Comisia Europeană a aprobat finanțarea nerambursabilă, cu zeci de milioane de euro, a unui proiect investițional al companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, proiect menit să majoreze capacitatea de integrare a producției de energie regenerabilă în rețeaua națională.
Bruxelles-ul a aprobat finanțarea nerambursabilă din Fondul de Modernizare a proiectului-pilot ″DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit″.
Valoarea nerambursabilă a proiectului depășește 64 milioane euro.
Proiectul vizează construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV cu dublu circuit, între stațiile Isaccea și Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit, instalarea a două celule de 400 kV în cele două stații și utilizarea unor stâlpi tubulari inovativi.
″Obiectivul general al proiectului este creșterea capacității de integrare a noilor surse regenerabile de energie din regiunea Dobrogea, unde potențialul de energie regenerabilă este cel mai mare din țară, însă constrângerile tehnice date de limitele liniilor electrice aeriene existente nu permit integrarea de noi surse în această zonă″, a transmis Transelectrica.
Prin modernizarea și dublarea capacității de transport între Isaccea și Tulcea Vest va crește, de asemenea, capacitatea de transfer către zonele învecinate.
CITEȘTE ȘI Plecarea băncilor europene din Rusia va afecta atât companiile occidentale, cât și pe cele rusești″Trecerea LEA 400 kV Isaccea - Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit reprezintă o soluție viabilă pentru a evita supraîncărcările și pentru a crește capacitatea de conectare la Sistemul Electroenergetic Național a centralelor electrice din surse regenerabile din regiunea Dobrogea″, mai spune operatorul.
Proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, perioada 2022- 2031, ca proiect care va contribui la integrarea surselor regenerabile de energie și a noilor centrale și va întări capacitatea de transport din Dobrogea spre restul sistemului.
CITEȘTE ȘI FOTO Străinii vor să cumpere apartamente și vile luxoase în RomâniaAutoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește modificarea și înăsprirea regulilor de racordare la rețelele de transport și distribuție a electricității a noilor centrale de producție, în condițiile în care numărul foarte mare de proiecte noi, în special din surse regenerabile, în care sunt incluse și cele ale prosumatorilor, a ajuns să copleșească capacitatea de integrare a rețelelor.
Modificarea fundamentală avută în vedere constă în introducerea unui mecanism de alocare prin licitație a capacităților disponibile de racordare, pentru limitarea volumului de solicitări, dar și pentru creșterea veniturilor aflate la dispoziția operatorilor pentru investiții în extinderea, întărirea și modernizarea rețelelor.