Acționarii SIF Transilvania vor avea pe masă o propunere care va accelera dizolvarea societății

Acționarii SIF Transilvania vor avea pe masă o propunere care va accelera dizolvarea societății
scris 25 mar 2016

La Adunarea Generală a Acționarilor de la sfârșitul lunii aprilie va fi supusă aprobării propunerea unui grup de acționari pentru derularea unui program de răscumpărări în perioada 2016-2020 în vederea reducerii capitalului social.

SIF Transilvania (SIF3) ar putea deveni tot mai mică, după modelul Fondului Proprietatea (FP), dacă acționarii vor vota în Adunarea Generală a Extraordinară a Acționarilor din 28/29 aprilie - desfășurată imediat după AGOA de bilanț - o propunere de reducere sistematică a capitalului social.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform convocatorului suplimentat astăzi, un grup de acționari controlând 5,02% din titlurile SIF Transilvania a propus derularea în perioada 2016-2020 a unor programe de răscumpărări în vederea reducerii capitalului social al societății. Propunerea este ca, în funcție de disponibilitățile de cash ale societății, răscumpărările să vizeze de la 2% la 5% din totalul acțiunilor în fiecare din cei 4 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În aceeași linie a distribuirii de cash, grupul de acționari, dintre care cei mai importanți sunt soții Constantin și Maria Alexandra Frățilă, propune ca în intervalul similar acționarii să fie remunerați prin distribuirea de dividende având randamente de minimum 7%, raportate la prețul mediu de tranzacționare al anului precedent.

Acționarii cer distribuirea dividendelor încă din luna iunie

Pentru anul în curs, propunerea directoratului, reconfirmată în noua formulă a convocatorului, este pentru un dividend de 0,2653 lei/acțiune. Calculat în valoare netă și raportat la prețul de închidere de ieri al titlurilor SIF3, de 0,2665 lei/acțiune, acesta oferă un randament de 9,46%.

Grupul de acționari care a amendat ordinea de zi a AGOA are în vedere o distribuire mai rapidă a acestuia. Astfel, dacă propunerea inițială vizează ca dată de înregistrare ziua de 6 octombrie și pe cea de 28 octombrie ca dată a plății, varianta alternativă avută în vedere de acționarii ce controlează un pachet de 5% din titluri prevede ca dată de înregistrare 7 iunie și data plății ziua de 30 iunie.

SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile CITEȘTE ȘI SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile

Șeful directoratului, Mihai Fercală, a considerat în permanență șicanatorii demersurile omului de afaceri Constantin Frățilă, însă în același timp este conștient că presiunea investitorilor pentru returnarea de cash este generală. Într-o dezbatere pe tema trecerii SIF-urilor la standardele de contabilitate IFRS, Fercală vorbea despre provocarea existentă între a satisface cererile de randamente ale acționarilor și capacitatea sustenabilă de generare de cash de către societățile din portofoliu. "Va trebui să facem o echilibristică fantastică", zicea șeful SIF Transilvania.

El atrăgea atenția că, în încercarea de a obține resurse pentru recompensarea investitorilor de la companiile din portofoliu, trebuie ca în același timp să nu le "strângă de gât", decapitalizându-le cu impact asupra competitivității lor pe termen lung. "Altfel, încetul cu încetul, am lichidat, am tras perdeaua, am închis lumina, gazul, probabil ce se va întâmpla în doi ani la Fondul Proprietatea", a mai spus Fercală.

Nu ar fi în doi ani, dar ar fi în patru. Acționarii vor avea pe masă, la sfârșitul lunii aprilie, propunerea unei lichidări mai accelerate a SIF Transilvania, inclusiv prin returnarea de capital social.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
mihai fercala
constantin fratila
dividend
rascumparari
bvb