Acțiunile OMV Petrom și TeraPlast intră în structura indicilor FTSE pentru piață emergentă

Acțiunile OMV Petrom și TeraPlast intră în structura indicilor FTSE pentru piață emergentă
scris 23 aug 2021

La 2 ani de la decizia de promovare a Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, agenția de evaluare financiară americană-britanică lărgește prezența românească în inidic prin includerea a 2 noi companii. Noi bani ai investitorilor de portofoliu sunt așteptați în România.

FTSE Russell este o subsidiară a London Stock Exchange Group și a fost creată în 2015, integrând serviciile de indexare ale FTSE și Russell. Pentru includerea în indicii FTSE, companiile trebuie să îndeplinească diverse criterii, unul dintre cele mai importante fiind cel de lichiditate, și anume ca în 10 din 12 luni din perioada de referință (în acest caz 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021), raportul între mediana lunară a valorilor zilnice de tranzacționare și capitalizarea bursieră (componenta de acțiuni liber tranzacționabile) să fie mai mare de 0,05%.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicii FTSE Russell Emerging Markets fac parte din seriile de indici FTSE Global Equity (GEIS), care includ peste 16.000 de companii cu o capitalizare bursieră mare, medie, mică și micro din 49 de piețe globale dezvoltate și emergente, cu o varietate mare de indici, disponibili pentru a acoperi anumite piețe și segmente de piață.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV Petrom va fi inclusă în indicii FTSE Global All-World, FTSE Global All-Cap, FTSE Global Total-Cap și FTSE Global Mid Cap.

Includerea acțiunilor OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și TeraPlast, liderul pietei de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de instalații din România, în seria de indici FTSE Global Equity Index Series a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale. Cele 2 companii vor intra în componenta indicelui incepând cu 20 septembrie.

„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom in indicii All-Cap și, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potențialul pieței de capital din România și dinamicitatea acesteia”, spune Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB).

CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry își majorează afacerile semestriale cu o treime. Acțiunile cresc la bursă

De ce este important: Includerea unei acțiuni atrage de la sine plasamente ale fondurilor pe investiții care urmăresc să replice structura indicilor FTSE, în special în cazul fondurilor pe indici și al fondurilor închise de tip ETF.

OMV Petrom a fost listată la BVB in 3 septembrie 2001 și este cea mai mare companie româneasca de la BVB, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro), la finalul ședinței bursiere de vinery, însă până acum pătrunderea în indici a fost împiedicată de free-float-ul mic.

„Apreciem includerea actiunilor OMV Petrom în indicii FTSE Russell, care demonstrează atractivitatea acțiunilor companiei noastre ca opțiune de investiție”, afirmă Alina Popa, director financiar, membru al Directoratului OMV Petrom. “Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a îmbunătăți performanța operațională și financiară și de a crește transparența companiei noastre. Prin includerea în acești indici, ne așteptăm la o creștere suplimentară a atractivității acțiunilor OMV Petrom pentru o bază mai largă și mai diversificată de investitori.”

Biofarm a realizat în primul semestru un profit net în creștere la S1 CITEȘTE ȘI Biofarm a realizat în primul semestru un profit net în creștere la S1

TeraPlast a fost listată în data de 2 iulie 2008, iar la finalul ședinței bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro). „Includerea TeraPlast în indicii FTSE-Russell ne validează ca un actor important în economia româneasca și, mai ales, un emitent relevant al pieței de capital. Este o nouă confirmare a performanțelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate în creșterea de aproape 3 ori a prețului acțiunii TeraPlast pe bursă, la care se adauga oferirea de dividende substanțiale, care au facut titlul extrem de atractiv”, spune Alexandru Stanean, directorul general al TeraPlast. “Am reușit să îndeplinim criterii exigente de lichiditate, specifice FTSE Russell, precum volume apreciabile menținute pe o perioadă lungă de timp. Investitorii noștri au, pe lângă rezultatele noastre solide, o confirmare ca au făcut plasamente într-un emitent important, cu free-float consistent.”

Anterior, în septembrie 2020, când România a fost promovată la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell, titlurile producătorului de materiale de construcții au fost incluse în indicele FTSE Global Micro-Cap, acesta fiind un prim efect al promovării pieței din România.

Costurile în proiectul Contrapărții Centrale erodează profitabilitatea Bursei. Acțiunile BVB scad CITEȘTE ȘI Costurile în proiectul Contrapărții Centrale erodează profitabilitatea Bursei. Acțiunile BVB scad

În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse și acțiunile Bittnet, astfel că România a avut din martie 4 companii in acest indice.

La finalul sedintei bursiere de vineri, 20 august 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovarii efective la statutul de Piata Emergenta (143,9 miliarde lei – 30,9 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
ftse russell
bvb
bursa
omv petrom
teraplast
radu hanga