Acțiunile de pe podium au asigurat două treimi din activitatea de tranzacționare de la BVB

Acțiunile de pe podium au asigurat două treimi din activitatea de tranzacționare de la BVB

Sursa foto: Vladographer | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris marţi, 22:00

Indicele BET a avansat ușor, însă a atins un nou maxim, în contextul unei sesiuni cu lichiditate bună, dar concentrată pe primii 3 emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Bursele mari ale lumii au fosta marcate de nehotărâre. În Europa, indicii principali de la Paris și Frankfurt au consemnat corecții ușoare, în timp ce indicele FTSE100 de la Londra a avut un recul de aproape un procent. La New York se înregistrează evoluții divergente, cu un recul de aproximativ 1% pentru indicele Dow Jones industrial Average și creștere pe indicele de tehnologie Nasdaq100.

În acest peisaj mix, investitorii de la BVB au avut puterea de a împinge în sus piața în prima ședință de după mini-vacanța de Rusalii. revenirea după această pauză a adus un relativ apetit, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 85,39 milioane lei (17,16 milioane euro), deși debalansat către primele 3 simboluri și prin aportul unui transfer special din piața deal în valoare de 6,02 milioane lei cu acțiuni Lion Capital (LION), care, de obicei, nu sunt în prim-planul bursei.

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!” CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!”

Cele mai mari volume, în echivalent 26,48 milioane lei, s-au realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au retras cu 0,13%, până la prețul de 0,7720 lei/acțiune, acestea fiind pe un impuls pozitiv în care sunt susținute de perspectiva dividendului special de 0,0300 lei/acțiune. A 2-a activitate a zilei, am consemnat-o pe titlurile Hidroelectrica (H2O) ce au urcat cu 1,47%, până la prețul de 123,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 5,15 milioane lei pe segmentul regular, cărora li se adaugă o tranzacție de tip deal în valoare de 10,15 milioane lei.

Transferurile de 14,00 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) au făcut ca simbolurile de pe podium să adune nu mai puțin de 65,32% din activitatea de pe segmentul acțiuni. Cotația a avansat cu 0,47%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, ce conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 25,79 miliarde lei (5,18 miliarde euro).

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un salt de 2,46%, până la prețul de 20,80 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,06 milioane lei. Tot la caitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 1,02%, până la prețul de 0,4090 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,65 milioane lei.

Sunt mișcările neconcludente care au arăt6at o piață în ezitare așa cum se vede pe tabloul indicilor: +0,13% pentru indicele compozit BET-XT, -0,25% pentru indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI, care a închis la nivelul de 58.771,15 puncte, +0,14% pentru indicele de energie BET-NG și +0,20% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 18.271,27 de puncte, atinge o nouă valoare-record.

Acțiunile de pe podium au asigurat două treimi din activitatea de tranzacționare de la BVB

Nu a fost numai o atenție către piața de acțiuni. Pe segmentul instrumentelor cu venit fix a fost atinsă o lichiditate în echivalent 21,69 milioane lei (4,36 milioane euro), rezultat în primul rând al procesării tranzacției de plasare a obligațiunilor corporative în valoare de 3,35 milioane euro emise de furnizorul de elctricitate Restart Energy și scadente în anul 2029 (REO29E).

Simptomatic pentru interesul dispersat al investitorilor către mai multe clase de active, unitățile de fond ale ETF-ului administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF) au cumulat volume echivalente cu 2,65 milioane lei, mult peste media obișnuită a acestui instrumente financiar

GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun

Pe sectorul energetic, titlurile Electrica (EL) s-au corectat cu 1,17%, până la prețul de 15,18 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi de 2,54 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat cu 0,85%, până la prețul de 5,85 lei/acțiune, pe transferuri 2,08 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 4 instrumente financiare: titlurile de stat scadente în septembrie 2025 (R2509A), titlurile One United Properties (ONE), care au câștigat 0,11%, până la prețul de 0,8900 lei/acțiune, titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au înregistrat un avans similar până la prețul de 46,00 lei/acțiune, și titlurile Digi Communications (DIGI), care au suferit un recul de 1,52%, până la prețul de 65,00 lei/acțiune, într-o zi în care o AGA desfășurată la Amsterdan a aprobat un dividend brut de 1,25 lei/acțiune, cu un randament net de 1,77%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica