Acționarii SIF Transilvania aprobă operațiunea de consolidare a acțiunilor proprii, care ar urma să elimine deținătorii pachetelor reziduale. Fercală: "Să nu mai fie milioane de oameni!”

Acționarii SIF Transilvania aprobă operațiunea de consolidare a acțiunilor proprii, care ar urma să elimine deținătorii pachetelor reziduale. Fercală: "Să nu mai fie milioane de oameni!”
scris 27 apr 2018

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la SIF Transilvania a votat astăzi operațiunea de majorare de 50 de ori a valorii nominale a acțiunilor proprii. Cel care conduce de peste 2 decenii destinele societății, Mihai Fercală, mizează pe un avizat favorabil de la ASF, deși supraveghetorul pieței a „trântit” o astfel de operațiune la SIF Moldova în 2016.

„Nimeni nu pierde nimic!”, a tunat Mihai Fercală, șeful directoratului SIF Transilvania (SIF3), în fața celor câteva zeci de acționari strânși la Brașov într-o AGA Extraordinară care are ca principal obiectiv consolidarea acțiunilor. El a pledat cu succes pentru o majorare de 50 de ori a valorii nominale a acțiunii, la 5 lei/acțiune, de la 0,10 lei/acțune în prezent, menționând 2 obiective: scoaterea din acționariat a deținătorilor micropachetelor de 32 de acțiuni, în prezent cu o valoare de piață cu puțin peste 7 lei, dar și majorarea valorii acțiunilor cu simbolul SIF3 peste reperul de 1 euro pentru a le face mai atractive investitorilor instituționali nerezidenți.”

Urmărește-ne și pe Google News

În pledoaria sa, Fercală a prezentat un istoric al felului cum aceste persoane au ajuns în acționariatul SIF Transilvania prin programul de privatizare în masă și felul în care aceștia nu pot fi implicați în viața societății. „Majoritatea acestor acționari nici nu cunosc faptul că dețin acțiuni”, zice șeful de pete 2 decenii al SIF Transilvania, arătând că acestora nici nu li s-au putut remite dividendele, întrucât valoarea acestora era depășită de cea a comisioanelor bancare sau poștale.

Acționarii Romgaz aprobă distribuirea dividendului de 4,99 lei/acțiune, care include și repartizările suplimentare din rezerve CITEȘTE ȘI Acționarii Romgaz aprobă distribuirea dividendului de 4,99 lei/acțiune, care include și repartizările suplimentare din rezerve

Dacă într-un demers similar promovat cu aproape 2 ani și jumătate în urmă de SIF Moldova (SIF2) societatea cu sediul la Bacău nu a fost la fel de explicită că miza este scoaterea din acționariat a deținătorilor „SIF-urilor reziduale”, Fercală a fost fără echivoc: „Dorim, de asemenea, să reducem numărul de acționari. Să nu mai fie milioane de oameni.”

Nu a fost un caz care să fi câștigat rapid acționarii. De altfel, votul a fost destul de echilibrat, cu 57,99% voturi „pentru” și 41,55% de voturi „împotrivă”.

Și în AGEA au fost luări de cuvânt contrarii. Un acționar având 1.525 de titluri, a afirmat că „această consolidare este un fiasco”. În opinia respectivului investitor, contestatar al lui Fercală, intersantă pentru acționari este valoarea de piață și nu valoarea nominală, iar în acest sens SIF Transilvania a făcut puțin. „An de an realizările sunt tot mai mici și vă propuneți salarii tot mai mari”, zice contestatarul.

Fercală protestează vehement și spune că este vorba despre o calomnie: „Și eu aș vrea să am salariu așa astronomic cum s-a vehiculat în presă.” La insistențele din sală, spune că are o remunerație de 8.000 de lei, după care ia foc: „Nu pot să răspund unei persoane care mă calomniază în presă.”

Ce va zice ASF?

Un acționar întreabă conducerea societății dacă există un aviz de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Fercală răspunde că o astfel de avizare vine doar după ce în baza votului acționarilor, societatea prezintă spre aprobare un prospect de operațiune. Din discuțiile preliminare, șeful de la SIF Transilvania consideră că cei de la ASF „nu au nicio obiecțiune”.

O operațiune de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiuniii a fost promovată la începutul anului 2016 de SIF Moldova, dar a sucombat, mai întâi urmare a unei întârzieri în justiție ca urmare a unui demers al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) în primăvară și apoi a respingerii prospectului de operațiune în toamnă de către ASF.

Fercală insistă că demersul SIF Transilvania va avea o soartă diferită. „Diferența este esențială”, zice el, adăugând că societatea pe care o conduce asigură ieșirea din acționariat la prețul de piață și nu la cel al valorii nominale precum SIF Moldova.

El amintește că societatea din Bacău a câștigat un proces prin care justiția s-a pronunțat că operațiunea este legală. „Nici astăzi nu știu de ce SIF Moldova nu a continuat operațiunea”, spune șeful executiv al SIF Transilvania. "Eu nu vreau să fiu răutăcios aici și să-mi exprim diverse opinii, dar cred că ei s-au răzgândit singuri.”

Detaliile operațiunii ar urma să fie stabilit împreună cu intermediarul acesteia. Votul favorabil este smuls. „Mulțumesc acționarilor care au înțeles rațiunea consolidării valorii nominale și au votat pentru. Operațiunea de consolidare va începe repede să ia ființă”, zice Fercală. „Sperăm că ASF-ul va aviza repede această operațiune. Îi vom da curs.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
mihai fercala
bvb
bursa
sif moldova
aipc
asf