Cotațiile petrolului înregistrază scăderi luni după ce un oficial iranian a afirmat că țara nu intenționează, deocamdată, să plafoneze producția sau expotrurile de țiței, ceea ce afectează așteptările investitorilor cu privire la adoptarea unei decizii de înghețare a producției între țările membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) la o întâlnire programată pe 2 iunie la Viena, informează Reuters.
În jurul orei 14:00, petrolul Brent (cu livrare în iulie) se tranzacționa pentru 48,3 dolari pe baril, în scădere cu 1,1% față de vineri, în timp ce referința americană, West Texas Intermediate (cu livrare în iunie), se tranzacționa pentru 47,9 dolari pe baril, în coborâre cu 1,2%.
Rokneddin Javadi, director la compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) a declarat pentru agenția de presă iraniană Mehr că țara nu intenționeayă să reducă producția și exportulurile de petrol. Acesta a adăugat că exporturile de petrol ale Iranului, care se situează momentan la circa 2 milioane de barili pe zi, vor atinge sau chiar depăși 2,2 milioane de barili pe zi la jumătatea verii.
“Guvernul nu are în plan, deocamdată, să înghețe sau să întrerupă creșterea producției și exportului de petrol. În contxtul actual, ministrul Petrolului și guvernul nu au eleborat niciun program pentru a opri creșterea producției, așa că planul de majorare a acesteia va continua”, a afirmat Rokneddin Javadi.
Exporturile Iranului au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale, impuse în urma programului nuclear al țării.
Producția de petrol a țării a revenit în aprilie la nivelul anterior impunerii sancțiunilor, situându-se la 3,6 milioane de barili pe zi. Acest nivel al producției nu mai fusese atins din noiembrie 2011, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie. Exporturile au crescut luna trecută cu peste 40%, la 2 milioane de barili pe zi, aproape de nivelul anterior aplicării sancțiunilor occidentale.
Iranul a fost principala cauză pentru care, o întâlnire a marilor producători de petrol organizată luna trecută la Doha, cu scopul de a discuta o posibilă înghețare a producție, s-a finalizat cu un eșec. Iranul a refuzat să participe la întâlnire, iar Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a refuzat să semneze un acord de plafonare a producției, fără ca ceilalți mari producători, inclusiv Iran, să facă același lucru.