relația contractuală.

Aceasta construiește și stații de încărcare a autovehiculelor electrice, utilizând colaborarea cu ABB. Au livrat 11 astfel de unități pentru Penny Market, inclusiv pentru asigurarea drumui către mare pentru posesorii mașinilor propulsate electric. În București sunt 2 astfel de stații pe Strada Fizicienilor și pe Bulevardul Theodor Pallady, pe drum mai este una intermediară, iar către litoral 2 stații de încărcare se află la Agigea și Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel team
bvb
bursa
dedeman
aero