A fost ca pe bursele mari. Acțiunile Electrica scad pentru că ies bani din societate

A fost ca pe bursele mari. Acțiunile Electrica scad pentru că ies bani din societate

Sursa foto: Luis Louro / dreamstime.com

scris 6 nov 2017

Consumarea tranzacției prin care Electrica a cumpărat pentru 752 milioane lei pachetele minoritare deținute de Fondul Proprietatea la subsidiarele sale a determinat o penalizare pe piață a titlurilor distribuitorului de electricitate. Așa cum se întâmplă și pe bursele mature, compania care are efortul unei achiziții este vândută. Elanul acțiunilor de la jumătatea lunii iulie, când acțiunile Electrica au crescut pe aceeași știre, a fost amendat pe bursă. Acțiunile companiei sunt cu 13% mai jos decât în ziua care a urmat primului anunț și cu 16% sub vârful respectivului rally.

Acțiunile Electrica (EL) au pus pe picior greșit mulți investitori, aceștia neștiind să încorporeze într-o primă fază știrea privind cumpărarea de către societate a pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea (FP) la subsidiarele sale SDEE Distribuție Muntenia Nord SA, SDEE Distribuție Transilvania Sud SA, SDEE Distribuție Transilvania Nord SA și Electrica Furnizare SA.

Urmărește-ne și pe Google News

Folosită inițial ca pretext de creștere pentru titlurile distribuitorului de electricitate, informația cu privire la tranzacție a fost până la urmă vândută. Faptul că de pe bilanțul companiei ies nu mai puțin de 752 milioane lei este perceput de piață ca un efort financiar mare în raport cu recompensa pentru Electrica – cel puțin pe termen scurt – de a deține integral acțiunile la subsidiarele sale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Titlurile Electrica și-au exacerbat tendința de depreciere vineri, când au suferit un recul de 2,85%, după alte 4 sesiuni cu închideri „roșii”, în contextul și al unui declin general al bursei românești. Știrea privind încheierea tranzacției de preluare a pachetelor minoritare de la FP a avut, în cele din urmă, un impact negativ în piață.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului

Surprinderea a existat în rândul investitorilor în contextul în care tranzacția care ar fi trebuit încheiată până la 31 octombrie a fost amânată, iar cele 2 părți au anunțat prelungirea înțelegerii pentru încă o lună. Cu toate acestea, semnarea contractului s-a realizat chiar pe 1 noiembrie. Dacă impactul pentru titlurile vânzătorului FP a fost nesemnificativ, în cazul Electrica, acțiunile au coborât până la un minim al ultimelor 3 luni.

Este o mișcare în oglindă cu cea de la jumătatea lunii iulie, când a fost anunțată înțelegerea și prețul convenit. Atunci, titlurile Electrica au deschis cu „gap” sesiunea de tranzacționare din data de 17 iulie, iar prețul de închidere a fost de 14,16 lei/acțiune, deși intraday a fost atins și un maxim de 14,32 lei/acțiune. Ulterior, rally-ul a continuat, până la un vârf top local de 14,66 lei/acțiune, consemnat în ziua de 20 iulie.

Pe parcursul acelui rally, Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, folosind argumente de ordin tehnic, declara pentru Profit.ro, că titlurile Electrica păreau înscrise pe o traiectorie care să conducă la testarea maximelor de la listare de 15,00 lei/acțiune.

Era o mișcare oarecum contraintuitivă, pentru că, de regulă, în piețele mature, atunci când o companie face efortul unei achiziții și scoate cash din societate, investitorii tind să vândă acțiunea, mizând că tranzacția, efectuându-se cu premium, are un impact negativ asupra evaluării fundamentale inițiale în baza bilanțului anterior. În iulie, la BVB, părea să fie altfel.

A fost ca pe bursele mari. Acțiunile Electrica scad pentru că ies bani din societate

Alexandru Ilisie, Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management România, explica atunci pentru Profit.ro raționamentul acestora: compania de distribuție a electricității dispunea la sfârșitul anului trecut de disponibilități de cash de 2,6 miliarde lei, iar alocarea unei părți din respectivă sume pentru achiziția pe 752 milioane lei la companiile respective ar urma să aducă un randament suplimentar față de randamentele depozitelor bancare.

EXCLUSIV Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, a dat în judecată instituția de supraveghere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, a dat în judecată instituția de supraveghere

Este o abordare invalidată, între timp, de piață. Până la urmă, a fost ca pe bursele mari. Acțiunea Electrica a pierdut din elan, apoi a intrat în derivă, pentru ca știrea propriu-zisă să se vândă. La ultima cotație de vineri, prețul este cu 13,42% sub prețul de închidere al primei sesiuni de după publicarea prețului înțelegerii și cu 16,37% sub maximul atins în rally-ul respectiv. Pierderea de 8,16 milioane lei - dinamică totuși atenuată față de jumătatea anului - raportată la 9 luni a contribuit la acest declin.

Din punct de vedere tehnic, cotația a ieșit violent din consolidare, ceea ce constituie un semnal negativ, dar deasupra reperului de 12,00 lei/acțiune există o cunfluență de praguri de suport. Șerdean de la IFB Finwest semnala pentru Profit.ro încă de la jumătatea lunii iulie că în cei peste 3 ani de tranzacționare de la listarea acestui emitent în vara anului 2014, s-au conturat niveluri de referință la care prețul răspunde foarte bine. Publicația noastră oferă graficul săptămânal ajustat la zi, cu respectivele niveluri tehnice care au fost indicate de brokerul de la Deva, utile în tranzacționare. "Este graficul pe care să faci bani!", spunea atunci Șerdean.

A fost ca pe bursele mari. Acțiunile Electrica scad pentru că ies bani din societate

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
ovidiu serdean
ifb finwest
alexandru ilisie
otp am
fondul proprietatea