Ordinul ANPC cu privire la creditele în franci elvețieni, în urma controlului la Raiffeisen Bank, a fost semnat vineri și solicită băncii aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienții cu privire la costurile creditului și să propună un nou grafic de rambursare.
Graficul de rambursare va trebui să se raporteze la condițiile contractuale de la momentul semnării contractului. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru că banca ar fi încălcat Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte pentru creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză, în ceea ce privește modul de calcul al dobânzilor, scrie News.ro
Potrivit ANPC, Raiffeisen a prezentat un produs cu o dobândă favorabilă, pe care apoi a crescut-o de la 4,9% la 5,9%. Autoritatea consideră că banca a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică, iar neinformarea corectă a consumatorilor de către bancă i-a determinat pe clienți să ia o hotărâre pe care altfel nu ar fi luat-o, adică să se împrumute în franci elvețieni. Potrivit unui document publicat de Grupul clienților cu credite în franci, amenda ANPC vine ca urmare a unor memorii trimise la Secretariatul General al Guvernului (SGG ) și la Administrația Prezidențială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Referitor la sesizările dumneavoastră transmise către Secretariatul General al Guvernului, respectiv către Administrația Prezidențială, redirecționate către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și înregistrate cu nr. 6819/17.08.2017 și 6.834/17.08.2017 formulate împotriva Raiffeisen Bank, vă informăm faptul că, din verificările efectuate, echipa de control a identificat încălcări ale Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, motiv pentru care operatorul economic a fost sancționat contravențional, fiind dispusă măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte. Menționăm faptul că operatorul economic de servicii financiare își rezervă dreptul de a contesta la instanța competentă sancțiunea și măsura dispusă”, se arată în răspunsul ANPC către Grupul clienților cu credite în CHF.
Banca, la rândul său, a anunțat că va contesta măsura în justiție.