Țărilor europene le-a luat 10-12 ani să treacă peste pragul venitului mijlociu și să ajungă la o producție brută per capita dublă, de 20.000 de dolari. Indiferent de ce model de dezvoltare au urmat, bazat pe servicii ori pe industrie, țările s-au dezvoltat prin creșterea creditului, spune Sergiu Oprescu, președintele Alpha Bank.
“Suntem la 10.000 de dolari per capita, pentru a doua oară în existența noastră, și ne gândim cum putem să-l dublăm (…) Aș vrea că în 10 ani de zile să ajungem la 20.000 de dolari”, a declarat Oprescu, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
Președintele băncii cu capital grecesc spune că a studiat modele de dezvoltare ale celor 17 țări europene care au reușit să treacă peste bariera țărilor cu venit mijlociu, de 10.000 de dolari per capita, și timpul necesar pentru a ajunge să dubleze producția. Indicatorul PIB per capita reprezintă volumul valorii brute adăugate în economie, împărțit la numărul de locuitori dintr-o țară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modelul cvasiuniversal pe care s-au bazat 12 țări pentru a crește economia a fost bazat pe sectorul serviciilor, completat cu sectorul manufacturier, spune Oprescu.
“Modelul elitist”, spune el, este cel al țărilor care au pus accentul pe o creștere accelerată a industriei, precum Cehia, Irlanda și Danemarca.
Olanda reprezintă un caz special, care s-a bazat pe creșterea accelerată a agriculturii, a arătat Oprescu.
Din punct de vedere al timpului, pentru 7 dintre țări a fost o tranziție timpurie, la nivelul anilor ‘70. Pentru 6 a fost o tranziție mijlocie, la nivelul anilor ‘80, iar pentru ultimele patru a fost o perioadă de tranziție târzie, după anii 2000 și intrarea în Uniunea Europeană, a explicat Oprescu.
Toate aceste țări au ceva în comun: creșterea intermedierii financiare, adică a creditului.
“Am o certitudine, intermedierea financiară va continua, va crește în România în perioada următoare. Dacă nu crește, înseamnă că avem o problemă legată de atingerea bunăstării. De ce va crește? Pentru că a crescut peste tot”, spune Oprescu.
Țările care s-au bazat pe sectorul serviciilor au pornit de la un nivel al creditului intern de 70% din PIB și au ajuns la 100% din PIB când au atins nivelul de 20.000 de dolari. Cele care s-au bazat pe industrie au pornit de la un nivel al creditului intern în economie de 50% din PIB și au ajuns la 65-70% pentru a obține în același rezultat, a arătat președintele Alpha Bank.
În momentul de față, creditul intern este la 50% din PIB în România. “Mă gândesc că ar trebui să ne ia și nouă 10-12 ani. Creșterea creditului ar trebui să fie de 5-6% pe an. Anul trecut a crescut cu 4,5%, suntem pe undeva pe acolo”, adaugă Oprescu.
Ce s-a schimbat față de momentul când țările avansate se îmbogățeau este că tehnologia joacă un rol mult mai important acum, spune el. Iar tehnologia va disloca o parte din intermediere dinspre sistemul bancar spre sistemele alternative de finanțare, de tipul crowdfunding, industrie care crește exponențial, deși e încă la un nivel relativ redus.