10 note de 10 în comunicarea cu investitorii pe o bursă în care peste jumătate din companii sunt sub nivelul mării la acest capitol

10 note de 10 în comunicarea cu investitorii pe o bursă în care peste jumătate din companii sunt sub nivelul mării la acest capitol
scris 31 ian 2022

Indicatorul Vektor care măsoară relația companiilor listate cu investitorii este întrunit în criterii de excelență duble față de anul trecut, alți 5 emitenți primind nota maximă, respectiv OMV Petrom, Electrica, Impact, Remedia Deva și BRK Financial. Dezastru în subsolul clasamentului.

De ce este important: Metodologia include 15 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR), printre care informații despre echipa de relații cu investitorii, existența prezentării pentru investitori, organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare, publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare, participarea la evenimente cu investitori, furnizare a informațiilor financiare în format Excel, transcript sau înregistrare a conferințelor de prezentare a rezultatelor financiare, publicarea informațiilor despre prețul acțiunii, acoperirea de către analiști financiari, informații despre guvernanța corporativă - conducerea companiei, comitete, politica de remunerare și raportarea non-financiară.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Daniela Șerban – președintele Asociației care măsoară indicatorul Vektor, într-o colaborare cu consultantul financiar Mazars România – menționează că a inițiat consultările pentru revizuirea procedurii de acordare a calificativelor pentru anul în curs prin introducerea unor noi criterii care să răspundă așteptărilor unui investitor mai sofisticat, mai digitalizat, mai implicat.

Anul 2021 a fost unul favorabil pentru Bursa de Valori București nu doar prin prisma numărului record al listărilor și a dinamicii cotațiilor, cu un avans de o treime al indicelui BET. Comunicarea cu investitorii s-a ameliorat, de asemenea, substanțial în cazul emitenților cu vizibilitate bună, conform indicatorului Vektor, măsurat anual de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR), relevă date analizate de Profit.ro.

Deși acesta a atins doar nota 4,9, față de 3,8 cu un an înainte și de 3,6 în 2019, tabloul s-a ameliorat semnificativ în partea superioară. Nivelul mediu este oarecum înșelător, întrucât este tras în jos de note ale unor companii rămase în periferii, în diverse stadii de insolvențe, reorganizări, proceduri premergătoare delistării sau cu activitate suspendată, precum COMCM Constanța (CMCM), Energopetrol (ENP), Electroaparataj (ELJ), Condmag (COMI), Armătura (ARM), Electrocontact (ECT), Conted Dorohoi (CNTE), Uztel Ploiești (UZT).

PROFIT NEWS TV Radu Constantinescu, co-fondator Qualitance, anunță: Luăm în considerare o nouă emisiune de obligațiuni CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Constantinescu, co-fondator Qualitance, anunță: Luăm în considerare o nouă emisiune de obligațiuni

Prin contrast, companiile din indicele BET au o notă medie de 9,2, în creștere față de 8,6 în 2020. Atrage atenția dublarea numărului emitenților care au primit nota maximă. Alături de societățile care atinseseră această ștachetă încă de anul trecut – Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), Antibiotice Iași (ATB), Purcari Wineries (WINE) și TeraPlast Bistrița (TRP) – au venit 5 nume de nota 10, respectiv OMV Petrom (SNP), Electrica (EL), Impact Developer & Contractor (IMP), Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) și BRK Financial Group (BRK).

“Numărul emitenților care au obținut note maxime confirmă adoptarea pe scară largă a bunelor practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă pe care ARIR și le-a asumat la lansarea indicatorului VEKTOR în urmă cu 3 ani”, spune Daniela Șerban, președintele Asociației care alcătuiește indicatorul.

Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda CITEȘTE ȘI Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda

Nu sunt numai notele de 10. Nu mai puțin de 9 companii cad doar cu 0,5 puncte sub acest nivel de excelență. Este borba despre BRD Groupe Société Générale (BRD), Romgaz Mediaș (SNG), Transgaz (TGN), Sphera Franchise Group (SFG), MedLife (M), Bursa de Valori București (BVB), Alro Slatina (ALR), SIF Transilvania (SIF3) și One United Properties (ONE), societate listată doar anul trecut.

Media este trasă în sus și de un alt emitent care a ajuns în ringul bursier în 2021, respectiv de Transport Trade Services (TTS), care a primit nota de 8,5, nivel la care se mai situează Digi Communications (DIGI) și Electromagnetica (ELMA), ultima membru fondator în proiectul ARIR.

Nuclearelectrica estimează o dublarea a profitului pe 2022, după ce anul trecut acesta s-a majorat cu 50% față de cel din 2020. Cât va încasa statul din noul impozit de 80% CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica estimează o dublarea a profitului pe 2022, după ce anul trecut acesta s-a majorat cu 50% față de cel din 2020. Cât va încasa statul din noul impozit de 80%

Într-o zonă premium cu o medie a notelor de 8,6, față de 7,3 în 2020, 3 emitenți au nota 9, respectiv Bittnet Systems (BNET), Romcarbon Buzău (ROCE) și Fondul Proprietatea (FP), iar nota 8 au primit Transelectrica (TEL) și Evergent Investments (EVER).

„Ne bucurăm că, la trei ani de la lansarea indicatorului VEKTOR de către ARIR, din ce în ce mai multe companii obțin note foarte bune, ceea ce înseamnă că gradul de conștientizare a importanței comunicării cu investitorii în rândul acestora a crescut considerabil”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București. „Piața a evoluat foarte mult și, odată cu ea, și cerințele investitorilor, care au devenit din ce în ce mai exigenți.”

Fondul Proprietatea inițiază operațiune de vânzare accelerată pentru acțiuni OMV Petrom. Tranzacție estimată la 800 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea inițiază operațiune de vânzare accelerată pentru acțiuni OMV Petrom. Tranzacție estimată la 800 milioane lei

Ecartul este însă uriaș față de o zonă care pare a acorda puțină atenție cel puțin criteriilor formale în relația cu investitorii de portofoliu. Nu mai puțin de 24 societăți au note mai mici de 2, iar între acestea sunt 6 la calificativul 0, ceea ce înseamnă că nu îndeplinesc niciun criteriu ca aspecte urmărite. La acest capitol se află inclusiv producătorul de bere Bermas Suceava (BRM), Electroaparataj, la un moment dat cu vot al acționarilor pentru dizolvare, și Societatea de Construcții Napoca, unde acționarul majoritar Liliana Marchiș are amenzi din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru nerealizarea unei oferte publice de preluare obligatorii.

Note între 2,5 și 4 au alte 15 companii, unele chiar cu execuții operaționale bune – Cemacon Zalău (CEON), etape de expansiune – Vrancart Adjud (VNC) sau în domenii de excelență tehnică – IAR Brașov (IARV), AAGES Târgu Mureș (AAG), Zentiva România (SCD).

SIF Banat-Crișana, cumpărătorul din tranzacția-mamut cu acțiuni SIF Muntenia. Societatea își ridică participația la 10% CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana, cumpărătorul din tranzacția-mamut cu acțiuni SIF Muntenia. Societatea își ridică participația la 10%

Într-o notă care deja a dezamăgit piața, cea mai mare parte a SIF-urilor sunt într-o zonă de mediocritate la relația cu investitorii: 6,5 pentru SIF Banat-Crișana (SIF1), 5 pentru SIF Oltenia (SIF5) și 4,5 pentru SIF Muntenia (SIF4). „SIF-urile sunt numai pentru ei”, susținea cu câțiva ani în urmă un investitor de portofoliu. Este un interes în contracție care se vede și la nivelul volumelor, unde rareori o acțiune de la această categorie mai bate reperul unor schimburi de 1 milion de lei în piața reglementată.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
arir