În perioada 2008 - 2015, instituțiile financiare europene au cheltuit o treime din profiturile lor nete pe provizioane pentru acoperirea costurilor legale planificate, arată datele publicate luni de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
În cei șapte ani care au trecut de la debutul crizei financiare globale, băncile europene au pus deoparte 160 de miliarde de dolari ca provizioane pentru costuri legale, aproape jumătate din profiturile lor nete din perioada 2008 - 2015. Aceasta înseamnă că în cei șapte ani câștigurile lor ar fi putut fi cu o treime mai ridicate dacă nu ar fi fost aceste costuri legale.
Pentru unele instituțiile financiare europene importante, cum ar fi Deutsche Bank, UBS și Lloyds, provizioanele au depășit cu mult profiturile nete în perioada 2008 - 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCE avertizează că tendința ar putea continua deoarece băncile au făcut provizioane de încă 50 de miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legale, la sfârșitul lui 2015.
Aproape jumătate din sumă a fost pusă deoparte de băncile britanice.
"În ciuda numărului mare de înțelegeri de până acum, costurile planificate pentru cheltuielile juridice rămân substanțiale. Aceasta ar putea sugera că există noi presiuni asupra profitabilității băncilor și a capacității lor interne de acumulare a capitalului", se arată în Raportul de stabilitate financiară al BCE ce urmează să fie publicat marți.
Sursa: Agerpres