Anheuser-Busch InBev (AB InBev), numărul unu mondial pe piața berii, a vândut miercuri obligațiuni denominate în euro în valoare de 13,25 miliarde de euro, cea mai mare emisiune de bonduri corporative denominate în mondena europeană din istorie, în condițiile în care cererea investitorilor a depășit 32 de miliarde euro, scrie Wall Street Journal.
Fondurile vor fi folosite pentru finanțarea achiziției companiei rivale SABMiller, pentru care AB InBev a fost de acord să plătească 71 miliarde lire sterline (peste 102 miliarde dolari).
Până miercuri, cea mai mare emisiune de obligațiuni denominate în euro a unei companii era cea a Roche Holding, care a atras, în 2009, o finanțare de 9,75 miliarde de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițial, liderul mondial pe piața berii intenționa să vândă miercuri obligațiuni de 6-9 miliarde de euro. AB InBev a decis să împrumute o sumă mai mare, în condițiile în care cererea pentru obligațiuni corporative de calitate este în creștere, iar costurile sunt în scădere, pe fondul deciziei Băncii Centrale Europene (BCE) de săptămâna trecută. Insituția a decis, la cea mai recentă ședință de politică monetară, să extindă programul de cumpărare de active, urmând ca achizițiile să includă și obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).
În ianuarie, AB InBev a vândut obligațiuni denominate în dolari, în valoare de 46 miliarde dolari, a doua cea mai mare emisiune corporate din istorie, în condițiile în care cererea investitorilor a atins un nivel record de 110 miliarde dolari. Cea mai mare finanțare obținută până în prezent de o companie prin vânzarea de obligațiuni a fost înregistrată în 2013, când Verizon Communications a atras 49 miliarde de dolari de la investitori.
AB InBev a anunțat, în octombrie 2015, că a ajuns la un acord pentru preluarea SABMiller, în schimbul sumei record de 71 miliarde de lire sterline.
Ca urmare a achiziției, ar urma să fie creată o companie care produce circa o treime din cantitatea totală de bere consumată la nivel mondial. Autoritățile de reglementare s-ar putea opune tranzacției, având în vedere dimensiunea foarte mare a celor doi jucători și, implicit, a companiei rezultate în urma preluării SABMiller de către AB InBev.
Finalizarea tranzacției necesită aprobarea autorităților de reglementare din cele peste 100 de piețe în care operează cei doi producători, iar companiile au declarat deja că au în vedere vânzarea mai multor mărci pentru a atenua îngrijorările autorităților antitrust cu privire la concentrarea economică rezultată.
Dacă AB InBev nu va reuși să obțină aprobările necesare de la autoritățile de reglementare pentru finalizarea tranzacției trebuie să plătească SABMiller un comision pentru anularea tranzacției în valoare de 3 miliarde de lire sterline.
Anheuser-Busch InBev este cel mai mare producător de bere de la nivel mondial, cu un portofoliu de peste 200 mărci, printre care Stella Artois, Corona, Beck's și Budweiser și o cotă de piață de 25%. AB InBev are sediul social la Leuven, în Belgia. SABMiller, al doilea mare berar al lumii, produce peste 150 mărci de bere, printre care se numără Miller, Grolsh, Pilsner Urquell și Peroni.